Vidzemes kultūras programma

"Latvijas valsts mež uatbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2017" līdzfinansētā projektā Limbažu novadā jūlijā sešu dienu garumā norisinājās starptautisks teātra festivālā Spēlesprieks. Tajā piedalījās vairāk nekā 20 kolektīvu, pāris simtu aktieru.

Pasākuma programmā bija visdažādāko žanru izrādes, piedāvājot to apmeklētājiem plaša spektra emocijas - prieku, aizkustinājumu, žēlumu, dusmas, iespēju dzīvot līdzi dažādiem likteņiem un stāstiem, aizmirstot, ka tā nav dzīve, bet teātris.

Uzrunātie festivāla apmeklētāji novērtēja to, cik dažādas ir izrādes, cik interesanti strādā aktieri un režisori. Dažs maz atpaliek no profesionālo teātru snieguma. Viņi saskatīja arī pievienoto vērtību noskaņā, ko izrādēm deva neierastas spēles vietas. Par daļu no izrādēm cilvēki nevarējuši pat iedomāties, ka tās nav radītas tieši vietām, kur bija skatāmas, – tukšā bankas ēkā, pagrabā, garāžā, bibliotēkā, baznīcā un citur.

Festivāla pirmajās dienās skatītājiem tika piedāvātas pašu novada kolektīvu izrādes. Tos priecēja Umurgas, Viļķenes, Stūrīšu un Umurgas teātri. Lai gan festivāla nedēļa lielākoties bija lietaina un vējaina, izrādes bija labi apmeklētas.

Oficiālā festivāla atklāšana notika tā ceturtajā dienā, kad jau bija sagaidīti pašmāju un ārzemju viesi. No tālienes bija atbraucis Kijevas jauniešu improvizācijas teātris. Tajā darbojas topošie psihologi. Ceturto reizi Limbažus apmeklēja Tomass Haugers ar savu teātri Drakomir no Dānijas. Lietuviešu kolektīvi šoreiz bija divi. Tāpat bija ieradušies kolektīvi no Vācijas un Ukrainas. Limbažniekus sevišķi iepriecināja gruzīni, aizraujot ar savu temperamentu un dziesmām latviešu valodā.

Skatītāju atzinību izpelnījās arī viesi, kuri nebija tālu ceļojuši – Brocēnu, Gulbenes, Ogres, Jūrmalas, Jelgavas, Kuldīgas, Liepājas, Mālpils, Saldus un VEF tautas teātris.

Ar Žila Verna “80 dienās apkārt zemeslodei” viesizrādi Limbažos viesojās Valmieras drāmas teātris, sniedzot vietējiem iedzīvotājiem iespēju apmeklēt profesionāla teātra izrādi, kā arī salīdzināt tā un amatieru teātru sniegumu. Festivāla dalībniekiem savukārt bija iespēja diskutēt un dalīties pieredzē ar tā aktieriem.

Uzrunātie režisori, kuri festivālā piedalās jau atkārtoti, atzina, ka festivāla atmosfēra ir brīnišķīga, pozitīvi ir tas, ka ir iespēja gan sagatavoties un nospēlēt savu izrādi, gan redzēt citus kolektīvus un paballēt. Tika uzsvērta festivāla unikalitāte ar to, ka spēlēts tiek pilsētvidē. Tas ir piedzīvojums gan pašiem aktieriem, gan skatītājiem, kaut kas ļoti laikmetīgs un interesants. Lai arī sākotnēji tas šķitis biedējoši, lielākoties piedāvātās spēles vietas izrādījušās lieliski piemērotas izrādes noskaņas radīšanai.

Iedzīvotāji atzinīgi novērtēja to, ka festivāls šogad notika arī ārpus pilsētas. Iespēja noskatīties izrādes bija skatītājiem Viļķenē, Igatē, Umurgā, Pālē un Pociemā.

Šī festivāla viens no jaunumiem bija izstādes „Brīvdabas izrādes Latvijā” izveide un atklāšana Limbažos kopā ar Eduarda Smiļģa Teātra muzeja direktoru Jāni Siliņu. Izstādē piedāvāts skatījums par vides, brīvdabas izrāžu vēsturi un teātra iespējām – kā izmantot dažādas pilsētas teritorijas, laukumus, ēkas teātra vajadzībām, tādejādi radot jaunus risinājumus kultūras pasākumu organizēšanā, atdzīvinot neievērojamas pilsētas vietas un pārsteidzot iedzīvotājus. Sadarbībā ar muzeju festivāla dalībniekiem tika rīkota arī kopīga diskusija par Latvijas teātru daudzveidību.

Festivāls tiek organizēts reizi divos gados un nākamreiz tas jau būs 15. Spēlesprieks. Šajā laikā ir audzis festivāla dalībnieku skaits, to daudzveidība, tāpat arī organizatoru prasmes, pasākums ir kļuvis par labi organizētu un izaugsmi veicinošu amatieru teātru dzīves notikumu.

 

Informāciju sagatavoja:

Anna Siliņa

Projekta vadītāja

Limbažu novada pašvaldība

24.08.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031