Arhīva kalendārs

« January 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Tieši šodien – 3. janvārī – aprit 20 gadi kopš SIA “Gulbenes – Alūksnes bānītis” pārņēma pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu šaursliežu dzelzceļa līnijā Gulbene-Alūksne.

Toreiz, pirms 20 gadiem, Gulbenē trīs pašvaldību – Gulbenes pilsētas, Alūksnes pilsētas un Stāmerienas pagasta vadītāji Nikolajs Stepanovs, Guntārs Bērziņš un Raitis Apalups svinīgi atklāja pirmo SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis” nodrošināto reisu.

Šodien abu pašvaldību pārstāvji tikās Gulbenes depo, lai sveiktu SIA “Gulbene-Alūksnes bānītis” svētku dienā un vēlētu Bānītim – “Lai ripo!”.

1990. gados tika uzsāktas aktivitātes par VAS “Latvijas dzelzceļš” (LDz) nerentablās Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļa līnijas saglabāšanu, kuras viens no scenārijiem bija šī dzelzceļa nodošana pašvaldībām. Pēc ilgstošām diskusijām starp dzelzceļa entuziastiem, pašvaldībām, LDz, Satiksmes ministriju un pieminekļu aizsardzības institūciju 2001. gada 20. februārī tika nodibināta privāta bezpeļņas SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis” (GAB). Uzņēmējsabiedrības dibinātāji bija Gulbenes un Alūksnes pilsētu, kā arī Stāmerienas pagasta pašvaldība, Latvijas Dzelzceļnieku biedrība un sešas privātpersonas.
Tajā pašā gadā GAB saņēma drošības sertifikātu un licenci pasažieru pārvadājumiem šaursliežu dzelzceļā. Tā rezultātā 2002. gada 3. janvārī GAB pārņēma pasažieru pārvadājumus Gulbenes-Alūksnes šaursliežu dzelzceļā no LDz meitas uzņēmuma “Dīzeļvilciens” un veiksmīgi to turpina joprojām, vienlaikus akcentējot uzmanību uz kultūrvēsturiskā dzelzceļa saglabāšanu un atraktīva tūrisma produkta piedāvājuma paplašināšanu. Tas divdesmit gadu garumā ir bijis iespējams lielā mērā pateicoties Bānīša daudzajiem apmeklētājiem, mūsu draugiem un atbalstītājiem, par ko šajā jubilejas reizē sirsnīgi pateicamies!
Attēlā pašvaldību vadītāji atklāj SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis” darbību. No labās: Nikolajs Stepanovs (Gulbene), Raitis Apalups (Stāmeriena), Guntars Bērziņš (Alūksne)


Informācijas avots:

www.aluksne.lv 

https://www.facebook.com/GABanitis