Vidzemes kultūras programma

Salacgrīviešu biedrība “Bibliokuģis “Krišjānis Valdemārs”” šoruden īpaši uzrunā Salacas baseina bibliotēku lasītājus. Valsts Kultūrkapitāla fonda, a/s Latvijas Valsts meži un Vidzemes plānošanas reģiona atbalstītais projekts “Grāmata vieno Burtnieku ar jūru” bibliokuģi aizvedis uz Puikules, Vilzēnu, Braslavas un Valmieras pagasta bibliotēku Viesturos, kā arī Ungurpils Uzņēmējdarbības centru – bibliotēku “Sala” un Alojas Ausekļa vidusskolu.

Parasti, kad noskatīta filma par Salacgrīvas plostniekiem, atskan jautājumi: “Kad tad būs nākamie plostnieku svētki un kādas vispār ir iespējas plostot pa Salacu?” Upes dzīves ritumā un zivju bagātībā mums palīdzēja izzinošās ihtiologa, ilggadējā nozvejas inspektora Aigara Pūsilda atziņas, jo tieši viņa vectēvs Augusts Pūsilds pirmais uz Salacas 1923. gadā ierīkoja lašu paraugaudzētavu. Šo un citus stāstus mēs aicinām lasīt šovasar bibliokuģa izdotajā Vidzemes jūrmalnieku dzīves stāstu grāmatā “No Daugavgrīvas līdz Ainažiem.”

Projekts “Grāmata vieno Burtnieku ar jūru” aptver četru novadu astoņpadsmit bibliotēkas, un visās šais vietās bērni ir zīmējuši jūru un ūdeņu pasauli, aprakstījuši savas izjūtas apcerēs, kas veltītas Salacai, Burtniekam un jūrai. Īpaši stendi bibliotēkās vēsta par novada gaišākajiem prātiem laiku lokos. Daudzviet mūs uzrunā Dainas Avotiņas, Jāņa Petera, Valda Rūjas, Alfrēda Krūkļa, Anitas Emses un citu autoru darbi, kuriem bijusi sava vieta un loma novada kultūrvēsturē. Nav aizmirsts Salacgrīvas dziesminieks Roberts Spuriņš (Bubis) un Ungurpils stāstnieks Vilis Kasims. Vika dzeja vienmēr uzrunājusi visdažādāko paaudžu lasītājus, savukārt ainažnieki savu literāro portfeli nevar iedomāties bez Riharda Valdesa jūras vilkiem. “Brīvā Viļņa” ļaudīm katram grāmatu plauktā ir Dainas Avotiņas un Alfreda Šlisera romāns divās grāmatās “Saksiņu vējos. Akmens enkurs”. Kur nu vēl Auseklis, Fricis Bārda un Jānis Sudrabkalns! Tā ir novadu bagātība, ko ik pa laikam no jauna nākas apzināties.

Skolās un bibliotēkās īpaši gaidīts ir karikatūrists un komiksu autors Kristaps Auzenbergs. Viņam šoruden topā ir lācis, kurš gardi uzkož nēģi. Bērnu interese ir tik liela, ka Kristapam nākas rauties slapju muguru, lai visu zīmēto pēcāk uzdāvinātu skolām un bibliotēkām.

Laikā, kad nāk nēģi, Salaca ir ļoti bagāta. Tāpat kā visi novadi, kurus ar jūru vieno grāmatas, ko nenogurstoši aicina lasīt bibliokuģis “Krišjānis Valdemārs”.

16.oktobris:
10.00 - Burtnieku novada Matīšu pagasta bibliotēka
12.30 – Burtnieku novada Ēveles pagasta bibliotēka
15.00 – Burtnieku novada Rencēnu pagasta 1. bibliotēka

Informāciju sagatavojis: Gints Šīmanis.


15.10.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031