Projektu jaunumi

2017. gada 22. februārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) notika starpreģionu sadarbības programmas Interreg Europe 2014.-2020. gadam informatīvā diena, pulcējot esošos un potenciālos finansējuma saņēmējus. Pasākumā informēja par sadarbības iespējām Interreg Europe programmā un gaidāmo trešo projektu konkursu. Vidzemes plānošanas reģions šajā seminārā iepazīstināja ar SWARE projekta pieredzi.

 

Informatīvajā dienā piedalījās dalībnieki no nacionāla, reģionāla, vietēja līmeņa institūcijām, universitātēm, nevalstiskajām organizācijām un privātiem uzņēmumiem.

Interreg Europe programmas Kopīgā sekretariāta pārstāve Verena Priem sniedza pārskatu par programmu, tās specifiku un ieviešanas nosacījumiem, kā arī plānoto trešo projektu konkursu un programmas piedāvāto atbalstu finansējuma saņēmējiem. Savukārt programmas Nacionālā kontaktpunkta pārstāve Ilga Gruševa informēja par Latvijas dalību Interreg Europe programmā un Nacionālā kontaktpunkta atbalstu finansējuma saņēmējiem Latvijā.

Informatīvās dienas laikā Ekonomikas ministrija dalījās pieredzē par projekta “CLUSTERS3” īstenošanu, kura mērķis ir izstrādāt ieteikumus klasteru politikas uzlabošanai, lai veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju un stiprinātu klasteru lomu viedās specializācijas stratēģijas ieviešanā. Vidzemes plānošanas reģions informēja par projekta “SWARE” (Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos) īstenošanu, kura mērķis ir veicināt dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību iekšzemes ūdensceļu reģionos, lai radītu labāku līdzsvaru starp dabas resursu un kultūras mantojuma aizsardzību un ilgtspējīgu izmantošanu. Pasākuma laikā Latvijas projektu partneru vērsa uzmanību arī uz būtiskākajām lietām, kas pieredzes apmaiņas procesu un projekta īstenošanu padara efektīvāku un sniedz iespēju sasniegt projekta sākumā izvirzītos mērķus.

Kā atzīmēja Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Feldberga - Interreg Europe programma ir lielisks instruments politikas uzlabošanai, ko bez sadarbības būtu izdarīt daudz grūtāk. Svarīga ir iniciatīva kontaktu veidošanā, atvērtība pieredzes apmaiņai un saistīto institūciju iesaistei darba grupas aktivitātēs.

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvis Jānis Rubulis uzsvēra iespēju mācīties no sadarbības partneriem citās Eiropas valstīs, veidojot vispusīgāku politiku un sekmējot nozares attīstību kopumā. Kā nozīmīga tika minēta iesaistīto pušu sadarbība un līdzdalība politikas labo prakšu atlasē, pieredzes apmaiņā un rekomendāciju izstrādē politikas izmaiņām.

Interreg Europe trešais projektu konkurss notiks no 2017. gada 1. marta līdz 2017.gada 30. jūnijam. Atbalsts tiks sniegts prioritārajos virzienos: pētniecība, tehnoloģiju attīstība un inovācijas; mazo un vidējo komersantu konkurētspēja; ekonomika ar zemu oglekļa emisiju līmeni; apkārtējā vide un efektīva resursu izmantošana.

Interreg Europe programma veicina reģionālās attīstības politiku un programmu īstenošanu, galvenokārt darbības programmās “Izaugsme un nodarbinātība” un arī Eiropas Savienības fondu mērķa “Eiropas teritoriālā sadarbība” programmās.

Vairāk informācijas par programmu un trešo projektu konkursu: http://www.interregeurope.eu/

VARAM ir Interreg Europe Nacionālais kontaktpunkts Latvijā,  kontaktpersona Ilga Gruševa, e-pasts ilga.gruseva PIE varam.gov PUNKTS lv; tālr. 67026472. 

 

Informāciju sagatavoja: 

Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tālr. 67026418
E-pasts: prese PIE varam.gov PUNKTS lv 

27.02.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930