Arhīva kalendārs

« March 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Pirms 10 gadiem Vidzemes plānošanas reģions un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Vogēzu klubu (Francija) iesāka pētīt pārgājienu tūrisma attīstības iespējas Vidzemē. Šobrīd Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsts ir ļāvis idejai par garas distances pārgājienu maršrutu Vidzemē materializēties ar vērienu, un pagājušajā gadā 10 partneri Igaunijā un Latvijā uzsāka sadarbību Latvijas Lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” vadībā, lai veidotu jaunu tūrisma maršrutu Mežtaka no Rīgas līdz Tallinai

Maršruts jau ir apspriests un saskaņots ar iesaistītajām pusēm, kā arī apsekots dabā, un rezultātā ir tapusi Mežtakas vizītkarte – brošūra un pārskata karte  5 valodās (latviešu, angļu, igauņu, krievu un vācu).

Lai vasarā Mežtaka būtu gatava uzņemt gājējus, turpinās darbs pie tīmekļa vietnes un ceļveža, kur būs detalizēti aprakstīts katrs maršruta posms un diena, kā arī pavasarī/vasaras sākumā notiks Mežtakas marķēšana.

Kas ir Mežtaka?

Mežtaka ~1060 km garumā vijas no Rīgas līdz pat Tallinai, cauri Latvijas un Igaunijas mežainākajām teritorijām un trim nacionālajiem parkiem. Mežtaka ir sadalīta astoņos reģionos ar atšķirīgām ainavām, reljefu, dabas vērtībām un gājiena pieredzi. Tie ir: Rīga un Pierīga, Gaujas Nacionālais parks, Ziemeļgaujas mežaine, Veclaicenes mežaine, Hānjas augstiene, Setu zeme, Peipusa piekraste un Ziemeļigaunijas piekraste. Katra reģiona aprakstā minēti spilgtākie iespaidi Mežtakas tuvumā, īpaši izceļot dabas un kultūrvēstures mantojumu. Mežtaka ļauj iepazīt visus Baltijas valstīm raksturīgākos mežu tipus un savvaļas dabas elementus.

Maršruts ir veicams 50 vienas vai divu dienu pārgājienu posmos, kur katrs posms ir aptuveni 20 km garš. Pārgājienam iespējams izvēlēties jebkuru posmu – tiem ir atšķirīgas grūtības pakāpes, kuras norādītas pievienotajā kartē.  Mežainos apgabalos Mežtaka ved pa maziem meža vai lauku ceļiem, kur iespējams, – pa takām, tomēr, lai Mežtaka varētu pastāvēt kā vienots maršruts bez pārtraukumiem, ir vietas, kur tā iet gar asfaltētu ceļu nomalēm.

Mežtaka iekļausies starptautiskā Eiropas garo distanču pārgājienu maršrutā E11.

 

Mežtakas brošūru un maršruta pārskata karti 5 valodās (LV, ENG, EE, RU, DE) pdf formātā atradīsiet ŠEIT.

Detalizēti apraksti par katru maršruta posmu un dienu, kā arī tuvumā esošajiem pakalpojumu sniedzējiem būs iekļauti ceļvedī, kas vasaras sākumā būs pieejams gan elektroniski, gan drukātā versijā, kā arī Mežtakas gājēji varēs lejupielādēt maršruta gpx failus.

Tīmekļa vietne būs pieejama šādā adresē: https://baltictrails.eu/forest/

 

 

Palīdzi tapt Mežtakai!

Lai atvieglotu gājēju orientēšanos dabā, Mežtaka visā tās garumā tiks marķēta. Projekta partneri ir uzklausījuši  Kurzemes plānošanas reģiona pieredzi pārgājienu maršruta Jūrtaka marķēšanā, kā arī iepazinuši Francijas un Somijas taku marķēšanas praksi, kā rezultātā ir izvēlēts krāsu marķējums uz kokiem un uzlīmes uz ceļa zīmēm vai citiem objektiem apdzīvotās vietās, kur nav iespējams izmantot krāsu marķējumu.

Tāpat kā pagājušajā vasarā aicinājām piedalīties maršruta apsekojumos, šajā pavasarī/vasaras sākumā ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties Mežtakas marķēšanā. Aicinām sekot līdzi informācijai Facebook lapā Mežtaka - Forest trail, kur noteikti tiks publicēta informācija par publiskajiem marķēšanas pasākumiem. 



Projekts "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"" tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.
No Latvijas projektā piedalās "Lauku Ceļotājs", Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas valsts meži.

 

Vairāk par projektu un aktivitātēm: Maija Rieksta, projekta "Meža taka" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv , izmantojot Lauku ceļotāja sagatavoto informāciju.

 

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.