VPR jaunumi

Ir pagājuši 2013. gada pirmie mēneši, kuros Vidzemes pārtikas klasteris ir uzsācis sadarbību ar Zviedrijas pārtikas klasteri „IDEON AGRO FOOD” un spēris pirmos soļus konferences rīkošanā Vidzemes Augstskolā par uzņēmējdarbību un veselības aprūpes nozari.

Vidzemes pārtikas klasteris – nepieciešama iniciatīva   

Pulcējot lielu dalībnieku skaitu, aizritējusi Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera biedru 2013. gada pirmā sanāksme. Klastera dalībnieki atzina, ka šīs iniciatīvas attīstībai ir potenciāls un tā ir nepieciešama uzņēmējdarbības attīstībai Vidzemē.     
               
Tikšanās reizē Vidzemes Augstskolā piedalījās gan esošie klastera dalībnieki, gan jauni uzņēmumi, kuri izrādījuši interesei darboties klasterī. Sanāksmē dalībnieki atskatījās uz 2012. gadā sasniegto un plānoja aktivitātes jaunajam gadam.            

Lai veicinātu zinātnisko institūciju un uzņēmēju sadarbību, Vidzemes Augstskola ir sagatavojusi piedāvājumu klastera uzņēmējiem, piedāvājot dažādu pētījumu iespējas, stratēģiju izveidi, finanšu analīzi konkrētiem uzņēmumiem, konsultācijas, darbinieku apmācības mūžizglītības centrā, studentu prakses uzņēmumos un kopīgu sadarbību projektos. Vairāki uzņēmēji atzinīgi novērtēja Vidzemes Augstskolas lomu klastera darbībā un saredzēja turpmākas sadarbības perspektīvas.    

Būtiska loma klasteru darbībā ir zinātnisko institūciju dalībai, jo tās spēj uzņēmumiem sniegt zināšanas un pakalpojumus jaunu produktu radīšanai un attīstībai. Apkopojot zināšanas un resursus, klasterī ir radušās jau pirmās sadarbības iestrādnes starp uzņēmējiem un Rīgas Stradiņa universitāti jaunu produktu izstrādē. Atsevišķi klastera uzņēmumi gada beigās cer sagaidīt rezultātus – gatavus produktus. Tāpat šogad plānots vairāk strādāt pie pieredzes apmaiņas projektiem un piedalīties pārtikas izstādēs ārvalstīs. 2013. gadā turpināsies veiksmīgā sadarbība ar Somijas un Zviedrijas pārtikas klasteriem projekta „BSR Food cluster network” ietvaros un sadarbība ar citiem klasteriem Latvijā. 

Nākamā klastera dalīborganizāciju tikšanās paredzēta jau 12. martā, savukārt aprīlī Vidzemes Augstskolā gaidāma konference par uzņēmējdarbības un veselības nozares sadarbību. Rīgas Stradiņa universitātes pārstāve Lolita Neimane uzsvēra, ka konference būtu liels solis uz priekšu klastera darbībā, aktualizējot jautājumu par veselīgas pārtikas nozīmi uzturā. 

Zviedrijas pārtikas klastera pārstāvju vizīte        
Lai turpinātu Vidzemes pārtikas klastera un Zviedrijas pārtikas klastera „IDEON AGRO FOOD” sadarbību, 18. februārī notika abu klasteru dalībnieku un pārstāvju tikšanās Rīgā.   

„IDEON AGRO FOOD” jau vairāk kā 25 gadus nodarbojas ar inovatīvu pārtikas nozares projektu īstenošanu, un nākošā Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda laikā vēlas sadarboties ar Vidzemes pārtikas klasteri, lai veidotu Baltijas jūras reģiona pārtikas klasteru sadarbības tīklu. Plānots, ka topošajā projektā piedalīsies partneri no Baltijas jūras reģiona. Viena no galvenajām aktivitātēm būs izveidot konkrētus pakalpojumu piedāvājumus uzņēmējiem par likumdošanu katrā no valstīm, produktu un pakalpojumu attīstību, loģistikas iespējām, pasākumu rīkošanu un klientu konsultācijām. Sarunas noslēgumā dalībnieki vienojās par projekta ideju. Vidzemes plānošanas reģiona uzdevums ir strādāt pie projekta partneru meklējumiem. Nākamā tikšanās gaidāma maijā, kad klasteru pārstāvji diskutēs par konkrētiem projekta izstrādes soļiem.               

Ar topošā projektu ideju tika iepazīstināti arī Vidzemes pārtikas klastera dalībnieki, kuri Baltijas jūras reģiona klasteru sadarbības tīkla izveidi novērtēja ļoti atzinīgi. Vidzemes uzņēmējiem būs iespēja iegūt informāciju par dažādām sadarbības iespējām, izmantot citu klasteru zināšanas savu produktu attīstībai un pārdošanai eksporta tirgos.           

Dienas otrajā pusē Zviedrijas viesi iepazinās ar Latvijas IT klasteri un „IT demo centru”, kurā norisinājās diskusija par informāciju tehnoloģiju risinājumiem pārtikas nozarē un sadarbības iespējām klasteru starpā. Informācijas tehnoloģiju risinājumiem ir liels potenciāls pārtikas nozares uzņēmējdarbības attīstībā.

Tikšanās reizē Zviedrijas pārtikas klasteri „IDEON AGRO FOOD” pārstāvēja tā vadītājs Lenarts Lindals (Lennart Lindahl) un projektu vadītāja Ingera Aldena (Inger Ahlden). Klasteris ir dibināts 1986. gadā un tā dalībniekiem ir pieejami deviņi ekspertīzes veidi medicīnā, biotehnoloģijā, dārzkopībā, mārketingā un uzņēmumu vadībā.        

  
Pārtikas klastera dalībnieki izvērtē 2012. gadā paveikto. Foto: Vidzemes Augstskola

Papildu informācija: Kristaps Ročāns, ES struktūrfondu informācijas centra Tehniskās palīdzības projekta 2012.-2013. gadam speciālists, E-pasts: kristaps.rocans PIE vidzeme PUNKTS lv.

27.02.2013

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930