VPR jaunumi

25.maijā Lizumā tika sasaukta Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk – VPR) Attīstības padomes kopsapulce, kā arī notika kārtējā Attīstības padomes sēde, uz kuru pulcējās Vidzemes reģiona pašvaldību pārstāvji. Attīstības padomes kopsapulcē par VPR Attīstības padomes sēdes locekli tika vienbalsīgi apstiprināts jaunais Gulbenes novada domes priekšsēdētājs  Normunds Audzišs. Viņa ievēlēšanu sveica arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs, kurš viesojās Vidzemē. “Cilvēks, kas prot realizēt savā uzņēmējdarbībā dažādus projektus, pratīs realizēt arī tos projektus, kurus īsteno pašvaldībā,” savā uzrunā teica S.Dolgopolovs.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijas priekšsēdētājs pauda atbalstu  plānošanas reģioniem kā pārvaldes formai, vienlaikus minot, ka plānotais likums par sadarbības teritorijām ir neskaidrs, “jo nevaram būt īsti pārliecināti, ko katrs no mums tur prātā, kad tās pieminām”. “Dzīve rāda, ka attīstības centri nav pastāvīgi, diez vai, nostiprinot tos ar likumu, dabūsim labu rezultātu. Obligāti ir jābūt labi attīstītai bāzei, ciešai sadarbībai ar apkārtējām teritorijām, mēs nekad nepanāksim, ka katrā novadā ir spēcīgi attīstīta uzņēmējdarbība vai ražošana. Ja būs šādi centri, tad varēsim nodarbināt iedzīvotājus, kas dzīvo mūsu novados. Tā ir patiesā sadarbība un tā nevar būt ierobežota  ar viena atsevišķa novada robežām, jo pieejas var būt dažādas – izglītībai, veselības aprūpei ,mājokļu politikai. Tas viss būtu darāms plānošanas reģioniem. Saeimas komisija jau savulaik aizstāvēja plānošanas reģionus. Toreiz astoņi no desmit komisijas locekļiem bija bijušie pašvaldību vadītāji, kas ļoti labi saprot vietējo situāciju un spēj nošķirt svarīgo no mazsvarīgā. Ceru, ka plānošanas reģionu loma tiks stiprināta arī turpmāk. Lai valsts simtgades svētku noskaņa valda arī mūsu darbos!”

Padomes sēdes laikā administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede klātesošos informēja, ka Latvijas-Igaunijas starpvaldību komisijas sēdei 2018. gadā izvirzīts VPR sniegtais priekšlikums par vienošanās nepieciešamību starp Latviju un Igauniju par pierobežas zonā prioritāri sakārtojamajiem ceļu posmiem. Vienlaikus padomes locekļi tika informēti, ka otru priekšlikumu par kopīga starppilsētu sabiedriskā transporta sistēmas izveidi dvīņu pilsētā Valkā/Valgā Satiksmes ministrija noraidījusi, tomēr auditorijā izskanēja apgalvojums, ka, ja pastāv normatīvie ierobežojumi, lai šādu projektu ieviestu, tad būtu jāstrādā pie tā, lai tos mainītu un situāciju risinātu.

Sēdes laikā tika apstiprināta arī VPR Deinstitucionalizācijas plāna gala versija. Projekta vadītāja Ina Miķelsone informēja, ka jūnijā plānota plāna apstiprināšana arī Sociālo pakalpojumu attīstības padomē. Lielākās bažas pašvaldību priekšsēdētāji pauda par trūkstošajiem sociālo pakalpojumu sniedzējiem – to skaits ir ierobežots un lielas grūtības sagādā to piesaiste, īpaši attālinātākos novados. Projekta vadītāja I.Miķelsone atzina, ka novērots – vislabākie un ilgtspējīgākie pakalpojumi izveidojas tur, kur tos pārvalda NVO sektors sadarbībā ar pašvaldību. Klātesošie tika informēti arī par gaidāmo informatīvo tikšanos, kurā tiks skaidroti jautājumi, kas attiecas uz ERAF aktivitāšu īstenošanu DI projekta ietvaros.

Sēdē tika  apstiprināta arī kārtība, kādā tiks izsniegtas speciālās atļaujas (licences) un licenču kartītes pasažieru komercpārvadājumiem ar taksometriem, tā kā šī funkcija deleģēta plānošanas reģioniem un jaunā kārtība stāsies spēkā ar 2018. gada jūniju. Ar Attīstības padomes lēmumu tika apstiprināts arī komisijas sastāvs, kā arī noteikts, ka ikmēneša maksa par licenci būs 3 eiro. Sēdes laikā Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāvis rosināja priekšlikumu plānošanas reģioniem pārņemt licenču izsniegšanu arī tiem taksometriem, kas savus pakalpojumus sniedz republikas pilsētu teritorijā.

Sēdes laikā Attīstības padomes locekļi tika informēti par 2017. gada finanšu pārskata izlietojumu.

Papildu informācija: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, mob.t. +371 29477997, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv .

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, mob.t.+371 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

29.05.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930