Projektu jaunumi

EUROPE DIRECT Vidzeme un Vidzemes plānošanas reģions aicina ikvienu interesentu apmeklēt semināru “Bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas un kompostēšanas iespējas un risinājum mājsaimniecībās” ceturtdien, 14. aprīlī, plkst. 17.00 mākslas telpā MALA, Cēsis, Lenču ielā 11.

Lai piedalītos pasākumā, vēlama iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz e-pastu eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv vai zvanot pa tālr. +371 26099521, vai aizpildot tiešsaistes pieteikuma anketu ŠEIT.

Aizvien vairāk iedzīvotāju ikdienā izvērtē savus paradumus attiecībā uz savā mājsaimniecībā radīto atkritumu daudzumu, kā arī aizvien vairāk šķirojot dažādus atkritumus. Ja papīra, plastmasas, stikla, metāla atkritumu dalīta vākšana ir nodrošināta, tad lielas ir neskaidrības attiecībā uz bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem (gan tiem, kas rodas virtuvē, gan arī dārzā). Normatīvais regulējums paredz, ka Cēsu novada iedzīvotājiem reģionālais atkritumu apsaimniekotājs dalītu bioloģiski noārdāmo atkritumu vākšanu nodrošinās, sākot ar 2024. gada 1. janvāri. Bet vai tiešām līdz tam iedzīvotājiem nav citu alternatīvu, lai mājsaimniecībā radītie bioloģiski noārdāmie atkritumi nebūtu jāizmet kopā ar pārējiem sadzīves atkritumiem?   

Lai veicinātu sabiedrības interesi par mājsaimniecībā radītā atkritumu daudzuma samazināšanu un mudinātu sadarboties un saskatīt iespējamās iniciatīvas bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītai vākšanai,  uz semināru/ diskusiju esam aicinājuši Zero Waste Latvija biedri, kompostēšanas konsultanti un vides pārvaldības inženieri Zani Gailīti,  kā arī satura veidotāju un podkāsta “Pa kluso” vadītāju  Lauru Grēviņu.

Pasākuma laikā kopīgi meklēsim atbildes un risinājumus šādiem jautājumiem:

  • Kā samazināt pārtikas atkritumu daudzumu mājsaimniecībā?
  • Vai un kāpēc ir nepieciešama bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošana/kompostēšana?
  • Kādas ir Cēsu mājsaimniecību iespējas kompostēt bioloģiski noārdāmos atkritumus?
  • Vai kompostēšana var būt vienkārša un interesanta?
  • Kādas ir iespējamās iedzīvotāju iniciatīvas kopienu komposta veidošanā?

Pasākums tiks fotografēts, un pasākuma laikā iegūtie foto materiāli var tikt publicēti Vidzemes plānošanas reģiona un EUROPE DIRECT Vidzeme sociālajos medijos.

Pasākums organizēts projekta “EUROPE DIRECT Vidzeme” ietvaros. EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Informāciju sagatavoja: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

07.04.2022

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031