Vidzemes kultūras programma

Biedrība “CĒSU TEĀTRIS” trešo rudeni organizē Vidzemes amatieraktieru apmācības - meistarklases “SKATUVE. TEĀTRIS. ROC DZIĻĀK III”, attīstot radošās iniciatīvas, jaunu zināšanu apguvi un stiprinot pārliecību, ka latviešu teātra spēlēšanas tradīcija ir nemateriālā kultūras mantojuma būtiska sastāvdaļa. Tā ir lieliska iespēja padziļināt aktiermākslas pratības, pilnveidoties tiem, kuri savu brīvo laiku saista ar kvalitatīvu amatieru teātra spēlēšanu.

Mūsdienu sabiedrības attīstības tendences, izmaiņas dzīvesstilā, kas ir saistītas ar digitalizāciju, liek aktualizēt kvalitatīvu kultūrizglītošanos un iedvesmojošu komunikāciju. Zināms, ka dalība amatiermākslā veicina personības individuālo attīstību, rosinot sociālo stabilitāti un sadarbību, trenē radošo domāšanu un iztēli, kā arī stiprina lokālpatriotismu, radot spēcīgas, pozitīvi domājošas iedzīvotāju kopienas.

Oktobrī vidzemnieki “pazaudēja laiku’’, kad sirsnīgi darbojās režisores, improvizācijas un kustību teātra pedagoģes Ligitas Smildziņas laikmetīgā (dokumentālā) teātra meistarklasē. Izzināt sevi, iedziļināties otrā, saprast, pieņemt, atveidot – sākotnēji šķiet viegli, kā spēlē, tomēr dienas nogalē, dalībnieku emocija un atklāsmes “kā skudriņas skrēja pa ķermeni, prātu un sirdi”.

Arī otra meistarklase, “uzsūcot” zināšanas no ģeniālā komponista, mūziķa, Latvijas Nacionāla teātra muzikālā vadītāja Valda Zilvera, noritēja tik jēgpilni, ka dalībnieki ilgi vēl negribēja mūzikas meistaru laist projām. Dziesma kā izrādes sastāvdaļa, kas dot īpašu garšu,- kā to izpildīt tēlā, muzikāli precīzi, tomēr emocionāli un savienojot ar fiziskām kustībām, kā pareizi frāzēt tekstu dziedot- uz šiem un citiem jautājumiem amatieraktieri meklēja atbildes. 

Latvijas Nacionāla teātra muzikālā vadītāja Valda Zilvera meistarklase.

Vēl novembrī un decembra sākumā, zināšanas alkstošie, tiksies ar improvizatoru K. Breidaku, aktieri J. Āmani, skatuves kustību pedagoģi R. Lūriņu un pašu cilvēkiem- J.Gabrānu un raksta autori, lai raktu jaunas zināšanas, veidojot augsni jauniem, ziedošiem skatuves tēliem.

Informāciju sagatavojusi: 
Edīte Siļķēna,
Biedrības CĒSU TEĀTRIS valdes priekšsēdētaja.

19.10.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031