Arhīva kalendārs

« December 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

6.decembrī  plkst. 17.00 Āraišu arheoloģiskajā parkā notiks keramikas izstādes „Vidzemes podniecība” atklāšana un projekta „Pa Voldemāra Stelberga pēdām” prezentācijas koncerts. Projekts „Vidzemes podniecība” visa gada garumā tika īstenots biedrības  TKIC „KasTe” Drabešu muižas Amatu mājā. Amatu mājas keramikas pulciņa dalībnieki apguva programmmu „Vidzemes podniecība”, iepazinās ar Vidzemes vēsturiskajiem traukiem, mācījās teoriju un īstenoja praksē iegūtās zināšanas, ciemojās un guva pieredzi pie Vidzemes labākajiem podniekiem. Gada laikā izgatavotie trauki tiks parādīti izstādē „Vidzemes podniecība”.

Projektu īstenoja biedrība TKIC „KasTe”, Drabešu muižas Amatu mājas keramikas pulciņa dalībnieki un pulciņa vadītāji Einārs un Baiba Dumpji.

Pasākuma koncerts iepazīstinās ar projektā „Pa Voldemāra Stelberga pēdām” paveikto. Projektu īstenoja biedrība TKIC „KasTe” kopā ar Amatas novada folkloras kopu „Ore”, Skujenes un Amatas pamatskolām.

Projekta īstenošanas gaitā tika pētīts Voldemāra Stelberga Cēsu apriņķī savāktais folkloras materiāls, apgūtas dziesmas, deju melodijas, kokles spēle un etnogrāfiskā dziedāšana.  Folkloras kopas „Ore” dalībnieki sagatavojuši programmu, kurā iepazīstinās ar daļu no Amatas novadā savāktajām tautas dziesmām un melodijām. Koncertā piedalīsies arī Skujenes pamataskolas audzēkņi, kas projekta ietvaros Amatu mājā apgūst kokles spēli un Amatas pamatskolas audzēkņu vokālais ansamblis.

Projektus  īstenoja biedrība Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe” ar  Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas finansiālo atbalstu, VKKF atbalstu, atbalstīja Amatas novada Skujenes un Amatas pamatskolas un Amatas novada pašvaldība.

Informāciju sagatavoja Inese Roze, TKIC „KasTe”, 29199870

 

“Biedrība “CĒSU TEĀTRIS” šī gada septembrī, oktobrī un novembrī realizēja projektu „SKATUVE. TEĀTRIS. ROC DZIĻĀK II!”, turpinot jau pērn sākto prasmju papildināšanu aktiermākslā.

Aktieriem, arī amatierteātru dalībniekiem, nepieciešams nemitīgi uzlabot savas skatuviskās, aktieriskās, vokālās, plastiskās iemaņas, lai pēc tam izrādēs, uzvedumos,  pasākumos to varētu pielietot, priecējot savus skatītājus.

Kopumā tika aizvadītas deviņas nodarbības, kurās piedalījās vairāk kā 20 dalībnieki no dažādiem Vidzemes amatierteātriem. Ar viņiem strādāja Dailes teātra aktieris Juris Žagars, Cēsu “Mazā teātra” dibinātāja, aktrise Ilze Lieckalniņa, aktrise, runas pedagoģe Zane Daudziņa, Cēsu teātras režisore Edīte Siļķēna, skatuves kustības pedagoģe Rita Lūriņa, vokālais pedagogs Juris Krūze, vizāžiste Laimdota Eliase.

Katra nodarbība, katrs pasniedzējs pavēra kādas vēl nezināmas durvis uz skatuvi, tēla veidošanu, sevis izzināšanu un pilnveidošanu. I. Lieckalniņa vadīja aktiermeistarības vingrinājumu nodarbības, liekot vairāk sajust sevi, partnerus, kas izrādē ir ļoti būtisks aspekts.

J. Žagars dalījās savā pieredzē, strādājot pie lomas, norādot, ka tēla veidošanā nav mazsvarīgu sīkumu. Z. Daudziņa, mācot skatuves runas prasmes, atklāja arī kā nomierināties pirms izrādēm, kā praktizēt pareizu elpošanu, kā iemācīties valdīt par sevi. E. Siļķēna nodarbībās lika akcentu uz sadarbību, komandas darbošanos, partnerības izkopšanu.

Meistarklases dalībnieki kopā ar aktrisi un runas mākslas pasniedzēju Z. Daudziņu.

R. Lūriņa palīdzēja apgūt skatuves kustības prasmes, mācīja atklāt tēlu caur ķermenisko, palīdzēja katram atklāt sava ķermeņa plastiskumu.

Cēsu teātris sevi vienmēr pozicionējis kā dziedošs teātris, tāpēc katrā projektā ir vēl papildu vokālās nodarbības, lai tās varētu uzlabot arī citu amatierteātru aktieri. Savukārt, L. Eliase praktiski mācīja veiksmīgu grima pielietojumu un tēla individuālā stila veidošanu.

Nodarbības vienmēr paskrēja ātri, un ar nožēlu nācās secināt, ka atkal kārtējais projekts noslēdzies. Šobrīd tiek veikta dalībnieku anketēšana, lai noskaidrotu, kādi bijuši ieguvumi, kādi ieteikumi, bet visi ir atzinuši, ka šī bijusi ļoti vērtīga pieredze, un labprāt turpinātu šādu sevis pilnveidošanu arī turpmāk.

Projekts „SKATUVE. TEĀTRIS. ROC DZIĻĀK II!” tiek rīkots ar VKKF un Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019 finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Jānis Gabrāns, projekta vadītājs.


Līdz 13. janvārim vidzemnieki var nobalsot par svarīgākajiem kultūras virzieniem reģionā, kurus vajadzētu finansēt 2020. gadā. Sabiedrības balsojumā paustais viedoklis tiks ņemts vērā, izvirzot Vidzemes kultūras programmas 2020 prioritātes, kā arī organizējot citas kultūras jomas aktivitātes Vidzemē.

Jau trīspadsmito gadu Vidzemes plānošanas reģions gatavojas realizēt “Valsts kultūrkapitāla fonds” (VKKF) un AS “Latvijas valsts meži” atbalstīto kultūras programmu reģionos. Tās ietvaros iespējams iegūt finansējumu kultūras projektu ieviešanai Vidzemes vēsturiskā novada teritorijā. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī.

Līdz šim prioritātes izvirzītas, balstoties uz nozares ekspertu viedokli, aktuālajiem pētījumiem kultūras nozarē, plānošanas dokumentiem, kā arī 12 gadu laikā gūto pieredzi, īstenojot kultūras programmu Vidzemē. Šobrīd, priekšplānā izvirzot tieši vidzemnieku intereses, Vidzemes plānošanas reģions atvērtās konsultācijās ar sabiedrību vēlas uzzināt iedzīvotāju viedokli par būtiskākajiem virzieniem, ko iekļaut kultūras programmā. Ik gadu konkursa nolikums tiek pilnveidots, iekļaujot tajā jaunas un nozarē aktuālas prioritātes.

Ikviens vidzemnieks aicināts izteikt viedokli par to, kāda veida kultūras aktivitātēm būtu jāsaņem VKKF piešķirtais finansējums Vidzemes kultūras programmas 2020 projektu īstenošanai. Aptaujas anketa pieejama: https://bit.ly/2sgCve3 

Vidzemes kultūras programmas koordinatore Dace Laiva atzīmē: “Pēdējos gados ievērojami pieaudzis ne tikai projektu pieteicēju skaits un apjoms, bet arī projektu kvalitāte. Organizējam interesentiem izglītojošus seminārus, kur dalībnieku skaits ir ievērojams.

Pērn konkursam bija pieteikts 131 projekts par kopējo summu 479 354,93 eiro, atbalstīti tika 58 projekti, sadalot konkursā pieejamo finansējumu 85 500,00 eiro apmērā. 2018. gadā Vidzemes kultūras programmas ietvaros tika īstenoti 339 dažādi pasākumi ar vairāk nekā 40 000 apmeklētāju, izdotas grāmatas, pastkaršu komplekti, animācijas filma un citi materiāli. Vairāk par Vidzemes kultūras programmu: http://www.vidzeme.lv/lv/vidzemes_kulturas_programma

Ar sabiedrības aptaujā apkopoto informāciju varēs iepazīties janvāra beigās Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā – www.vidzeme.lv.

Sabiedrības aptauja īstenota projekta “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un veidot sociālās saites pašvaldībās, izplatīt ideju par līdzdalības budžeta veidošanu un projekta labajām praksēm Baltijas jūras reģionā. Vairāk: https://bit.ly/30hOMvy 


Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv