VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Sabiedriskā transporta nodaļa ir apkopojusi datus par pašvaldību organizētajiem skolēnu un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu pārvadājumiem 2016./2017. mācību gadā. Šobrīd skolēnu pārvadājumi ar pašvaldības īpašumā esošu transportu vai uz līguma pamata tiek veikti 23 VPR pašvaldībās, savukārt Valmieras pilsētā un Cēsu un Ērgļu novados tos nodrošina regulārā sabiedriskā transporta reisi.

Skolēnu pārvadājumi Vidzemes reģionā tiek veikti ar 97 autobusiem, atsevišķās pašvaldībās to skaitam svārstoties no 1 līdz pat 19. VPR pašvaldībās ir izveidoti 148 maršruti ar 289 reisiem, kas ir mazāk nekā 2014./15. mācību gadā, kad bija 212 maršruti un 291 reiss.

“Maršrutu skaita samazinājums saistīts ar sabiedriskā transporta un skolēnu pārvadājumu reisu dublēšanās pakāpenisku novēršanu. Te gan jāpiebilst, ka ir vietas, kur maršrutu pārklāšanās ir palikusi. Pašvaldību organizētie reisi brauc tuvāk katra skolēna dzīves vietai, savukārt pārējiem pasažieriem kopīga reisa gadījumā tad nāktos pavadīt autobusā nesamērīgi ilgu laiku,” norāda VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Inita Ozoliņa. “Otrs iemesls maršrutu skaita samazināšanai ir skolu reorganizācija, kas liek pārkārtot gan pašvaldību organizētos, gan pasažieru pārvadātāju veiktos reisus,” piebilst I. Ozoliņa.

“Kā zināms, VSIA “Autotransporta direkcija” tiek strādāts pie jaunas sabiedriskā transporta koncepcijas 2021. – 2030. gadam. Kā tā ietekmēs pašvaldību organizētos skolēnu pārvadājumus, grūti teikt, bet visās pašvaldībās pasažieru pārvadātāji nevarēs pārņemt šo funkciju jau iepriekš minētā iemesla dēļ – sabiedriskā transporta reisi kļūtu pārāk ilgi, ja dotos pēc iespējas tuvāk katra skolēna dzīves vietai,” saka VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja.

Ar pašvaldību nodrošinātajiem pakalpojumiem dienā tiek pārvadāti aptuveni 3 tūkstoši skolēnu, nobraucot 11 746 kilometrus. Ar pašvaldību organizētajiem autobusiem skolēniem un pirmskolas vecuma bērniem tiek nodrošināta nokļūšana gan uz mācību un pirmskolas izglītības iestādēm, gan uz vietām, kas piedāvā interešu izglītību. Daļa pašvaldību labprāt nodotu skolēnu pārvadājumu organizēšanu vietējiem pārvadātājiem, jo pašvaldību īpašumā esošie t.s. “Šveices programmas autobusi” noveco, tiek lietoti jau ilgus gadus, un to uzturēšana prasa lielus līdzekļus.

VPR skatījumā būtiskākais ir tas, lai skolēniem no attālākām vietām tiktu saglabāta iespēja nokļūt mācību iestādēs. VPR izsaka pateicību visām pašvaldībām par atsaucību un ieguldīto darbu datu sagatavošanā.

 

Papildu informācija:

Inita Ozoliņa

VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja

E-pasts: inita.ozolina PIE vidzeme PUNKTS lv

28.06.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930