Sabiedriskā transporta jaunumi

Dzert ūdeni, nesēdēt tiešos saules staros un brīdināt autobusa vadītāju, ja pašsajūta pasliktinās – galvenie ieteikumi, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu karstā laikā.

SIA „VTU Valmiera” medicīnas māsa Zaiga Meldere stāsta, ka tveicīgā laikā ūdens jāuzņem pēc iespējas vairāk, vēlams divi, trīs litri dienā. Slāpju izjušana ir pirmais brīdinājuma signāls. Vislabāk dzert minerālūdeni, jo tajā ir sāļi, ko organisms zaudē svīšanas laikā, vai tīru ūdeni. Jāatsakās no alkohola, enerģijas dzērieniem, kafijas, limonādēm, kas pastiprina organisma ūdens atdevi. Jāapsver tēju izvēle, jo ārstniecisko augu spēcīgā iedarbība var radīt pretēju efektu.

Karstā laikā ieteicams ēst pārtiku, kuras sagremošana organismam nerada papildu slodzi.

Zaiga Meldere aicina vasarā arī atturēties no grāmatu lasīšanas autobusā, jo noliekta galva un tveice pasliktina orgānu apasiņošanu.

Ja tas ir iespējams, jāizvēlas vieta, kas nav tiešos saules staros, vai arī jālieto galvassega, jādzer ūdens un brauciena laikā jāatslābinās. Tāpat ieteicams gaišas krāsas apģērbs, kas nav no sintētiska materiāla.

Visi SIA „VTU Valmiera” autobusu vadītāji pārzina pirmās palīdzības sniegšanu, tādējādi, ja pašsajūta pasliktinās, lūdzam nekavējoties cietušajam vai blakussēdētājiem par to ziņot šoferim. Vislabāk palīdzēs svaigs gaiss, galvas novietošana zemāk par sirds rajonu, t.i., sēžot – galva noliekta starp ceļiem, guļus stāvoklī – kājas novietotas uz kāda paaugstinājuma.

SIA „VTU Valmiera” lūdz pasažierus nekautrēties un darīt zināmu autobusa vadītājam ne tikai to, ka nepieciešama medicīniskā palīdzība, bet arī, ja ir kādas neērtības vai traucēkļi, piemēram, nepiemērota temperatūra salonā. Sniegtā informācija uzlabos braukšanas apstākļus.

Visgrūtāk garus pārbraucienus izturēt ir maziem bērniem, vecāka gada gājuma cilvēkiem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām un mājdzīvniekiem. Pavājinātas ķermeņa temperatūras regulācijas dēļ var notikt pārkaršana. Neatsverama lieta karstā laikā autobusā ir līdzi paņemtais ūdens.

Arī mājdzīvniekiem nepieciešamākā prece pārbraucienos ir dzeramais ūdens. Mīlulis ir jāpadzirda gan pirms došanās ceļā, gan brauciena laikā. Arī neliela pastaiga pieturvietā, kaut divas minūtes, būtu ļoti svarīga. Mājdzīvnieku pirms ekskursijas nedrīkst pārbarot, ceļam jāizvēlas diennakts vēsākais laiks, kā arī saimniekam jāatrodas dzīvnieka tuvumā un redzeslokā visu pārbrauciena laiku. Mājdzīvniekiem atrašanās sabiedriskajā transportā, īpaši karstā laikā, ir papildu stress. Tā kā autobusi kursē, ievērojot laika grafiku, grūti nodrošināt visus ieteikumus labai mīluļu pašsajūtai. Rūpējoties par to veselību, SIA „VTU Valmiera” aicina izvērtēt mājdzīvnieku pārvadāšanu sabiedriskajā transportā.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

 

02.07.2015

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930