Vidzemes kultūras programma

Pirmdien, 31. augustā, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes rakstu par unikālo un reģionam raksturīgo izzūdošo mūzikas instrumentu tradīcijas saglabāšanu Vidzemē, kas tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Autore pievērsīsies tieši Vidzemei raksturīgo seno mūzikas instrumentu – Ieviņa tipa ermoņiku, cītarkokļu, basīšu – tradīcijas saglabāšanai un kopšanai, rodot atbildes uz jautājumiem, kāda šobrīd Vidzemē ir situācija ar šo unikālo vēsturisko instrumentu saglabāšanu, izgatavošanu un spēles mākas pārmantojamību no paaudzes paaudzē un, vai ir kāda specifiska spēles tradīcija vai pat skaņa, kas raksturīga tieši Vidzemei.

„Raksturīgākais lielums no šiem instrumentiem, kas ir unikāls tieši Vidzemei, ir Ieviņa ermoņikas. Arī caurspēlējamās cītaras spēles tradīcija ir cēlusies Vidzemē. Ja runa ir par tipisku Vidzemes kapelas sastāvu – šajā reģionā 20. gadsimta pirmajā pusē bija izplatīta muzicēšana tieši ansambļos –, tad tajā vairāk parādīsies cītaras kā pavadošais instruments, toties tās muzikālā vajadzība neprasa bungas,” intervijā teic etnomuzikologs, seno instrumentu izgatavotājs Ilmārs Pumpurs, kurš savā dzīvesvietā, Ogres novada Krapē, kopā ar dzīvesbiedri Sandru Lipsku izveidojis “Skaņumāju”, kur apskatāma vērtīga tautas mūzikas instrumentu ekspozīcija un iespējama radoša darbošanās, arī instrumentu restaurācija.

Ilmārs Pumpurs Ogres novada Krapē kopā ar dzīvesbiedri Sandru Lipsku izveidojis “Skaņumāju”, kur apskatāma vērtīga tautas mūzikas instrumentu ekspozīcija un arī paši saimnieki viesus iepriecina ar spēli.

Informāciju sagatavoja: A.Bormane


20.08.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930