Arhīva kalendārs

« September 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Otrdien, 17. septembrī, tika realizēts projekts, kas radās, satiekoties Vidzemes augstskolas Atvērtās universitātes studentiem, kuri, veidojot savu diplomdarbu, izvēlējās rakstīt projektu, kas būtu saistīts ar dzejas popularizēšanu jaunatnes vidū.

Vispirms notika iepazīšanās ar Valmieras bibliotēkas bibliotekārēm un Dzejas dienas programmas 2019. gadam ”Ir Dzejas laiks. Dzejas dienas Valmierā 2019” piedāvājumu. Tad, sadarbībā ar Valmieras bibliotēkas Dzejas dienas radošo komandu,  izteica savu vēlmi – veidot pirmo  “Dzejas nakti Valmierā”. Projekta realizētāji, izzinot Dzejas dienu tradīcijas un noskaidrojot šī brīža situāciju attiecībās: “jaunieši- dzeja”, kā projekta mērķi noteica - veicināt  Valmieras  pilsētas jauniešu interesi par Dzejas dienām un sadarbībā ar Valmieras bibliotēku piedāvāt savu programmu  vienai no trim Valmieras Dzejas dienu norisēm septembrī:  “Dzejas nakts Valmierā” (Valmieras integrētajā bibliotēkā vēl iecerēta Dzejas diena 19.09.2019. un Dzeja brokastīs 21.09.2019.)

Projekta realizētāji nolēma, ka Dzejas nakts apmeklētāji nebūs tikai pasīvi vērotāji: viņi, atbilstoši savām interesēm un spējām būs gan telpu iekārtotāji,  gan radošās darbnīcas “Smilšu ragana Uz mana šķīvja sēd” dalībnieki, tāpat Dzejas slama - savas dzejas priekšā lasīšanas sacensību - dalībnieki vai viņu atbalstītāji, dzejas breika aktīvie dalībnieki un vakara noslēguma - sarunas par dzeju naktī  “Tik grūti ir būt latvietim ” klausītāji.

Šobrīd var teikt - viss izdevās, visas ieceres tik realizētas un pirmā Dzejas nakts jau ir vēsture.

Projekts “Dzejas nakts Valmierā”  ietvēra 4 aktivitātes 2019. gada 17. septembra vakarā no plkst. 18.00- 23.00 Valmieras integrētās bibliotēkas telpās:

Projekts “Dzejas nakts Valmierā”  ietvēra 4 aktivitātes 2019. gada 17. septembrī:

1.Radošā meistardarbnīca “Smilšu ragana uz Mana šķīvja sēd” (Sandwich That stayed on my plate * (autors: Ēriks)). Valmieras tehnikuma jaunieši  skolotājas Aijas Vaivares vadībā radīja dzejas sviestmaizes. *sviestmaize angļu valodā “sandwich” pēc izrunas skan arī  kā “dzejas ragana”. Te tiek izmantota šī izrunas līdzība. (17.00-18.30)

2.Dzejas slams (savu dzejoļu lasīšanas konkurss). Dzejas slami atdzīvina interesi par dzeju mūsdienās. Jaunieši, iepriekš piesakoties,  tika aicināti lasīt savu dzeju. Iniciatīvas grupa vasarā  strādāja pie nolikuma izveides un izziņošanas.  Slamā piedalījās: Elīza Keidena, Kaspars Rozītis, Linda Grundmane, Kristīne Berķe -Ļubinska, Santa Emse, Mikus Rotavots. Talantus vērtēja  ieinteresēta žūrijas komisija, kas kā savu prioritāti pasludināja un pie tā arī cieši turējās: radīt jauniešos drosmi runāt sirsnīgā atmosfērā. Tāpēc vērtēšana nenotika publisku paziņojumu veidā, bet gan žūrijai savstarpēji apspriežoties. Slama apmeklētāji īsajos starpbrīžos varēja nobalsot par savu simpātiju slamā, sarunāties un baudīt sviestmaizes ar tēju.  Vērtēšanā piedalījās igauņu dzejnieks un dzejas slama aizsācējs Igaunijā Jāns Malins, radio TEV personība Rūdolfs Švēde, pasaules apceļotāja un kalnu slēpotāja Liene Fimbauere, Valmieras drāmas teātra aktrise un aktiermākslas pedagoģe Inese Ramute.

Ceturksni pirms deviņiem žūrija paziņoja Dzejas nakts Valmierā slama uzvarētāju: Dzejas slama uzvarētājs - Kaspars Rozītis. Par sevi Kaspars saka: "Esmu 17 gadus vecs jaunietis, Valmieras Viestura vidusskolas 12.c klases skolēns Kaspars Rozītis. Mācos klasē ar profesionālo teātra novirzienu. Pats esmu no Jelgavas puses. Ikdienā aizrauj slēpņošana, grāmatu lasīšana, fotogrāfēšana un retā reizē arī kāda dzejolīša uzrakstīšana. Vispirms gan ir jāiedzer kafija un jāizbrauc caur mežu ar velosipēdu."

3. Breiks dzejai starpbrīdī (20.45- 21.30) sekoja tūlīt pēc apbalvošanas. Tas pasākuma rīkotājiem deva iespēju transformēt telpu nākošajai norisei - sarunai par dzeju naktī. Bet vakara apmeklētāji ar sajūsmu un ovācijām vēroja un atbalstīja  vingros breika dejas izpildītājus  “Stand outs” no Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” un breika izlases grupu "Diverse Styles Crew" no Cēsu bērnu un jauniešu centra "Spārni". Abas grupas breika dejas mākslā apmāca Eduards Ruicis 

4. Saruna par dzeju naktī «Tik grūti ir būt latvietim» ar autoru un tulkotāju. (21.00-23.00) .

Nakts sarunā par dzeju «Tik grūti ir būt latvietim». 45 ieinteresēti klausītāji ar ovācijām sagaidīja dzejnieku un tulkotāju Guntaru Godiņu un  igauņu dzejnieku, un atdzejotāju CONTRA (Marguss Konnula), grāmatas «Tik grūti ir būt latvietim» autoru, igauņu jaunās literatūras pārstāvi. To ir jāredz un jādzird katram pašam: gan Godiņu, gan CONTRA. Un viens jāatceras- ne vienmēr to, ko tu redzi, tā arī ir. Igauņiem esot ļoti grūti izrunāt “g” burtu. Un arī garumzīmes ne vienmēr var viegli izteikt. Tāpēc  grāmatas nosaukums varētu skanēt šādi «Tik kruti ir būt latvietim». Nu, ar to arī varam teikt, ka pirmā Dzejas nakts varētu būt aizvadīta godam.

Saruna par dzeju naktī. Autors: Zane Bulmeistare.

Par projekta īstenotājiem un atbalstītājiem.

Projekta “Dzejas nakts Valmierā” īstenotāji ir  iniciatīvas grupa:

Ēriks Lankmanis, Vidzemes augstskolas students; Edžus Apinis Vidzemes augstskolas students - Ilze Karsa, Valmieras bibliotēkas bibliotekāre, Ričards Edijs Štibe , Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas skolēns, Valmieras Bibliotēkas jauniešu organizācijas – VIBJO  SUDRABA ZIRG’S koordinators,  Eduards Ruicis , breika deju grupu vadītājs-Valmieras Jaunatnes centrs VINDA; Aija Vaivare- Valmieras tehnikuma skolotāja; Anita Apine, Valmieras bibliotēkas bibliotekāre, projekta vadītāja.

Dzejas Nakti Valmierā organizēja Valmieras integrētā bibliotēka sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu, Valmieras tehnikumu, Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”

Dzejas nakti Valmierā atbalsta: Vidzemes plānošanas reģions, Latvijas valsts meži, Valsts kultūrkapitāla fonds un Valmieras pilsētas pašvaldība.

 

Informāciju sagatavojusi:
Anita Apine
Valmieras bibliotēka,
Projekta ”Dzejas nakts Valmierā” vadītāja