Vidzemes kultūras programma

Lai veicinātu sabiedrības izpratni par kultūras, kā arī dabas mantojuma saglabāšanu nākamajām paaudzēm, laikrakstā “Dzirkstele” (Gulbenes novads) ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Vidzemes kultūras atbalstu tiks publicēta 16 rakstu sērija, iepazīstinot ar kultūras un dabas mantojuma pērlēm Gulbenes novadā, kas pieder gan privātpersonām, gan juridiskajām personām, arī pašvaldībai.

Atspoguļosim gan veiksmes stāstus, gan ne tik veiksmīgu pieredzi kultūras un dabas mantojuma saglabāšanā. Kultūras un dabas mantojuma saglabāšanā svarīgi ir veidot sabiedrības attieksmi, tieši tāpēc izvēlējāmies īstenot šo projektu. Pozitīva sabiedrības un kultūras pieminekļu īpašnieku attieksme, iedzīvotāju patriotisms un lepnums par kultūras un dabas mantojumu tikai veicinās šo objektu aizsardzību.

Galvenie apdraudējumi kultūras pieminekļiem, kā arī dabas objektiem ir īpašnieku nevērīga izturēšanās pret tiem, to sagrūšana, nojaukšana, kā arī postījumi, ko var izraisīt atsevišķu sabiedrības indivīdu attieksme, kā arī tas, ka pilīs un muižās atrodas pagastu skolas, kas šobrīd tiek likvidētas, un nav zināms, vai un kā pašvaldība spēs uzturēt šos kultūras pieminekļus turpmāk pati, vai spēs atrast piemērotu saimnieku. Tāpēc ir jāskaidro iedzīvotājiem, ka jebkura mantojuma saglabāšana ir svarīga un nepieciešama sabiedrībai, tā kalpo, lai saglabātu vēsturisko pēctecību.

Pirmais no pieturas punktiem, uz kuriem devās “Dzirkstele” ir Lejasciems, kura lielākā bagātība ir Gauja. Lejasciemietis Juris Zaķis, kurš ir autors grāmatai “Pie Gaujas iztekām”, labprāt atsaucās “Dzirksteles” uzaicinājumam doties nelielā “ekspedīcijā”.

Ekspedīcija Lejasciemā. Fotogrāfs: Gatis Bogdanovs.

J.Zaķis uzsver, ka Gauja ir īpaša upe visā savā garumā. Tā ir ļoti daudzveidīga. Gaujai un tās ielejai ar savām ainaviskajām vērtībām un spēcīgo kultūrvēsturisko auru ir īpaša nozīme Lejasciema pagasta dzīvē. Pati upe, tās ieleja un piegulošā teritorija ar saviem dabas krāšņumiem, senajiem kultūras pieminekļiem un mūsdienās veidoto kultūrvidi ir uztverama kā vienota Gaujas ainavu telpa, ar ko var lepoties ne tikai novads, bet visa Latvija. Fotoreportāžu no ekspedīcijas var apskatīt internetā www.dzirkstele.lv, savukārt video “Dzirksteles” profilā sociālajā tīklā “Facebook.com”.

Nākamā ekspedīcija būs jūnijā uz Latvijas armijas Litenes vasaras nometnes vietu, intervija ar skolotāju un vēsturnieku Jāni Zvaigzni, kas daudz pētījis traģiskos notikumus 1940.gadā. 

Informāciju sagatavojusi: laikraksta “Dzirkstele” galvenā redaktore Ginta Alberte.

31.05.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031