VPR jaunumi

Oktobra pēdējā trešdienā Sedā notika LR Kultūras ministrijas finansētās un Vidzemes plānošanas reģiona organizētās apmācības kultūras speciālistiem. Visas dienas garumā pasākuma dalībniekiem bija iespēja klausīties un aktīvi līdzdarboties zinošās lektores Vitas Brakovskas vadītajās apmācībās - Radošuma nedarbnīca „Parastu lietu neparasts pielietojums. Kultūrā!”

Liekot lietā dažādas metodes tika radītas jaunas idejas, kas varētu pievilcīgi papildināt kultūras piedāvājumu Vidzemes reģionā. Ar dažādiem piemēriem tika apgūta šveicieša A. Ostervaldera izstrādātā pieeja kultūras vērtību celšanai kopienā, kopīgiem spēkiem grupu darbā izveidojot kultūras iestādes ilgtspējīgu modeli.

Lektore iepazīstināja arī ar atziņām, kas izskanēja Baltijas jūras reģiona padomes rīkotajā konferencē septembra beigās Gdaņskā “Culture as a driving force for social and economic development of the region”. Tās ietvaros tika pieņemts tā sauktais  Gdaņskas manifests, kas oficiāli apstiprina kultūras nozīmi novadu un reģionu ilgtspējā, kultūras klātesamības nepieciešamību pozitīvām izmaiņām sabiedrībā, kā arī kultūrvēsturiskā mantojuma aizvien pieaugošo vērtību.

Pusdienas laikā ar Sedas vēstures pētījumu rezultātiem un topošās padomju laiku ekspozīcijas koncepciju klātesošos iepazīstināja vēsturniece, Valmieras muzeja krājuma nodaļas vadītāja Indra Vīlistere, kura izpētes darbu arhīvos un bibliotēkās par Sedas pilsētas vēsturi veic Vidzemes kultūras programmas atbalstīta projekta ietvaros. Kopā ar Sedas kultūras nama vadītāju Artu Šomasi ikviens varēja doties nelielā ekskursijā pa unikālās Sedas pilsētas centru  un iepazīties ar paveikto Sedas kultūras nama atjaunošanā.

Liels paldies par jauko sadarbību Strenču novada pašvaldībai, Sedas kultūras nama vadītājai Artai Šomasei, Strenču novada Plānošanas un attīstības nodaļas vadītājai Ivetai Encei, Valmieras muzeja Krājuma nodaļa vadītājai Indrai Vīlisterei un Oļegam Ragilo par iespēju iepazīt Sedas garšu un kulināro mantojumu!

 

Sagatavoja  Ieva Vītola,

Vidzemes kultūras programmas koordinatore

30.10.2015

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930