Arhīva kalendārs

« August 2022 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

 

"Takužūns" ir vides mākslas objektu taka "Pārsteigumkalnā", Ērgļos, kas bez maksas apskatāma no 27. jūlija līdz 10. augustam.
"Takužūna" programmā apskatāmi desmit jauni vides mākslas objekti, visi veidoti, iedvesmojoties no Kirila Ēča dzejas cikla "JA ŠĶĒRSLIS ATSAKĀS IET MALĀ", kas speciāli izveidots sadarbojoties ar kuratoriem. Šogad objektus veidojuši divdesmit septiņi mākslinieki. Objektu takas kartes ar dzejas cikla fragmentiem pieejamas takas sākumā. Aicinām skatītājus pašus noteikt sava apmeklējuma tempu un laiku un pa ceļam apskatīt arī iepriekšējo gadu darbus.

Foto: Ieva Lapiņa

Pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions un VAS “Latvijas valsts meži”.


“Smiltenes Radošās Piektdienas” ir radītas, lai bērniem ir iespēja  kvalitatīvi un jēgpilni pavadīt vasaras brīvlaiku. Meistarklasēs bērni var izklaidēties un gūt radošo gandarījumu, gan izglītoties, uzzinot jaunu informāciju un apgūstot jaunas tehnikas. Pienākusi kārta izsludināt trešo meistarklasi “Smiltenes Radošo piektdienu” ciklā.

 

12. augustā no plkst. 12.00-13.30 un plkst. 15.00- 16.30 Smiltenes Kultūras centrā Zero Waste rotaļlietu veidošanas darbnīca mākslinieces  Māras Uzuliņas vadībā. Meistarklasē katrs dalībnieks varēs izveidot pats savu papīra lelli no materiāliem, kas citādi varbūt nonāktu miskastē vai krāsnī – izlasītiem žurnāliem, katalogiem, kalendāriem –, un dot tiem otru dzīvi. Darbnīcas mērķis ir bērnus radošā procesā iepazīstināt ar zero waste un upcycling idejām – šķietami nokalpojušās, vecās lietās, atkritumos, materiālu pārpalikumos ieraudzīt noderīgus resursus. Vienlaikus radošā darbošanās rosinās bērnu iztēli. Pēc meistarklases ļausimies fantāzijai un izgatavotās lelles kopā ar bērniem “izdancināsim” muzikāli teatrālos priekšnesumos, ar kuriem varēs priecēt draugus un ģimeni.

Darbnīca piemērota 5 – 9 gadus veciem bērniem (vecāki var nākt un darboties kopā ar bērniem).
Darbnīcas norise: 40 min leļļu veidošana, 10 min starpbrīdis, 40 min priekšnesuma sagatavošana.

Pieteikšanās līdz 10.08.22 rakstot pieteikumu uz zane.mezule PIE smiltenesnovads PUNKTS lv minot bērna vārdu un vecumu, kā arī piemērotāko meistarklases laiku.

Dalība darbnīcā un darba materiāli ir bezmaksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots – lūgums iepriekš pieteikties uz norādīto e-pasta adresi. Lūgums ierasties apģērbā, kuru nav bail nosmērēt, jo, iespējams, tiks strādāts arī ar krāsām. 

Nodarbību laikā tiks fotografēts pasākuma publicitātes vajadzībām.

Projektu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds,  Smiltenes Kultūras centrs, Smiltenes novada Bibliotēka un Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvalde.

Informāciju sagatavoja:
Zane Ērgle- Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes
Mārketinga un komunikācijas speciālists

Otrā malēniešu valodas nometne “Ja es nebūtu no tās puses…” norisināsies Māriņkalna tautas namā 13. un 14. augustā.  Divu dienu garumā nometnes dalībniekiem būs iespēja uzzināt par malēniešu izloksnes veidošanos un īpatnībām, mācīties malēniešu izloksni un iesaistīties radošajās darbnīcās.

Nometnē aicināti piedalīties visi interesenti no Malēnijas un visas Latvijas. Jau līdz šim atsaucība ir laba. Dalībai nometnē ir pieteikušies interesenti gan no Alūksnes un tuvākajiem novadiem, gan arī no Rīgas, Dobeles, Ikšķiles un citām pilsētām. Paredzamais dalībnieku skaits ir līdz 70 dalībniekiem.

Pirmajā dienā dalībnieki apgūs malēniešu izloksnes prasmes grāmatas “Radošie malēnieši un viņu valoda” (kopautorībā ar Jēkabu Raipuli) autores, valodnieces Daces Markus vadībā. Dalībniekiem būs iespēja arī pašiem parādīt savas malēniešu izloksnes zināšanas un dalīties ar interesantiem atgadījumiem izloksnes un malēniskā akcenta dēļ pļāpu stundā pie gaismas maisa. Vēlāk dalībnieki darbosies radošajās darbnīcās, gan apgūstot kulinārijas, gan floristikas, gan gaismas lukturīšu veidošanas un citas prasmes malēniskā garā. Dienas otrajā pusē būs pārgājiens ar pārsteigumiem pa gaismas ceļu un vakaru noslēgs īpaši nometnei radīts gaismas rituāls ar gaismas nešanu un muzicēšanu, kā arī ar īpašo viesi.

Savukārt nometnes otro dienu iesāksim aktīvi ar malēnisko rīta rosmi, turpināsim ar lekciju par malēniešu ļaudīm un saikni ar igauņiem, kā arī ar mākslinieciskām radošajām darbnīcām – teātra spēli, danču un dziesmu apguvi, stāstu rakstīšanu malēniski.

Starplaikos dalībniekiem būs iespēja risināt malēniešu krustvārdu mīklas, atpazīt vārdus un spēlēt citas izklaidējošas spēles. Aicinām dalībniekus ņemt līdzi arī bērnus – bērniem būs iespēja piedalīties multfilmu darbnīcā un citās interesantās aktivitātēs.

Tā kā šoreiz viens no nometnes mērķiem ir iemūžināt malēnisko runu un veicināt tās dokumentēšanu, tad dalībniekiem, kuri prot malēniešu izloksni, būs iespēja piedalīties videosižeta filmēšanā.

Dalība nometnē ir bez maksas, kā arī visiem dalībniekiem tiks nodrošināta ēdināšana. Dalībniekiem, kuriem tas nepieciešams, tiks nodrošināts transports no Alūksnes pilsētas un atpakaļ. Ārpus Alūksnes novada dzīvojošajiem var tikt nodrošināta nakšņošana, iepriekš par to vienojoties (par nelielu samaksu).

Pieteikšanās dalībai nometnē ir līdz 10.augustam pa telefonu 26633506 (Santa) vai e- pastu: radosie.maleniesi PIE gmail PUNKTS com .

Nometni organizē biedrība “Radošie malēnieši” ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts mežu, Valsts Kultūrkapitāla fonda, Alūksnes novada Kultūras centra un Ziemeru pagasta atbalstu.

13. augustā plkst. 12.00 Jaunpiebalgas kultūras namā projekta “Jaunie muzikanti” ietvaros notiks kopēja muzicēšana grupai “Rahu the fool” ar bērnu un jauniešu folkloras kopām no dažādiem Vidzemes novadiem - “Piebaldzēni”(Jaunpiebalga), “Dzīpariņi” (Ranka),  “Driksnēni” (Ļaudona), “Puzuriņi” (Ērgļi), “Urdaviņa”(Cesvaine).

Vērtīgās meistarklasēs jūnijā un jūlijā folkloras kopu dalībnieki apguva mandolīnas spēli pie Pētera Narubina, stabules spēli pie Pītera Dauguļa un vijoļspēli pie Laumas Bērzas. Apgūts repertuārs, kuru jaunie muzikanti ieskandinās kopā ar pieredzējušiem muzikantiem no “Rahu the fool”.

Mīļi gaidīts ikviens līdzjutējs, lai uzmundrinātu, atbalstītu Vidzemes jaunos muzikantus!

Jebkuram apmeklētājam ieeja ir bez maksas.

AFIŠA

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Vidzemes plānošanas reģions, AS Latvijas Valsts meži un Cēsu novada Jaunpiebalgas apvienības pārvalde

Informāciju sagatavoja:

projekta vadītāja

Ieva Damroze

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Valsts Mežu atbalstītajai un Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajai Vidzemes kultūras programmai 2022 un Saulkrastu novada domei, saņemts un īstenots atbalsts projektam "Tradicionālo aušanas prasmju mantojums Saulkrastu novadā”.

Projekta ietvaros Saulkrastu audēju kopa "Kodaļa" jūlijā un augustā piedalījās vairākās meistarklasēs pie amata meistariem un guva jaunas zināšanas un pieredzi aušanā.

2.un 3.jūlijā aušanas kopa “Kodaļa” viesojās pie aušanas meistares Edītes Začestes. Tika apgūtas dažādas aušanas metodes un velku šķērēšanas rīki un to lietošanu, kā arī steļļu uzbūvi. Kopa papildināja savas zināšanas ar dažādām aušanas tehnikām, tehnisko zīmējumu.

16. un 17.jūlijā  notika pieredzes apmaiņas brauciens uz Ērgļiem, pie Ilzes Mailītes uz aušanas darbnīcu "Mailīšu fabrika".  Tika apskatīta ievērojama steļļu kolekcija, kā arī apgūta 9.gs aušanas principi arheoloģiskajiem tērpiem, veidoti paraudziņi audumam ar maisveida eģēm, kā arī zīmēti tehniski zīmējumi dubultaudumam un divu kārtu audumam.
30. jūlijā audējas viesojās pie Ogres studijas "Saiva" vadītājas Santas Grīnbergas. Meistarklases rogrammā - velku šķērēšana ar velku lāpstiņu. Atlikušajās nodarbībās augustā paredzēts apgūt velku ievilkšanu stellēs un dzijas krāsošanu ar krāsu mēlēm arheoloģiskajam tērpam. 


Beāte Barčevska-Mukāne

Saulkrastu kultūras centrs

Mob.: 26145759

www.saulkrasti.lv

27. augustā Cēsu pilsētas ielas un laukumi taps par priecīgu un neparastu skatuvi  starptautiskam profesionālā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālam. Cēsis MOOOVE ir izaudzis no MALAS sadarbības ar TaDaa! festivālu 3 gadu garumā. MOOOVE saglabās TaDaa! pamatideju – īstenot starptautisku ielu mākslas notikumu, bet spers soli tālāk, atverot festivāla robežas daudzveidīgākām mākslas formām un veidojot ciešāku sadarbību ar vietējiem māksliniekiem.

Festivāla programma šogad tiek veidota ar vairāk kā 15 profesionāliem māksliniekiem no Lietuvas, Igaunijas, Francijas un Latvijas. Paredzēti 9 pasākumi Rožu laukumā un MALAS pagalmā, piedāvājot velosipēdu parādi, darbnīcas, akrobātiku, žonglēšanu un gaismas šovu.

Festivālam nepastāv valodas barjeras un tas ir bezmaksas, dodot iespēju savest kopā dažādos Cēsu novadā esošos cilvēkus, kas šogad varētu būt īpaši aktuāli Krievijas kara Ukrainā izraisītās bēgļu krīzes dēļ, vienojoties kopīgā pieredzē, atbalstā un priekā.      

DIENAS PROGRAMMA // Rožu laukums // plkst. 12.00-16.00

  • RĪGAS CIRKA SKOLAS DARBNĪCAS: žonglēšana ar bumbiņām un līdzsvara noturēšanas darbnīca (LV)
  • GATIS KREICBERGS UN “CRAZY BIKES” (LV)
  • GRETE GROSS “Drüaad” // akrobātika (EST)
  • VALERY KOMISARENKO “Iguana” // plastiskā akrobātika (LV)
  • “CRAZY BIKES” velosipēdu parāde no Rožu laukuma uz Vienības laukumu

VAKARA PROGRAMMA // Mākslas telpa MALA // plkst. 19.00-22.00

  • SORALINO “Inbox” // laikmetīgais cirks (FR, IT)
  • KANTA COMPANY  “Clothes and us” // objektu manipilācija, akrobātika (LT)
  • Apvienība PULSA EFEKTS (LV)
  • THE SOUL OF FLAMES // uguns deja (LV)

Finansiāls atbalsts un milzu pateicība Cēsu novada pašvaldībai un Valsts Kultūrkapitāla fonds/Latvijas Valsts meži/Vidzemes plānošanas reģions.

Pasākuma laikā var tikt filmēts un fotografēts. Video un foto materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

Sīkāku informāciju skatīt šeit: https://www.facebook.com/events/1163348504242388/

Informāciju sagatavoja: Kristīne Auniņa, e-pasts: telpamala PIE gmail PUNKTS comknipsis PIE kristineaunina PUNKTS lv

E. Veidenbauma memoriālais muzejs “Kalāči” atklāj Dzejas dienu sezonu ar pirmo projekta Dzejas dienas “Kalāčos”” pasākumu – Naksnīga tikšanās ar dzeju KALĀČU bēniņos. Uz pirmo pasākumu aicinām ģimenes ar pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem, iepazīties ar dzejas lasīšanas, klausīšanās un rakstīšanas prieku.

Ar šo pasākumu sāksim Dzejas dienu pasāku ciklu, kurā ietilps četras dažādas, netradicionālās dzejas norises, pasākumi – Jauniešu dzejas dienas, Dzejas un sarunu kafejnīca “Jo vēders – dievs visaugstākais”, Dzejas taka Liepas pagastā, E. Veidenbauma 155 dzimšanas dienas sarīkojuma Dzejas brīvais mikrofons.

27.08. 19:00 - 21:00 E. Veidenbauma memoriālajā muzejā "KALĀČI”

“Naksnīga tikšanās ar dzeju “Kalāču” bēniņos”

Lasīsim, rakstīsim, klausīsimies un zīmēsim dzeju kopā ar dzejnieci Maiju Laukmani, dziesminiekiem Arni Miltiņu un Laimu Miltiņu.

Ieejas maksa 5EUR no ģimenes.

 

Pasākums tiek īstenots ar VPR, Latvijas Valsts meži un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, Cēsu novada kultūras projektu konkursa atbalstu.

 

 

Baiba Roze

E. Veidenbauma memoriālais muzejs "Kalāči"

muzejpedagogs

Smiltenes Radošās Piektdienas šajā reizē piedāvās iepazīties ar Laikmetīgo deju. Tā ir dejas tehnika, kas aizsākusies 1950. gados no modernās dejas. Laikmetīgajā dejā nav nekādu kustības ierobežojumu, vairāk brīvība ķermenī, dejā un dzīves uzskatos. Šajā deju stilā vairs nevienu stilu neatdala, visi stili tiek veiksmīgi apvienoti vienā, nepārtraukti meklējot jaunas kustības, eksperimentēt ar ķermeni un mūziku. Katra pasniedzēja horeogrāfija ir individuāla, kā arī katra dejotā ķermeniskā izpausme ir atšķirīga.

19. augustā no plkst. 12.00-14.00 Smiltenes Kultūras centrā Laikmetīgās dejas meistarklase horeogrāfu Elīnas un Rūdolfa Gediņu vadībā. Meistarklases ietvaros dalībnieki Smiltenes Kultūras centra zālē iepazīsies ar laikmetīgās dejas pamatelementiem, un, izmantojot jauniegūtās prasmes, radīs horeogrāfisku darbu, kas tematiski vai asociatīvi veltīts izvēlētajai vietai.

Darbnīca piemērota sākot no 14 gadu vecuma.

Pieteikšanās līdz 18.08.22., rakstot pieteikumu uz loreta.sperlina PIE smiltenesnovads PUNKTS lv">loreta.sperlina PIE smiltenesnovads PUNKTS lv, minot vārdu un vecumu.

Dalība darbnīcā ir bezmaksas, taču dalībnieku skaits ir ierobežots – lūgums iepriekš pieteikties uz norādīto e-pasta adresi. Lūgums ierasties ērtā apģērbā, kurā var brīvi kustēties. Nodarbību laikā tiks fotografēts pasākuma publicitātes vajadzībām.

Informācijai:
Rūdolfs Gediņš 2015. gadā ieguvis laikmetīgās dejas horeogrāfijas bakalaura grādu Latvijas Kultūras akadēmijā, kur 2019. gadā absolvējis arī teātra mākslas maģistra programmu. Strādā kā neatkarīgs dejas un teātra mākslinieks.
Elīna Gediņa absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas nodaļu pie profesores Olgas Žitluhinas 2011. gadā un strādā kā neatkarīga horeogrāfe un dejas māksliniece.

Projektu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds,  Smiltenes Kultūras centrs, Smiltenes novada Bibliotēka un Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvalde.

Ilustratīvs foto: www.pexels.com/cottonbro

Informāciju sagatavoja:
Zane Ērgle-Mežule
Smiltenes novada Kultūras un tūrisma pārvaldes
Mārketinga un komunikācijas speciālists

  

Šī gada 10. septembrī, sestdien, no plkst. 12:00 līdz 18:00 notiks Mantojuma dienas Ropažos 2022. Apmeklētājus gaidīs daudzveidīgas kultūras aktivitātes Ropažos – Ropažu pilsdrupās un Ropažu Kultūras centra iekšpagalmā. 

Programma Ropažu pilsdrupās

Plkst. 12:00 – 17:00

  • Amatu meistari
  • Radošās darbnīcas bērniem
  • Distances ieroču stendi (šķēpmešana un lokšaušana)
  • Viduslaiku gastronomiskais baudījums (no plkst. 14:00 degustācijas)
  • Ropažu pilssardzes izaicinājums.

Plkst. 13:00 – 15:00 Lekciju teltī

  • “Stikls, metāls, māls – kādus traukus lietoja viduslaikos?” (Rūta Vecmuktāne)
  • “Galda piederumi Livonijā” (Viesturs Āboltiņš)
  • “Keramika viduslaiku Livonijā” (Baiba Dumpe)
  • “Ēdieni un galda kultūra viduslaiku Rietumeiropā” (Gunta Deģe)

Programma Ropažu Kultūras centra iekšpagalmā

Plkst. 14:00 – 18:00
Kultūras centra iekšpagalmā, uz skatuves būs dzirdami Latvijā zināmi mūziķi:
14:30 Julgī Stale un grupa – latviešu folkloras mantojums.
15:30 Valdis Atāls kopā ar Dainu Briedi un Oskaru Burovu.
16:30 Nila Īles Perkusiju meistarklases improvizācija.
17:00 Grupa Zāle

No plkst. 14:00 līdz 18:00 Ropažu kultūras centrā tikšanās ar Elitu Patmalnieci. 

No plkst. 14:15 Ropažu kultūras centra mazajā zālē darbosies Nila Īles mūzikas studijas izglītojošā un muzikālā darbnīca Ritmu un skaņu pasaulē. 

Visa pasākuma laikā, Ropažu muižas parkā būs skatāma un klausāma audiovizuālajā izstādē “Mūzika, kas dzimusi Ropažos”.

 

Informāciju sagatavoja:
Ropažu novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību un komunikācijas nodaļa

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību aicina apmeklēt Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes Talanti.” Koncerts norisināsies 2022. gada 28. augustā plkst. 16.00 Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē. Šogad koncerta vēstījums – miers pasaulē.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolā šā gada maijā sāka mācīties Katerīna, meitene no kara izpostītās pilsētas Harkivas. Katerīnu esam aicinājuši uzstāties koncertā ar čella solo. Meitenes ģimene pašreiz dzīvo Cēsīs. Mamma Irina strādā, bet mazā māsa Jeļizaveta septembrī uzsāks mācības flautas spēlē. Mamma ļoti vēlas iegādāties klavieres, un mēs visi kopā varam palīdzēt. Koncertā ieeja ir bez maksas, bet apmeklētājiem būs iespēja atstāt ziedojumu, lai piepildītu šo ieceri.

Koncertā piedalīsies Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Rūjienas, Strenčiem, Valkas, Valmieras un Vidzemes kamerorķestris. Koncertu diriģēs Patriks Kārlis Stepe.

Koncerta programmā būs dzirdama dažādu instrumentu – čella, flautas, klavieru, kokles, marimbas, saksofona, vijoles spēle, kā arī solo dziedāšana.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

Koncerts norisināsies ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas Valsts meži un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Ieeja bez maksas.

Informāciju sagatavojusi:
Elīna Eglīte,
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja

2022. gada 10. septembrī pl.11:00 Viktora Ķirpa Ates muzejs “Vidzemes lauku sēta” aicina uz pasākumu “Pļaujas svētki Ottesmuižā”, šogad svētku moto: Sajūti latvietību!

Šogad svētkus atklās ar Jaunlaicenes folkloras kopu "Putnis", Malienas vidējās paaudzes deju kolektīvu "Ērmanītis", Lejasciema folkloras kopu "Smaržo siens", tautas muzikantiem “Ziemeļmala” un Medņevas etnogrāfisko ansambli. Tieši pusdienlaikā tiks atvērts keramikas ceplis keramiķa Kristapa Brašļa vadībā, kā arī no pl. 12:00 aicinām līdzdarboties darbu darīšanā - kulšanā, malšanā, kalšanā, medus sviešanā, maizes cepšanā uz iesmiem, karošu grebšanā, kartupeļu rīvēšanā, kāpostu skābēšanā, sveču gatavošanā  un citos darbos. Šogad tiks pārbaudīti arī sievu un vīru spēki dažādās aktivitātēs. Smiltenes folkloras kopa “Rudzupuķe” uz dančiem aicinās pl. 13:00. Lauku sētas piekalnē būs arī umurkumurs. Pasākumā laikā notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Pļaujas svētku noslēgumā pulksten 14:00 skatītājus priecēs Baltinavas dramatiskais kolektīvs “Palādas” ar teātra izrādi - komēdijas “Ontans i Anne” 5. daļu “Ontans i plāšnīki (ekstrasensi”. Lai izrādes vērošana būtu ērtāka, aicinām paņemt līdzi segu vai pledu!

Pasākumu atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Alūksnes novada pašvaldība, SIA J.A. Lejas, Radio Tev, laikraksts “Alūksnes un Malienas ziņas”.

Ieejas maksa: pieaugušajam – 4.00 EUR, skolniekam – 2.00 EUR, ģimenes biļete – 15.00 EUR, autostāvvieta – 1.00 EUR. 

Informāciju sagatavoja:
Janita Šolina,
Alūksnes novada muzeja struktūrvienības
Viktora Ķirpa Ates muzejs
“Vidzemes lauku sēta” vadītāja

Augusta nogalē klajā nākusi etnogrāfes Indras Čeksteres grāmata „100 vainagi Latvijai”. Bagātīgi ilustrētās grāmatas sākumdaļā vispusīgi aprakstītas dažādas jāņuzāles, pušķošanās un vainaga vīšanas tradīcijas cauri dažādiem laikiem, bet tās apjomīgākajā daļā apkopoti vidzemnieku, zemgaliešu, latgaliešu un kurzemnieku stāsti par vainagu vīšanas un vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijām viņu dzimtās un mājās.

„Latviešu tautas vasaras saulgrieži ar Zāļu vakaru, jāņuzālēm, vainagiem, Jāņu uguņu un līgotņu burvību, ar visu paaudžu kopību vasaras skaistākajā brīdī, savieno cilvēkus un dabu kopīgā mīlestības aplī. Šajā laikā Dainu Dievs ir mūsu vidū, svētot dabu un cilvēkus. Svētku vainags simbolizē Saules gaitu Debesīs, vainags priecē un dziedina, liek sajust mīlestību, pateicību un zemes spēku. Cilvēki no Latvijas novadiem dalījušies ar savām atmiņām un izjūtām, pinot vainagus, lasot zālītes un puķes, dziedot un pušķojot savas mājas un mīļos cilvēkus, klājot galdus, iekurot ugunskurus un iededzinot jāņugunis, sagaidot rītausmu ar svētīgo rasu un ar sev tuvu jāņuzāli Latvijas vainagā vēlot labu savai dzimtajai zemei un cilvēkiem”, tā grāmatas autore Indra Čekstere. 

Grāmata tapusi vairāku gadu garumā, un tās lappuses bagātīgi ilustrētas ar fotoattēliem no Indras Čeksteres un stāstu autoru privātajiem arhīviem, kā arī mākslinieces Daigas Segliņas, un Līgas un Daigas Kļaviņu radītajiem zīmējumiem. Grāmatas sākumdaļa tulkota arī angļu un vācu valodās, tādejādi sniedzot iespēju mūsu saulgriežu tradīcijas iepazīt interesentiem arī tālu aiz Latvijas robežām. 

Grāmatas atvēršanas svētki norisināsies Siguldā, piedaloties folkloras kopai “Senleja”. Aicinām sekot līdzi informācijai! 

Grāmatas autore Indra Čekstere ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes doktorante, etnogrāfe, vides gide, folkloras balvas „Austras koks” saņēmēja par mūža ieguldījumu etnogrāfijā, Siguldas folkloras kopas „Senleja” ilggadīga darbiniece un kultūrvides pētniece. 

Grāmata tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, AS Latvijas valsts meži un Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu, kā arī Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējumu. 

“100 vainagi Latvijai” pieejami iegādei grāmatnīcās visā Latvijā un www.jumava.lv