Reģionālie pētījumi

Projekta “Vidzemes reģiona pašvaldību kapacitātes stiprināšana inovāciju ekonomikas attīstības projektu jomā” ietvaros tika veikta izpēte par inovāciju ekonomikas attīstības potenciālu un izaicinājumiem Vidzemes reģionā ar mērķi apzināt Vidzemes resursus - vērtības, kuras ir pieejamas un kuras ir iespējams izmantot inovatīvu produktu un pakalpojumu ražošanai un pārdošanai Latvijas un pasaules tirgos.

 

Jēdziens «inovācija» asociējas ar zinātniskajām laboratorijām, pētniecību, nākotnes tehnoloģiju attīstību. Jā, arī tā tiek radīta inovācija. Taču inovācija tiek radīta un ieviesta arī ikdienišķākā vidē – mums līdzās darbojošos privātuzņēmumos, valsts un pašvaldību iestādēs, nevalstiskajās organizācijās. Tas notiek:

1)      pilnveidojot vai pārveidojot zināmos produktus un pakalpojumus, tādā veidā piešķirot tiem jaunu vērtību,

2)      radot jaunus produktus no tradicionālām, zināmām, pieejamām precēm,

3)      mainot vai pilnveidojot produktu ražošanas un pakalpojumu sniegšanas procesus.

Varam teikt, ka inovācija ir process, kurā idejas par produktiem un pakalpojumiem tiek īstenotas tirgū pieprasītā un konkurētspējīgā produktā vai pakalpojumā. Šādu ideju autors var būt ikviens cilvēks, darbojoties individuāli vai kopīgi ar citiem. Taču, lai rastos idejas, ir jāattīsta spējas un prasmes ieraudzīt lietu un norišu daudzveidīgo dabu, unikalitāti un pielietojamības iespējamību. Lai idejas īstenotu, ir nepieciešams izvirzīt drosmīgus un vienlaikus reālus mērķus, plānot un vadīt procesus, veidot “labāko spēlētāju” komandu un tajā darboties.

Mūsdienās inovācija tiek attiecināta uz jaunu ideju radīšanu un ieviešanu ikvienā darbības jomā, tādēļ arvien būtiskāk ir iesaistīt jaunrades procesā pēc iespējas lielāku iedzīvotāju skaitu, stiprinot viņu spējas būt sociāli un ekonomiski mobiliem. Ekonomiskā sistēmā ar augstāku sociālo un ekonomisko mobilitāti augstāks ir arī sabiedrības radošums, jo katram cilvēkam šādā vidē ir iespēja radīt un pierādīt savas idejas. Tāpēc mūsdienu apstākļos sekmīgākas ir teritorijas ar augstāku iespēju vienlīdzību, jo tās spēj nodrošināt radošas darbības iespējas lielam iedzīvotāju skaitam.

2011.gada nogalē un 2012.gada sākumā tika veikta izpēte par inovāciju ekonomikas attīstības potenciālu un izaicinājumiem Vidzemes reģionā. Tās mērķis bija apzināt Vidzemes resursus - vērtības, kuras ir pieejamas un kuras ir iespējams izmantot inovatīvu produktu un pakalpojumu ražošanai un pārdošanai Latvijas un pasaules tirgos, kā arī noskaidrot, kādi pasākumi ir nepieciešami, lai sekmētu, veicinātu inovācijas. Izpētes materiāls ir sagatavots, izmantojot publiski pieejamus pārskatus un pētījumus un pašvaldību aptaujas rezultātā iegūto informāciju.

Izpēte tika īstenota projekta “Vidzemes reģiona pašvaldību kapacitātes stiprināšana inovāciju ekonomikas attīstības projektu jomā” ietvaros. Projektu 100% apmērā finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību. Apakšaktivitāti administrē Valsts kanceleja sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu.

 

Pētījums pieejams šeit.

12.07.2013

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930