VPR jaunumi

7. novembrī Vidzemes uzņēmējdarbības centra (VUC) organizētā hakatona finālā profesionāļu atzinību gūst ideja par ledus biezuma mērītāju upēs un ezeros, kas spētu izglābt daudzu zemledus makšķernieku dzīvības no ielūšanas ledainajos ūdeņos. Uzvarētāju komanda, kuru pārstāv gan Valmieras tehnikuma, gan Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi par uzvaru hakatonā saņēma EUR 200 naudas balvu tālākai savas idejas attīstībai. Iegūto naudas balvu “Chill ice” komanda izmantos, lai iegādātos dažādas elektriskās komponentes ledus mērīšanas ierīces pirmā prototipa izstrādei.

Hakatona žūrija, kuru veidoja ar uzņēmējdarbību saistīti profesionāļi, atzinīgi novērtēja visas komandu idejas, bet līdztekus uzvarētājiem izceļot arī ideju par pielāgojamu termosomu ikdienas pirkumiem, piešķirot idejas autoru komandai veicināšanas balvu. Starp finālistu idejām bija gan praktiski palīgi iedzīvotāju ikdienas dzīves uzlabošanai, gan ļoti inovatīvi risinājumi. Vairākas komandas pievērsās efektīvākai resursu izmantošanas un vides aizsardzības problēmu risināšanai.

Hakatona dalībnieki, divu dienu garumā, bija saņēmuši vērtīgus padomus no pasākumā iesaistītajiem mentoriem, kā arī praktiskus ieteikumus no esošajiem uzņēmējiem. Pēc šīm konsultācijām komandas vairāk nekā nedēļas garumā patstāvīgi strādāja pie savas idejas attīstīšanas un biznesa plāna izstrādes.

Jauktais komandu sastāvs bija viens no radošo ideju veicinātājiem, jo savā starpā nācās sadarboties ne tikai dažādu mācību programmu pārstāvjiem, bet arī audzēkņiem no dažādām izglītības iestādēm. Šāda pieeja komandu veidošanā tika izvēlēta apzināti – stāsta VUC vadītājs Māris Ozols: “Apvienojot abu skolu audzēkņus, šoreiz panācām, ka komandas nav viendabīgas, tajās uzreiz ir pieejamas plašākas kompetences, kas, savukārt, ļauj veiksmīgāk attīstīt idejas un virzīt tās līdz prezentācijām un pirmajiem prototipiem. Jaunieši darbojās saliedēti, un varēja noprast, ka arī tās komandas, kas šoreiz neieguva galveno balvu, tomēr plāno attīstīt savas hakatonā radītās idejas tālāk.”

Šis bija otrais VUC rīkotais hakatons Vidzemes profesionālo skolu audzēkņiem, kur savā starpā par labākās biznesa idejas godu sacentās septiņas komandas, kuras veidoja vairāk kā 30 audzēkņu no Valmieras tehnikuma un Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas. Arī turpmāk tiek plānoti jauni pasākumi Vidzemes reģiona skolu audzēkņiem, tādējādi stiprinot viņu uzņēmējspējas un raisot interesi par uzņēmējdarbību.

Pirmais VUC organizētais hakatons norisinājās februāra beigās sadarbībā ar Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskolu, kur audzēkņi mācījās sadarboties un pielietot katrs savas individuālās zināšanas, lai radītu jaunus, vēl neredzētus, bet konkurētspējīgus produktus. Vislielāko atzinību pirmajā hakatonā izpelnījās ideja par īpašu koka izlietni.

 

Papildus informācija:

Māris Ozols,

Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītājs,

Tālr. 26449919,

E-pasts: maris.ozols PIE vidzeme PUNKTS lv

09.11.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031