VPR jaunumi

Lai veiksmīgi attīstītu savstarpējo sadarbību starp Vidzemes izglītības un pētniecības iestādēm, Latvijas lauku konsultāciju centra, a/s “Attīstības finanšu institūcijas “Altum”, Biznesa inkubatoru, lauku partnerību, Latvijas Darba devēju konfederācijas un Vidzemes pašvaldības speciālistu, kuru ikdienas darbs saistīts ar uzņēmējdarbības jautājumiem, Vidzemes plānošanas reģions (VPR) Smiltenes tehnikumā aicināja visu minēto organizāciju pārstāvjus uz stratēģiskām pārrunām “Mēs – uzņēmējam”.

“Šobrīd ir pieejams atbalsts gan uzņēmējdarbības uzsākšanai, gan attīstīšanai. Galvenais lai cilvēki iegūtu par to informāciju un prastu izmantot,” atzīst VPR Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Ina Miķelsone, nosaucot nozares, kurām Vidzemē ir vislielākās izaugsmes iespējas - kvalitatīvu koksnes izstrādājumu ražošana, pārtikas un dzērienu ražošana, tūrisms, rehabilitācija, veselības aprūpe, informāciju tehnoloģijas un radošās industrijas.
Pasākumā daudz tika diskutēts par darba vidē balstīto izglītību, kas palīdzētu jauniešos attīstīt uzņēmējdarbības spējas. Ne mazāk nozīmīgs jauniešus karjeras izvēlē ir pedagogu atbalsts. Tāpēc reģionā tiek nopietni domāts, lai skolotājiem nodrošinātu savstarpējo informācijas apmaiņu, kā arī rosinātu pedagogus apmeklēt vietējos uzņēmumus, lai pēc tam tajos gūto pieredzi nodotu tālāk audzēkņiem.


Izglītības iestāžu pārstāvji izteica vēlmi sadarboties ar uzņēmējiem, lai, nodrošinot audzēkņiem labas prakses vietas, palīdzētu viņiem iziet darba tirgū konkurētspējīgiem. Tika skarts arī profesionāli izglītojošām mācību iestādēm sāpīgais jautājums par jaunajām mācību programmām, kuru ieviešana dzīvē prasa vairākus gadus, bet uzņēmējiem konkrētajā specialitātē zinošus darbiniekus vajag jau rīt…
Diskusijās vairākkārt izskanēja, ka jaunieši pret uzņēmējdarbības uzsākšanu izturas piesardzīgi, Latvijā joprojām ir augsts baiļu no biznesa neveiksmes līmenis.
“Jauniešiem, kuri nav saņēmuši atbalstu vienā organizācijā, svarīgi parādīt, ka ir vēl arī citas iespējas,” klātesošos rosināja Ina Miķelsone.” “Rosinošs faktors varētu būt arī biznesa ideju konkursi.”
Šobrīd Vidzemes plānošanas reģions izstrādā investīciju objektu datu bāzi, kā arī kopīgu uzņēmējdarbības pasākumu kalendāru, kas dos ikvienam iespēju iegūt sev interesējošo informāciju par notikumiem Vidzemē – konkursiem, izstādēm, apmācībām un citiem. Vidzemes uzņēmēji šogad aicināti piedalīties Uzņēmēju dienās arī ārpus sava reģiona – būs kopīgs Vidzemes reģiona stends.
Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra pārstāvji atzina, ka ļoti izjūt iedzīvotāju skaita samazināšanos lauku reģionos. Tāpēc īpaši svarīgi nodrošināt ar informāciju par uzņēmējdarbības attīstīšanas iespējām jauniešus, kuri izvēlējušies savu nākotni saistīt ar laukiem. Lauku partnerību pārstāvji atzina, ka ir atvērti sadarbībai ar jauniešiem, kas vēlas sākt uzņēmējdarbību. Veiksmīgi uzrakstot projektu, iespējams saņemt līdz pat 70% finansiālo atbalstu. Informāciju par aktuālajiem projektiem var atrast gan Lauku atbalsta dienesta, gan lauku partnerību biedrību mājas lapās.
Jauniešus daudz vairāk par “sausiem” faktiem uzrunā un iedvesmo harizmātisku personību – uzņēmēju veiksmes un pieredzes stāsti. Izglītības iestāžu darbinieki tika mudināti aicināt uz skolām biežāk šādus cilvēkus.
Jaunie uzņēmēji atbalstu savu ieceru īstenošanai, kā arī padomus pirmajiem soļiem biznesa vidē var saņemt arī a/s “attīstības finanšu institūcijā “Altum” un Biznesa inkubatorā. Iespējams, Smiltenes tehnikumā kādreiz mājvietu varētu rast Smiltenes novada pirmsinkubators, kur pēdējo kursu audzēkņi un skolas absolventi varēs gatavot biznesa plānus, analizēt un vērtēt biznesa idejas, saņemt mentoru pakalpojumus, biznesa konsultācijas, pieredzējušu speciālistu vadībā izvērtēt, vai idejas vērts realizēt, lai pēc tam ar jaundibinātiem uzņēmumiem jau varētu startēt biznesa inkubatoros.
Pasākuma noslēgumā dalībnieki konceptuāli atbalstīja Vidzemes plānošanas reģiona piedāvājumu organizēt pasākumus, kas sekmētu jauniešu interesi uzsākt savu uzņēmējdarbību, un izteica gatavību iesaistīties turpmākās aktivitātēs, piedāvājot profesionālo skolu audzēkņiem iepazīties ar iedvesmas stāstiem, uzņēmuma dibināšanas pamatjautājumiem, ideju ģenerēšanas metodēm, pieejamajiem atbalsta instrumentiem, kā arī citu, topošajiem un jaunajiem uzņēmējiem būtisku informāciju. 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Vahere

Smiltenes tehnikums

22.02.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930