Sabiedriskā transporta jaunumi

Šī gada 1. aprīlī Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notika videokonference “Par sabiedrisko transportu un satiksmi ārkārtējās situācijas laikā”.

VIDEO iespējams noskatīties ŠEIT un YouTube kanālā ŠEIT.

Videokonferencē piedalījās satiksmes ministrs Tālis Linkaits, Autotransporta direkcijas Valdes priekšsēdētājs Kristians Godiņš un Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Ivo Ošenieks. Videokonferenci vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Videokonferencē notika diskusija par sabiedriskā transporta kustību, noteiktajiem ierobežojumiem un to ievērošanu krīzes laikā, kā arī plānoto rīcību pēc ārkārtējās situācijas un nākotnē, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pieejamību.

Ministrs T. Linkaits uzsvēra, ka transports ir viena no visvairāk ietekmētajām nozarēm krīzes laikā, starptautiskie pārvadājumi faktiski ir apstājušies. “Situācija attīstās dienu no dienas, un tiek sekots līdzi ekspertu rekomendācijām. Šobrīd nav skaidrības, kad ārkārtējā situācija varētu beigties, un nenoteiktība turpinās. Piesardzības pasākumus un zaudējumus, kas rodas pārvadātājiem, ieviešot ierobežojumus, finansē no sabiedriskā transporta pakalpojumu budžeta, līdz ar to tas viss tiek iekļauts kompensācijā, ko Autotransporta direkcija veic pārvadātājiem. Esam gatavi arī mainīt regulējumu un pieņemt operatīvus lēmumus Sabiedriskā transporta padomē. Esam gatavi atbalstīt gan privātos, gan valsts kontrolētos pārvadātājus. Aicinu pašvaldības atbalstīt savus uzņēmumus un, ja nepieciešams, vērsties Finanšu ministrijā ar situācijas skaidrojumu. Tad kopā ar Finanšu ministriju varam skatīties, ko katrā gadījumā varam darīt. Savukārt par repatriāciju: nogādāt pasažierus mājās ir valsts atbildība.”

Savukārt K. Godiņš informē, ka turpinās konkursa par pasažieru pārvadājumiem rezultātu vērtēšana un plānots ievērot visus noteiktos termiņus, lai 2021. gadā nodrošinātu kvalitatīvus un efektīvus pasažieru pārvadājumus. Tuvākajā laikā tiks apkopoti dati par pasažieru pārvadājumu apjomu martā.

I. Ošenieks akcentēja nepieciešamību nodrošināt dīkstāves pabalstus arī pašvaldību pasažieru pārvadājumu uzņēmumu darbiniekiem. Šajā laikā ir svarīgi saglabāt darbiniekus.

Reģionālo maršrutu autobusu pārvadātāji ir ieviesuši satiksmes ministra rīkojumā noteiktos ierobežojumus, kuru mērķis ir samazināt personu skaitu, kas vienlaicīgi atrodas vienā sabiedriskajā transportlīdzeklī. Sēdvietu skaita ierobežošanai pārvadātāji izmanto gan norobežojošās lentes un sēdvietu izvietojuma shēmas, gan tekstuālas un vizuālas norādes. Pasažieri par ierobežojumiem tiek informēti arī ar audiopaziņojumiem. Par to liecina Autotransporta direkcijas apsekošanas reidu rezultāti un  satiksmes ministram Tālim Linkaitam sniegtā informācija.

Vairāku reģionālo maršrutu pārvadātāju autobusos ir pieejami dezinfekcijas līdzekļi un cimdi, tiek veikta autobusa vadītāju norobežošana no pasažieriem ar aizsargstikliem un priekšējo sēdvietu norobežošana. Tāpat autobusu vadītāji informē pasažierus par nepieciešamību ievērot distanci, lai samazinātu fiziska kontakta iespējas.

27. martā stājās spēkā satiksmes ministra Tāļa Linkaita rīkojums “Par sociālo distancēšanos un piesardzības pasākumiem sabiedriskajā transportā”, kas nosaka ierobežojumus pasažieru pārvadātājiem, pārvadājumu organizētājiem un pasažieriem. To mērķis ir ierobežot Covid-19 izplatību Latvijā.

Pasažieriem atbildīgi jāizvērtē sabiedriskā transporta lietošanas nepieciešamība un tas jāizmanto tikai būtiskos gadījumos. Ja iespējams, braukšanai jāizvēlas laiks, kad pasažieru plūsma ir mazāka, bet īsu attālumu veikšanai jāizvēlas citi pārvietošanās veidi.

Autobusos, kuros tiek pārdots noteikts biļešu skaits, pārvadātājs drīkst pārdot ne vairāk kā pusi no sēdvietu skaita. Vadītājam ir tiesības atteikt iekāpšanu, ja pasažieru skaits autobusā var pārsniegt 50% no sēdvietu skaita.

Pasažieru pārvadātājiem ir uzdots ierobežot vienā braucienā atļauto pasažieru skaitu, nodrošināt transportlīdzekļa vadītāja distancēšanos no pasažieriem un veikt pastiprinātu transportlīdzekļu salonu dezinficēšanu. Tāpat pārvadātājiem ir audiālā vai vizuālā formā jāinformē pasažieri par piesardzības noteikumiem.

 

Informācija:

 

Satiksmes ministrija

 

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja,

Latvijas Pašvaldību savienība

Tālrunis: +371 67226536

Mobilais tālrunis: +371 26519920

liene.uzule PIE lps PUNKTS lv

www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @LPSBRux

Facebook: @PasvaldibuSavieniba

 

Aino Salmiņš

LPS padomnieks tautsaimniecības jautājumos

Tālrunis: +371-67226536

Mobilais t.: +371-29166924

E-pasts: aino.salmins PIE lps PUNKTS lv

01.04.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031