Arhīva kalendārs

« September 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Lai iedrošinātu iedzīvotāju kopienu pārstāvjus, kā arī vietēja un nacionāla līmeņa pārvaldes speciālistus testēt jaunus mobilitātes risinājumus attālās lauku teritorijās, Vidzemes plānošanas reģions izveidojis video stāstu, kurā, izdzīvojot lauku iedzīvotāju ikdienas gaitas, tiek piedāvāti trīs alternatīvas pārvietošanās veidu piemēri – kopienas auto, transports pēc pieprasījuma un velosipēds, t.sk. elektrovelosipēds.

Izvēlēts akcentēt tādus mobilitātes risinājumus, kurus iedzīvotāji var iniciēt un ieviest paši saviem spēkiem, gan arī līdzfinansējot vai pilnībā finansējot vietējai pašpārvaldei, t.i. pašvaldībām, reģioniem vai valstij nacionālā mērogā.

VIDEO latviešu valodā skatāms ŠEIT

VIDEO ar subtitriem angļu valodā skatāms ŠEIT

Iepriekš minētie risinājumi detalizēti analizēti arī Vidzemes plānošanas reģiona pasūtītajā pētījumā par jaunu transporta pakalpojumu ieviešanu Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās. Ar pētījumu var iepazīties mājaslapā www.vidzeme.lv, sadaļā “Reģionālie pētījumi”.

Kā liecina pieejamā informācija par iedzīvotāju pārvietošanās veidiem Vidzemē, 27% reģiona iedzīvotāju ikdienā izmanto sabiedrisko transportu, kas ir ievērojami vairāk nekā vidēji Latvijā.

Vidzemes plānošanas reģiona pasūtītajā pētījumā[1] analizēta šī brīža situācija un norādīts, ka “valsts dotācija ir vidēji 72-74% no pārvadātāja izmaksām (avots: Vidzemes plānošanas reģions), taču ir teritorijas, kurās sabiedrisko autobusu izmanto vidēji 1,7 pasažieri vienā brauciena kilometrā un kurās sabiedriskā autobusa pārvadājumu nodrošināšanai ir nepieciešamas valsts dotācijas vairāk nekā 80% apmērā. Tamdēļ ir nepieciešams pārdomāt, vai esošie sabiedriskā transporta pakalpojumi un pastāvošie pasažieru pārvadājumu modeļi spēj apmierināt iedzīvotāju vajadzības no pilsētām attālinātās lauku teritorijās un vai sabiedriskā transporta piedāvājumi apmierina visas iedzīvotāju grupas. Lielais valsts dotāciju apmērs sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem vedina domāt par jaunu pakalpojumu ieviešanu reģionā, kas ļautu efektīvāk izmantot publiskos finanšu resursus.”

Video par alternatīviem un esošo sistēmu papildinošiem mobilitātes risinājumiem Vidzemē izveidots Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam projekta “MARA” ietvaros. Vairāk informācijas par projektu www.mara-mobility.eu (angļu valodā) un http://www.vidzeme.lv (latviešu valodā).

 

Jautājumiem: Rita Merca, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv



[1] Vidzemes plānošanas reģions, “Priekšizpēte par jaunu transporta pakalpojumu ieviešanu Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībās” (2021), 8.lpp, pieejams http://jauna.vidzeme.lv/upload/MARA/Kopienas_transportldzeklis_Elektro_Vidzem_0607.pdf

 

SIA “VTU Valmiera” informē, ka no 1.oktobra tiks slēgti sezonas maršruti:

  • Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera no Valmieras autoostas plkst.08.30 (trešdienās, svētdienās), plkst.16.30 (trešdienās) un plkst.16.40 (svētdienās);
  • Valmiera–Gauja–Gaujmala–Valmiera no Valmieras autoostas plkst.8.30 un plkst.17.35 (trešdienās, svētdienās);
  • Smiltene–Variņi–Palsmane–Gaujiena plkst.7.20 no Smiltenes autoostas un plkst.10.25 no Gaujienas (sestdienās);
  • Smiltene–Aumeistari–Gaujiena plkst.12.25 no Smiltenes autoostas un plkst.15.20 no Gaujienas (sestdienās);
  • Valka–Pedele–Ērģeme plkst.9.00, 17.50 no Valkas autoostas un plkst.9.30, 18.25 no Ērģemes (svētdienās).

No 1.oktobra līdz 31.oktobrim autobusi kursēs sezonas maršrutos:

  • Valmiera–Brenguļi–Pūpoli–Valmiera no Valmieras autoostas plkst.08.30 un plkst.16.40 (sestdienās);
  • Valmiera–Gauja–Gaujmala–Valmiera no Valmieras autoostas plkst.8.30 un plkst.17.35 (sestdienās).

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Trešdien, 29. septembrī Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) transporta eksperte Kristīne Malnača aicināta uzstāties WCTRS (World Conference on Transport Research Society) organizētajā konferencē "Ilgtspējīgas mobilitātes nodrošināšana pilsētu perifērijā, lauku apvidos un attālos reģionos" (Ensuring sustainable mobility in urban periphery and rural areas and remote regions). K. Malnača dalīsies pieredzē par VPR pilotprojekta "transports pēc pieprasījuma" ieviešanas gaitu un apkopotajiem rezultātiem un secinājumiem, konferencē uzstājoties ar tēmu "Izpēte par pakalpojumu "transports pēc pieprasījuma" kā sabiedriskā transporta formu ilgtspējīgai mobilitātei reti apdzīvotās lauku teritorijās" (Investigating demand-responsive transport as public transport service for sustainable mobility in sparsely populated rural areas).

Vairāk informācijas par konferenci šeit:https://www.wctrs-society.com/special-interest-groups/topic-area-g-transport-planning-and-policy/

WCTRS ir starptautiska platforma ideju apmaiņai starp transporta pētniekiem, nozares un projektu vadītājiem, politikas veidotājiem un mācībspēkiem no visas pasaules, izmantojot multimodālu, multidisciplināru daudznozaru pieeju.

Atgādinām, ka pilotprojekta “transports pēc pieprasījuma” ietvaros gada laikā bijušajos Alūksnes un Mazsalacas novados ar transportu pēc pieprasījuma Vidzemē tika pārvadāti 2777 pasažieri, veicot 1277 braucienus. Galvenie iedzīvotāju galamērķi bija ikdienišķu pakalpojumu saņemšanas vietas – ārsts, aptieka, veikals, bankomāts, bibliotēka, frizieris u.tml.

Tāpat arī atgādinām, ka 2020. gada nogalē Vidzemes plānošanas reģiona rosinātais priekšlikums par iespēju veikt pasažieru pārvadājumus pēc pasažieru pieprasījuma saņēma vienbalsīgu atbalstu Saeimā, un deputāti uzdeva Ministru kabinetam līdz 2021. gada 30. novembrim iesniegt Saeimā likumprojektu, kas paredz pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu pēc pasažieru pieprasījuma.

Šobrīd norit aktīvs darbs pie likumprojekta sagatavošanas; procesā iesaistīti arī Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji.

***

>> Vairāk par īstenoto pilotprojektu Vidzemes plānošanas reģionā: https://ej.uz/7han

***

>> Video “4 pasažieri – 4 stāsti” (ilgums 5 min 24 sek): https://www.youtube.com/watch?v=IeX30i_MYTQ

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

--