VPR jaunumi

Piektdien, 27. janvārī, Kocēnu kultūras namā kārtējā Attīstības padomes sēdē pulcējās Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pašvaldību vadītāji. Centrālais jautājums bija sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana reģionos, un Vidzemes pašvaldību vadītājiem Attīstības padomes sēdē pievienojās valsts SIA “Autotransporta direkcija” pārstāvji.

Lielākā daļa pasažieru pārvadātāju līgumu ir spēkā līdz 2020. gada 31. decembrim, taču aptuveni 15% no kopējā apjoma valstī ir ar īsāku termiņu, kas noslēdzas jau šogad vai 2018. gada pirmajā pusē. VPR skatījumā nav šķēršļu šo līgumu pagarināšanai līdz 2020. gada 31. decembrim, lai gaidāmajos konkursos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu no 2021. gada visiem iespējamajiem dalībniekiem būtu taisnīgas un vienādas izredzes. Arguments par labu līgumu pagarināšanai ir tas, ka, ja tiktu rīkots jauns konkurss uz atlikušajiem trim gadiem līdz pārējo līgumu beigām, būtu risks, ka tas noslēgtos bez rezultāta, jo pārvadātājiem būtu neizdevīgi ieguldīt resursus uz tik īsu darbības periodu.

Jāpiebilst, ka līdz šim galvenā problēma bija Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (EK) Nr.1370/2007 atšķirīgie juridiskie skaidrojumi. ATD norādīja, ka esošos koncesijas līgumus nav iespējams pagarināt, un ir jārīko konkurss uz trim gadiem, savukārt Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas, Latvijas Pašvaldību savienības un gandrīz visu plānošanas reģionu viedoklis ir, ka līgumi uz turpmākajiem trim gadiem ar esošajiem pakalpojumu sniedzējiem ir jāpagarina. Var izskatīt arī risinājumu, ka konkursa organizēšanas gadījumā izpildes termiņš jānosaka vismaz 10 gadi.

Attīstības padomes sēdē papildu diskusijas raisīja dažādā izpratne par to, ko sevī ietver jēdziens “pārvadājumu kvalitāte”. Gan Vidzemes pašvaldību, gan “Autotransporta direkcijas” pārstāvji norādīja, ka kvalitāte ir jāpaaugstina. Autotransporta direkcija īpaši uzsvēra autoparka vecumu kā nozīmīgu rādītāju. Atsevišķās vietās valstī autoparka vidējais vecums pārsniedz 20 gadus, tādējādi iedzīvotājiem par vienādu maksu dažādās valsts vietās tiek sniegts atšķirīgs pakalpojums. Tāpat līdz šim līgumos ir ietverti dažādi nosacījumi un atšķirīgi pakalpojumu nodrošināšanas standarti, kas nostāda nevienlīdzīgā situācijā pasažieru pārvadātājus.

Pašvaldību vadītāji uzsvēra, ka autoparka vecums nevar būt izšķirošs faktors ceļu kvalitātes dēļ. Pašu jaunāko transportlīdzekļu uzturēšanas izmaksas ceļu dēļ ir lielākas, līdz ar to ekonomiski izdevīgāk nereti ir saglabāt dažus gadus vecāku autoparku, tajā pašā laikā uzturot labu komforta līmeni pasažieriem. Pasažieru pārvadājumus nevar skatīt atrauti no citiem nozares procesiem, kuru vidū nozīmīga ir arī ceļu kvalitāte.

Diskusijas raisīja arī citas iespējamās izmaiņas sabiedriskā transporta pakalpojumu kārtībā pēc 2020. gada. Paaugstinot kvalitātes prasības, mazajiem pārvadātājiem tas nozīmē salīdzinoši lielas izmaksas, kas līdz ar to ir risks konkurences samazinājumam pasažieru pārvadājumu jomā un nozares uzņēmumu eksistencei. Lai konkurence saglabātos, ir rūpīgi jāizvērtē, vai atsevišķas prasības ir pilnīgi nepieciešamas. Jauno prasību izstrādē būtu nepieciešams iekļaut gan lielo, gan mazo pārvadātāju viedokli, tāpat iespēju robežās jāapzina, kas ir vissvarīgākais pasažieriem.

Pasažieru pārvadājumu jautājums nevar būt atrauts no citiem, un prasībām pārvadātājiem jābūt samērīgām ar reālo situāciju. No paša jaunākā autobusa ar modernu aprīkojumu nebūs gaidītā labuma, ja ar to nevarēs izbraukt pa apledojušu un nesakārtotu ceļu.

Attīstības padome sēdē arī lēma, ka Sabiedriskā transporta padomē VPR turpmāk pārstāvēs Jaunpiebalgas novada domes priekšsēdētājs Laimis Šāvējs. Sabiedriskā transporta padome, kurā piedalās pārstāvji no Satiksmes ministrijas, “Autotransporta direkcijas” un plānošanas reģioniem, īsteno vienotu sabiedriskā transporta maršrutu tīkla plānošanu. Tāpat Attīstības padome uzklausīja VPR īstenotā projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāju Inetu Puriņu, kura informēja par projekta norises gaitu un jaunākajām aktualitātēm.

 

Papildu informācija:

Inita Ozoliņa

Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja

E-pasts: inita.ozolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Tel.: +371 64116009

31.01.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930