VPR jaunumi

29.-30. septembrī Vidzemes sociālie darbinieki devās trešajā, noslēdzošajā pieredzes apmaiņas braucienā, ar mērķi aplūkot, kā citviet reģionos tiek strādāts sociālajā jomā, īstenojot gan struktūrfondu projektus, gan realizējot citas iniciatīvas. Tajā piedalījās 38 sociālie darbinieki no 13 pašvaldībām - Smiltenes, Strenčiem, Kocēniem, Valkas, Lubānas, Jaunpiebalgas, Cesvaines, Amatas, Burtniekiem, Apes, Priekuļiem, Cēsīm un Beverīnas. 

Liepājas pašvaldības Sociālais dienesta (turpmāk – Sociālais dienests) pieredze Latvijas mērogā ir vērtējama kā ļoti progresīva vairākos aspektos, piemēram, nodrošinot sabiedrībā balstītus, efektīvus un augstas kvalitātes sociālus pakalpojumus, kas saistās ar šī brīža sociālās politikas uzsvaru par deinstucionalizācijas  pakalpojumu attīstību. Par savu pieredzi izsmeļoši dalījās Liepājas speciālisti kolēģiem no Vidzemes.

Viena no Sociālā dienesta iniciatīvām ir grupu dzīvokļu pakalpojums, kas pieejams pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurām ir objektīvas grūtības dzīvot patstāvīgi, bet nav nepieciešama atrašanās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā. Tā iemītnieki iegūst, ne tikai mājokli, bet arī, piemēram, atbalstu sociālu problēmu risināšanā un pasākumus, kas īstenoti pēc individuāli sastādīta sociālā rehabilitācijas plāna. Pieredzes apmaiņas dalībniekiem bija iespēja aplūkot šo pakalpojumu arī klātienē, ielūkoties dzīvokļos un aprunāties ar to iemītniekiem. Kā atzina grupu dzīvokļu vadītāja Virgīnija Stankuviene: “Ir dažādi piemēri - pozitīvākie piemēri, kad grupu dzīvokļu iemītnieks pēc kāda laika kļūst patstāvīgāks, spēj pilnvērtīgi par sevi rūpēties un aiziet dzīvot atsevišķi (visbiežāk tie ir sociālo māju dzīvokļi), bet ir arī daži ne tik pozitīvi piemēri, kad iemītnieks nokļūst atpakaļ ārstniecības iestādē, jo saprot, ka nav piemērots šādiem dzīves apstākļiem”.

Tāpat dalībniekiem bija iespēja viesoties Liepājas dienas centrā personām ar garīgās attīstības traucējumiem, kur klientiem ir iespēja apmeklēt dažādus kultūras un sporta pasākumus, piedalīties centra rīkotajos pasākumos un nodarbībās, piemēram, pašaprūpes iemaņu apgūšanā, sociālo funkcionēšanas spēju uzlabošanā, rokdarbos, peldēšanā un sportā.  Dienas centrs personām ar garīgās attīstības traucējumiem ir sociāla institūcija, kurā personas ar garīga rakstura traucējumiem dienas laikā tiek nodrošinātas ar sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem. Pēc šāda veida pakalpojumiem pieprasījums ir liels, šobrīd nevar nodrošināt pakalpojuma pieprasījumu pilnā apmērā un centra vadītāja Maija Agatina, cer, ka drīzumā tiks domāts par otra dienas centra personas ar garīga rakstura traucējumiem izveidi Liepājā.

Viens no Sociālā dienesta sadarbības partneriem ir Liepājas Neredzīgo biedrība. Arī biedrībai ir liela pieredze, dažādu ES projektu realizācijā. Kā atzīst Liepājas Neredzīgo biedrības pārstāvji, tad biedrības vērtīgais projekts ir “Dvēseles veldzes dārzs”. Projekts vēl nav noslēdzies, bet jau uzsācis savu darbu Latvijā pirmais invalīdu rehabilitācijas centrs lauku vidē - Pāvilostas novada Ziemupē. Klienti tajā uzturas ilgstoši un dod iespēju baudīt dabu, doties dārzā, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, veicināt personības veidošanos. Nākotnē šeit veidos sociālo uzņēmumu, lai veicinātu personu ar invaliditāti nodarbinātību.

Liepājas Neredzīgo biedrībai ir arī pieredze vides pieejamības un universālā dizaina principu popularizēšanā un realizēšanā. Princips nosaka vienādas iespējas visiem cilvēkiem.

Liepājas pilsētvidē ieviesti vairāki risinājumi, kas piemēroti personām ar redzes traucējumiem – gājēju ietve, skaņas luksofori un autobusi, kas pieturā nosauc maršrutu un virzienu.

Paši pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki atklāj, ka brauciens bija ideju pilns. Tikšanās ar kolēģiem bija lieliska atelpa grūtajā ikdienas darbā, kad varēja iegūt jaunu skatījumu uz savu darbu un iedvesmu turpmākajām iecerēm. Kāda no brauciena dalībniecēm noslēgumā saka: “Tā bija sava veida supervīzija ar produktīvu iznākumu.”

Pieredzes apmaiņas brauciens notika projekta „Tehniskā palīdzība Vidzemes plānošanas reģiona ES fondu informācijas centra darbībai” (vienošanās Nr. VSID/TP/CFLA/11/03/003) ietvaros.

Papildu informācija: Lelde Ābele, ES Struktūrfondu informācijas un uzņēmējdarbības centra vadītāja, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv; Mob.t. +371 29266757, www.vidzeme.lv.

05.10.2015

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930