Reģionālie pētījumi

Vidzemes plānošanas reģions aktīvi strādā pie idejas par jauna sabiedriskā transporta pakalpojuma "Transports pēc pieprasījuma" ieviešanas Vidzemē. Vietās, kur sabiedriskais transports kursē neregulāri vai nekursē vispār, iedzīvotājiem ir dota iespēja pieteikt individuālu braucienu sev vēlamā laikā, lai nokļūtu līdz tuvākajam reģiona centram, kur atrodas galvenās pakalpojumu saņemšanas vietas. Pieteikties braucienam, iespējams, zvanot uz pakalpojumu sniegšanas centru vai piesakoties elektroniski interneta vietnē. Veikta aptauja iedzīvotāju un pašvaldību vidū, lai uzzinātu to viedokli par šāda pakalpojuma nepieciešamību.

 

Mobilitāte ir svarīgs priekšnoteikums iedzīvotāju labākai dzīves kvalitātei lauku apvidos. Vidzemes plānošanas reģiona teritorijas specifika ir plašs reģions ar zemu iedzīvotāju blīvumu. Sabiedriskā transporta sistēmai ir jābūt spējīgai nodrošināt iedzīvotāju nokļūšanu ārstniecības, izglītības un publiskās pārvaldes iestādēs. Tomēr, ņemot vērā Vidzemes ģeogrāfiskās īpatnības, iedzīvotāju pārvietošanās bieži ir apgrūtināta. Tādēļ, lai risinātu situāciju, Vidzemes plānošanas reģions ir uzsācis aktivitātes, lai pārņemtu labās prakses piemēru „Transports pēc pieprasījuma”.     

Sabiedriskā transporta pakalpojums „Transports pēc pieprasījuma” ir papildinājums ierastajam sabiedriskajam transportam. Vietās, kur sabiedriskais transports kursē neregulāri vai nekursē vispār, iedzīvotājiem ir dota iespēja pieteikt individuālu braucienu sev vēlamā laikā, lai nokļūtu līdz tuvākajam reģiona centram, kur atrodas galvenās pakalpojumu saņemšanas vietas. Pieteikties braucienam, iespējams, zvanot uz pakalpojumu sniegšanas centru vai piesakoties elektroniski interneta vietnē.      

Lai pamatotu šī transporta veida nepieciešamību un uzzinātu Vidzemes pašvaldību un iedzīvotāju viedokli, tika veikta aptauja. Rezultāti parāda, ka 67% aptaujāto uzskata, ka šis transporta pakalpojums ir vajadzīgs un 13 Vidzemes pašvaldības ir gatavas sniegt savu atbalstu pakalpojuma nodrošināšanai. Kā atzīst Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta nodaļas vadītājs Lotārs Dravants: „Vidzemē transporta pakalpojumam „Transports pēc pieprasījuma” ir iedzīvotāju un pašvaldību atbalsts. Vis kas mums ir jādara – jāstrādā!”

Lai „Transports pēc pieprasījuma” darbotos, ir jāidentificē teritorijas, kur šis pakalpojums ir nepieciešams, jārada juridiskais un regulējošais ietvars un jāmeklē iespējas finansējuma nodrošināšanai.             

Anketēšanas rezultātu analīze par ilgtspējīgu transportu plānošanas un organizēšanas vajadzībām Vidzemes reģionā ir pieejama šeit.   

02.12.2014

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930