Arhīva kalendārs

« June 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Aizvadītajā nedēļā, no 1. līdz 3. jūnijam, Rūselarē, Beļģijā, risinājās programmas “Apvārsnis 2020” projekta “Sadarbībā balstīta ilgtspējīgu un drošu pārtikas sistēmu veidošana “Food2030” mērķu sasniegšanai” (CITIES2030) Ģenerālās Asamblejas pasākumi. Turp, lai tīklotos un uzklausītu starptautisko projekta partneru pieredzi, devās arī šī projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā (VPR) - Lienīte Priedāja-Klepere.

1. jūnijā projekta CITIES 2030 starptautiskie partneri tikās Ģenerālajā Asamblejā, kuru organizēja VIVES Lietišķo zinātņu universitāte Beļģijā. Starptautiskajā sanāksmē galvenie risinātie jautājumi bija saistīti ar plānotajām aktivitātēm politikas un dzīvo prakšu laboratorijās partneru izvēlētajās pilotvietās. Latvijā pilotvieta risinājumu izmēģināšanai ir Vidzemes plānošanas reģiona teritorija. Projekta partneri dalījās pieredzē pārtikas sistēmu attīstīšanā, novērtēja galvenos sasniegumus, kā arī iepazīstināja ar plānotajiem tālākajiem darbības soļiem.

      

Savukārt no 2. līdz 3. jūnijam norisinājās CITIES 2030 Asambleju papildinošs pasākums "Lauksaimniecības pārtikas viedās specializācijas: Kopīgs darbs pie nākotnes pārtikas sistēmu izveides". Pasākumā notika diskusijas tematiskajās darba grupās: pārtikas ražošana, pārtikas pārstrāde un veselība un pārtika. Īpašs uzsvars bija likts uz inovācijām attiecīgās jomās, piemēram, vertikālie dārzi, kukaiņu audzētavas, zinātnieku un uzņēmēju sadarbība īpašu diētu produktu radīšanā, personalizētas, bezatlikumu ēdināšanas nodrošināšana un citas.

    

2. jūnijā pasākuma dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Gentes un Lēvenas universitāšu zinātniski pētnieciskās laboratorijas, uzzināt par zinātnieku sadarbību ar uzņēmējiem un galvenajiem pētījuma tematiem lauksaimniecības pārtikas produktu ražošanā, pārstrādē un iepakojumos.

VEG-i-TEC (Gentes Universitāte) ir dzīvā laboratorija kartupeļu un dārzeņu pārstrādes nozarei. VEG-i-TEC palīdz pārtikas rūpniecībai ieviest tehnoloģiskas inovācijas, kas saistītas ar kartupeļu un dārzeņu pārstrādi, piemēram, ūdens un enerģijas apsaimniekošanu, blakusproduktiem, pārtikas drošību un pārtikas kvalitāti, higiēnas dizainu un ekonomisko, ekoloģisko un sociālo ietekmi.

Savukārt laboratorija Food & Lipids (KU Leuven/KU Lēvenas Unversitāte) koncentrējas uz pārtikas lipīdu (tauku) frakciju. Laboratorijas misija ir veikt pētījumus, kas veicina veselīgu, taukiem-bagātu pārtikas produktu ražošanu, neapdraudot garšu vai tehnoloģisko funkcionalitāti.

 

3. jūnijā pasākuma dalībnieki viesojās Agrotopia, kas ir lielākā jumta siltumnīca Eiropā. Šī vieta ir zināšanu centrs siltumnīcu dārzkopības un profesionālās pilsētas lauksaimniecības izpētei un demonstrācijām. Vizītes laikā Agrotopia pārstāvji dalījās pieredzē, kas gūta šīs pilsētas jumta siltumnīcas izveides laikā un īstenojot dārzeņu audzēšanu. Viņi iepazīstināja ar nākotnes plāniem, attiecībā uz vertikālo lauksaimniecību. Semināra laikā dalībnieki kopīgi pētīja izaicinājumus, kas saistīti ar pārtikas ražošanas integrēšanu pilsētvidē, meklēja risinājumus un nepieciešamās pētniecības darbības.

“Viesojoties Rietumflandrijas reģionā, kas ir slavens ar gaļas, zivju, dārzeņu, kartupeļu un graudu ražošanu un pārstrādi, iegūta vērtīga pieredze. Vairāk nekā 8000 lauksaimnieku un vairāk nekā 900 mazo un vidējo uzņēmumu dod darbu lielam skaitam strādājošo - vairāk nekā 35 000 cilvēku. Šis plašais uzņēmumu tīkls sadarbībā ar zināšanu centriem un valdības iniciatīvām nodrošina ideālus priekšnoteikumus inovācijām un uzņēmējdarbībai,” norāda VPR projektu vadītāja L. Priedāja-Klepere.

***

Projekts "CITIES2030" tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" ietvaros, līguma nr. 101000640.

Ar plašāku informāciju par projektu "CITIES2030" iespējams iepazīties ŠEIT.

***

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta "CITIES2030" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Zane Kaķe, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv

 

CITAS PROJEKTA “CITIES2030” ZIŅAS

---