Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Mālpils kultūras centrā vēl līdz 20. novembrim būs aplūkojama vizuālās mākslas simpozija "Vizuālais stāsts. Saskare" izstāde. 7. oktobrī izstādes laikā tiks rīkots īpašs pasākums - notiks dzejas lasījumi par Mālpili un tiks pasniegta Borisa Bērziņa Kallas godalga.

Šajā izstādē, pēc ilgāka laika, akcents tika likts uz profesionālu ainavas glezniecību. Simpozija pamatnostādne bija atspoguļot Mālpils dabas skatus kā iedvesmojošu vidi radošā personībām. Izstādē iepriecināja novatoriskais skatījums uz ainavu, tieši jauno mākslinieku interpretācijā, taču saglabājot klasiskās ainavas pamatprincipus.

Vizuālās mākslas simpozija "Vizuālais stāsts. Saskare" izstādes atklāšana. Publicitātes foto.

Šoreiz simpozija izstādes atklāšana notika reizē ar Mālpils novadnieces Džemmas Skulmes piemiņas izstādes TAUTUMEITA atklāšanu mākslinieces 95. dzimšanas dienā – 20. septembrī. Un tā bija kā savdabīga dāvana Džemmai Skulmei.

Izstādes atklāšanā paldies par mākslinieku devumu, jau par tradīciju kļuvušos simpozijos, teica Mālpils novada domes priekšsēdētāja Solvita Strausa, apliecinot domes atbalstu arī turpmākajos projektos.

Šī projekta, un līdz ar to izstādes, savdabīgs “pielikums” būs dzejas lasījumi par Mālpili mālpiliešu izpildījumā, kas notiks trešdien, 7. oktobrī – tieši mākslinieka Borisa Bērziņa 90. dzimšanas dienā. Tāpēc par vēl vienu tradīciju kļuvusi Borisa Bērziņa kallas godalgas pasniegšana jaunajiem simpozija dalībniekiem. Jau no 2001. gada BB kallas stāds kļuvis par simbolu jaunradei un tanī pat laikā klasisko tradīciju saglabāšanai un turpināšanai. Un tieši tagad divdesmitgadīgais stāds kārtējo reizi ir uzziedējis. 

Taču, lai būtu šī vasara un taptu šī izstāde, lielu paldies sakām tās atbalstītājiem:

  • Vidzemes plānošanas reģionam
  • Valsts Kultūrkapitāla fondam,
  • Mālpils novada domei,
  • Sporta un atpūtas centram “Joker”.

Informāciju sagatavojusi: Helēna Medne, mākslinieku biedrības "Sidegunde" vadītāja.



26.-27.septembrī Stāmerienas pilī notika projekta STĀMERIENAS PILS ROMANTISMA MEISTARKLASES intensīvas un radošas personības pilnveides meistarklases vokālajā mākslā.

Septiņas meistarklases dalībnieces iepazinās ar Romantisma kultūrvēsturiskā laika mūzikas tendencēm un guva ieskatu Stāmerienas pils vēsturē, kā arī atklāja vēsturisko, īpašo saikni ar itāļu kamerdziedātāju Mariju Terēzi Alisi Lauru Barbi.

Savās zināšanās par vokālās mākslas pamata lietām, balss “nostādināšanu”, izpildījuma niansēm, tembra attīstīšanu, balss “atvēršanu” un uzstāšanās prasmēm dalījās LNO mecosoprāns, mūzikas pedagoģe Sabīne Krilova. Nepilnas divas dienas Stāmerienas pili piepildīja mūzikas skaņas-balsu un klavieru skanējums, kas radīja vēl romantiskāku pils atmosfēru.

Meistarklase vokālajā mākslā. Publicitātes foto.

Katra meistarklases dalībniece izvēlējās arī dziesmu, pie kuras strādāja arī individuāli, lai NOSLĒGUMA STUNDĀ Stāmerienas pils Baltajā zālē, publikas klātbūtnē, uzstātos un sajustu solo dziedāšanas “garšu”, satraukumu un īpašas sajūtas. Šī meistarklases noslēguma daļa izvērtās par sirsnīgu, noskaņām bagātu piedzīvojumu, kad publikas priekšā stājās katra dziedātāja un viņu izpildījumā skanēja sirsnīgas latviešu komponistu zināmas, sabiedrībā iemīļotas dziesmas. Koncerta noslēgumā dziedāja arī pati Sabīne.

Dzied Anna. Publicitātes foto.

Dzied Elizabete. Publicitātes foto.

Koncertā. Publicitātes foto. 

Meistarklases dalībnieces atzinīgi novērtēja šo personības un vokālo prasmju pilnveides iespēju un izteica vēlējumu nākamgad organizēt šādu meistarklasi vairākas dienas.   

3.-4.oktobrī pilī jaunas zināšanas ieguva jaunieši ROMANTISKĀS FOTO MĀKLSAS MEISTARKLASĒS, ko vadīja Sandra Dikmane. Šīs meistarklases NOSLĒGUMA STUNDA būs 24.10.2020, kad tiks atklāta fotoizstāde un ieraudzīsim Stāmerienas pili skatījumā caur jauniešu fotoobjektīviem. 

Nākamās Vidzemes jauniešu ROMANTISKĀS LEĢENDU MEISTARKLASES Stāmerienas pilī notiks 30.-31.oktobrī; tās vadīs Stāmerienas pils pētniece un tūrisma speciāliste Inga Lapse. Aicinām jauniešu pieteikties līdz 20. oktobrim uz e-pastu: edite.silkena PIE gulbene PUNKTS lv. 

Informāciju sagatavojusi: Edīte Siļķēna, ATPN projektu vadītāja.