Reģionālie pētījumi

Lai virzītos uz Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmā 2015.–2020. gadam izvirzīto mērķi veicināt degradēto teritoriju revitalizāciju, kopš 2015. gada rudens Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar Valmieras pilsētu un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, kā arī partneriem Somijā un Zviedrijā īsteno projektu “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE). Vidzemes plānošanas reģions šajā projektā ir izstrādājis instrumentu piesārņotu un potenciāli piesārņotu vietu prioritizēšanai, kas iecerēts kā atbalsts pašvaldībām lēmumu pieņemšanā par piesārņotu vietu pārvaldību. Šis instruments tapis nolūkā sekmēt piesārņoto vietu ilgtspējīgu attīrīšanas metožu izmantošanu un sniegt rekomendācijas, kā labāk prioritizēt “sliktākās” vietas.

Instruments balstīts uz multikritēriju analīzi, kas dod iespēju:

  • savstarpēji salīdzināt dažādas alternatīvas un ranžēt tās,
  • noteikt “visizdevīgāko” alternatīvu,
  • kompleksā lēmumu pieņemšanas procesā vienlaicīgi ņemt vērā plašu faktoru virkni.

Lai pieņemtu lēmumu vai sakārtotu prioritārā secībā piesārņoto un/vai potenciāli piesārņoto vietu attīrīšanas iespējas/vajadzību, tiek izvirzīti vairāki kritēriji, pēc kuriem var veikt salīdzināšanu. To dara, veicot matemātiskus aprēķinus, un lēmumu pieņem pēc veiktajiem aprēķiniem un iegūtā rezultāta.

Vērtēšanas kritēriji ir dažādi:

  • tehniskie kritēriji (piesārņojuma veids, apjoms, tehnoloģija)
  • vides kritēriji (piesārņojums, draudi cilvēku veselībai)
  • ekonomiskie kritēriji (finansējums, NĪV palielināšanās)
  • tiesiskie kritēriji (attīstības plānošanas dokumenti, normatīvie akti)
  • sociālie kritēriji (sabiedrības viedoklis, sociālā vide)
  • drošības kritēriji
  • laika kritēriji
  • u. c.

Lēmumu pieņemšanai tiek piedāvātas divas metodes:

Tiešā novērtēšana: katram izvirzītajam kritērijam piešķir vērtību robežās 0–10. Šī ir ļoti efektīva metode, ja tiek rūpīgi pielietota. Sarežģīts uzdevums, ja kritēriju skaits ir liels un tiem ir dažāds saturs.

Kritēriju svara analīze: katram kritērijam tiek piešķirts “svars” un var tikt piešķirts kritērija “sliekšņa līmenis”. Jo svarīgāks ir kritērijs, jo lielāks "svars" tam tiek piešķirts. Šī metode noderīga, lai izvērtētu kritērija svara un finansiālā ieguldījuma attiecību.

 

Šī instrumenta stiprās puses:

 + komplekss lēmums, kas ļauj ņemt vērā plašu faktoru virkni;

+ svarīgs ir process; galvenais ir nevis atrast vienīgo risinājumu, bet radīt konstruktīvu radošu pieeju problēmas risinājumam.

Šī instrumenta vājās puses:

 – garš un laika ziņā ietilpīgs process;

– izvērtēšanā jāpiedalās jomas ekspertiem, kam jābūt zinošiem arī citās jomās;

– iedzīvotāju attieksme var būt dažāda, katru vairāk interesē sev tuvā teritorija, bet mazāk tas, kas atbilst kopējiem attīstības plāniem un tendencēm.

 

Rīks tika testēts kopā ar vairākām Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām, kuras atzina, ka tas varētu būt ļoti noderīgs arī lēmumu pieņemšanai citās situācijās, piemēram, ranžējot secību, kādā pilsētā vai novadā būtu jāveic ceļu uzturēšana/remontdarbi.

 

DOKUMENTI PIEEJAMI LEJUPIELĀDEI:

Apraksts par multikritēriju anlīzes rīku ŠEIT.

Pielikums ar abu metožu Excel tabulām lejupielādējams ŠEIT.

Katrai metodei pirms izmantojamās tabulas ir pievienoti norādījumi par pareizu to aizpildīšanu. Norādām, ka tabulā sniegtie kritēriji ir paraugs, tie ir maināmi, ne vienmēr ir nepieciešams novērtēt visus kritērijus, kā arī pēc nepieciešamības ir iespējams veidot jaunus.

 

Prioritizēšanas rīks izstrādāts Centrālbaltijas pārrobežu sadarbības programmas projektā “Inovatīva, ilgtspējīga attīrīšana” (INSURE).

Projektā ir izstrādāta arī Stratēģija piesārņoto un potenciāli piesārņoto vietu pārvaldībai, ar kuru var detalizētāk iepazīties ŠEIT.

 

Vairāk par projektu INSURE un izstrādātajiem dokumentiem: Maija Rieksta, projekta INSURE vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv


02.05.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930