VPR jaunumi

Pašvaldību ēkām ir jākalpo par veiksmīgu piemēru tam, kā kvalitatīvas renovācijas rezultātā, ēkās ir iespējams samazināt kopējo enerģijas patēriņu un uzlabot ēkas energoefektivitāti. Tomēr, ņemot vērā, ka tiek izstrādāti arvien jauni efektīvāki tehnoloģiski risinājumi, un piedāvāti jauni finanšu instrumenti māju renovācijai, atbildīgajiem speciālistiem, bieži vien, trūkst kapacitātes un informācijas, lai izmantotu visas šobrīd tirgū piedāvātās iespējams. Šo problēmu iespējams risināt, piedāvājot pašvaldībām vairākus atbalsta instrumentus, piemēram, nodrošinot ēku pārvaldnieku apmācības, informējot tos par tirgū pieejamiem  finanšu modeļiem un efektīviem tehnoloģiskiem risinājumiem, kas izmantojami ēku siltināšanai un energoefektīvai ekspluatācijai. 

Vairākas Baltijas jūras reģiona dalībvalstis (Somija, Igaunija, Polija, Dānija, Zviedrija, Norvēģija un Latvija) izveidojušas partnerību, tādējādi uzņemoties iniciatīvu meklēt atbilstošus risinājumus.

Latviju partnerībā pārstāv Vidzemes plānošanas reģions (VPR), kurš kopā ar pārējiem partneriem strādā pie projekta “EFFECT4Buildings” pieteikuma izstrādes iesniegšanai Interreg Baltijas jūras programmā. Projekta mērķis ir papildināt ēku īpašnieku un pārvaldnieku zināšanas par dažādiem finansu modeļiem mūsdienīgu energoefektīvu risinājumu ieviešanā ēku apsaimniekošanā. Projekta ideja ir guvusi atbalstu Baltijas jūras programmas projektu konkursa 1. kārtā, tāpēc partnerība šobrīd aktīvi strādā pie pilna projekta pieteikuma sagatavošanas, tas jāiesniedz vērtēšanai līdz 2017.gada 17.janvārim. Šobrīd projekts ieguvis Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūras reģionam parauginiciatīvas (flaggship) statusu un novērtēts kā stratēģiski būtisks, iegūstot arī Baltijas jūras valstu padomes un LR Ekonomikas ministrijas konceptuālu atbalstu. Abas iepriekšminētās organizācijas ir šīs stratēģijas enerģētikas jomas koordinatori.

 

Jau iepriekš stāstījām, ka Vidzemes plānošanas reģions (VPR) uzsācis arī projekta PANEL2050 īstenošanu, kas galvenokārt koncentrējas uz atbalsta sniegšanu enerģētikas plānu izstrādē un ieviešanā vietējā un reģionālajā līmenī. Papildus tam, ka trūkst efektīvu, reāli ieviešamu energoplānu, trūkst arī finansējuma šo plānu īstenošanai.  “EFFECT4Buildings” uzskatāms par kompleksu risinājumu meklējumu loģisku turpinājumu.

Plašāka informācija: Aija Rūse, projekta PANEL2050 vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26400288 

24.11.2016

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930