Reģionālie pētījumi

Vidzemes plānošanas reģions izstrādājis stratēģiju piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldībai, kuras mērķis ir sniegt rekomendācijas šādu vietu zemju īpašniekiem un pārvaldniekiem. Tā paredzēta lietošanai gan pašvaldībām, gan privātajiem zemju īpašniekiem un sabiedrībai kopumā, tāpat tā paredzēta gan vides jomas speciālistiem, gan cilvēkiem, kuriem vides piesārņojuma jautājumi ir sveši.

Stratēģijā ir iekļauts:

  • īss normatīvo aktu apskats,
  • metodes, kā pašam novērtēt piesārņojuma klātbūtni un nopietnību,
  • skaidrojums par pamatprincipiem, kā piesārņotāji izplatās vidē,
  • iespējamie rīcības modeļi īpašniekiem un pārvaldītājiem un iespējamās sanācijas un atveseļošanas metodes, kā arī
  • ieteikumi sadarbības veicināšanai starp iesaistītajām pusēm.

Stratēģijas dokuments lasāms un lejupielādējams ŠEIT.

Sadarbības trijstūris

Stratēģijā ieteikts veidot tādu piesārņotu un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldību, kas balstīta uz sadarbības trijstūri – pašvaldība, zemes īpašnieks un reģionālā vides pārvalde. Rekomendācijas sniegtas, lai iesaistītās puses varētu pieņemt informētus lēmumus un neviens no trīsstūrī iesaistītajiem nesaredzētu piesārņotās vietas un to pārvaldību kā bubuli, no kura jābaidās.

Lai panāktu trijstūra sadarbības efektivitāti un nepārvērstu to par kaujas lauku, pašvaldību un reģionālo vides pārvalžu darbiniekiem jābūt izglītotiem un informētiem par pareizajām izpētes un sanācijas metodēm, kā arī pēc nepieciešamības jāpiesaista eksperti. Tāpat jāizglīto privātīpašnieki – nereti viņi baidās vērsties institūcijās, jo pastāv uzskats, ka piesārņojuma attīrīšana maksā ļoti dārgi un kāds piespiedīs attīrīt vai uzliks sodu. 

Pareiza izpēte ietaupa līdzekļus

Mēs aicinām pievērst daudz lielāku uzmanību un nozīmi potenciāli piesārņotās vietas izpētei. Jo precīzāka būs vietas priekšizpēte (tai skaitā vietas vēsturiskās attīstības liecību analīze) vai detalizētā izpēte, jo precīzāk būs iespējams noteikt piesārņojuma areālu. Izpētes, kas veiktas ar dažiem urbumiem, visbiežāk norādīs uz aptuvenu un pārāk lielu piesārņojuma areālu. Šādam neadekvāti lielam piesārņojuma areālam sanācijas izmaksas būs krietni lielākas, nekā precīzi noteiktam un salīdzinoši mazam areālam,” stāsta projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Maija Rieksta. Ja nav iespēju piesaistīt profesionāli, tad labāk mēģināt vismaz pašiem novērtēt situāciju, kam arī šis izstrādātais materiāls domāts. Bieži vien potenciāli piesārņotas vietas atrodas tādās pilsētu vai ciematu centru teritorijās, kurām ir ekonomiskais potenciāls un kurās varētu īstenot sekmīgus pilsētvides attīstības projektus. Situācijas skaidrība ceļ īpašuma vērtību, kā arī izpētes rezultātā var atklāties, ka vieta nemaz vairs nav piesārņota un nav nekādu apgrūtinājumu tās ekspluatēšanai.

 

Latvijā stratēģija tika prezentēta 2019. gada 22. februārī Vidzemes plānošanas reģiona rīkotajā seminārā, kas pulcēja vides speciālistus, pašvaldību attīstības un reģionālo vides pārvalžu speciālistus.

Vēl viens informatīvais seminārs ir paredzēts š. g. 28. maijā Rīgā, kur vēlreiz runāsim par aktuālajiem jautājumiem saistībā ar piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldību. Vidzemes plānošanas reģions ziņos par piesārņojuma izpētes rezultātiem izvēlētajā pilottvietā, alternatīvām attīrīšanas metodēm un risku novērtējumu, savukārt Valmieras pilsēta iepazīstinās ar rezultātiem no savas pilotteritorijas – par piesārņojuma izpēti un veiktajiem attīrīšanas pilottestiem, izmantojot elektrokinēzes metodi. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informēs par paveikto saistībā ar Piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu datu bāzi. Interesentus lūdzam sekot līdzi informācijai Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv vai VPR Facebook lapā.

PAPILDINĀJUMS: 28. maija semināra apkopojums un prezentācijas pieejamas ŠEIT.

 

Stratēģiju Vidzemes plānošanas reģiona vadībā izstrādāja A/S “Venteko” Centrālbaltijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE).

Vairāk par projektu un aktivitātēm: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 

 

 


15.04.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930