VPR jaunumi

23.novembrī Koncertzāles “Cēsis” Lielajā zālē izskanēja IX Starptautiskais Alfrēda Kalniņa Jauno pianistu konkurss, kas pulcēja 28 jaunos pianistus no Latvijas un Lietuvas mūzikas skolām. Katra jaunā mākslinieka uzdevumā ietilpa J.S.Baha invencijas, kāda no Vīnes klasiķu sonatīnēm vai sonātēm un Alfrēda Kalniņa skaņdarbiem. Konkursu vērtēja starptautiska žūrija: JVLMA profesors Ventis Zilberts, Tallinas Mūzikas akadēmijas un Tartu Mūzikas vidusskolas pasniedzējs - pianists Tanels Joamets un Rīgas 3. Mūzikas skolas klavieru nodaļas vadītājs un Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas pasniedzējs Rūdolfs Vanks.

Pēc konkursa žūrija dalījās iespaidos par dzirdēto.

V. Zilberts: “Esmu jau vairākkārt bijis A. Kalniņa pianistu konkursa žūrijā Cēsīs, un mans salīdzinājums ar iepriekšējām reizēm - skolēnu kopējais līmenis ir audzis gan tehniskā, gan mākslinieciskā ziņā. Iepriecināja skolotāju prasme izvēlēties repertuāru atbilstoši audzēkņa spējām. Godalgoto vietu ieguvēju priekšnesumi - dzīvi, dabiski, bija jūtama jauno pianistu spēja uz lielās skatuves atraisīties un muzicēt. Vēlos īpaši atzīmēt 5. klases audzēknes Melissas Takanbekovas (AKCMV, sk. I.Mazkalne) muzicēšanu - manā skatījumā teicami un spilgti nospēlēti visi trīs konkursa skaņdarbi. C grupā visveiksmīgākie un pārliecinošākie bija 8. klases godalgoto vietu ieguvēji - Aleksandrs Komka (Salaspils MS, sk. N. Karpova), Raivo Groza ( AKCMV, sk. I.Mazkalne) un Eva Blumberga (Tukuma MS, sk. M. Zute). Šiem audzēkņiem nopietna programmu izvēle un adekvāts priekšnesums. Visi cerīgi un ar labu perspektīvu nākotnē.”

Arī pārējie žūrijas locekļi īpaši atzīmējuši Melissas Takanbekovas un Aleksandra Komkas spilgto priekšnesumu.
Igaunijas pārstāvis Tanels Joamets bija gandarīts par konkursantu sniegumu un novērtēja konkursa programmas augsto grūtības pakāpi, kura ne visiem ir pa spēkam, līdz ar to, uz konkursu atbrauc skolu labākie audzēkņi. 

Rūdolfs Vanks izteica atzinību par iespēju jaunajiem pianistiem uzstāties akustiski augstvērtīgajā koncertzālē ar labu koncertinstrumentu, kas dod neatņemamu pienesumu jauno mākslinieku profesionālajai izaugsmei. Viņš pateicās Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolai par silto uzņemšanu un darbu, kas ieguldīts Alfrēda Kalniņa daiļrades popularizēšanai, kā arī jauno pianistu pulcēšanai Vidzemes kultūras pērlē Cēsu Koncertzālē “Cēsis”.

Konkursa rezultāti:

A grupa:

1. vieta - Annemarija Frolova (P. Jurjāna MS, sk. T. Pogrebņaka)
2. vieta - Elza Cerbule (Rīgas Doma kora skola, sk. I. Monastirska - Urtāne)
              Estere Dambīte (Emīla Dārziņa MV, sk. L. Muižarāja)
Atzinības raksts - Keita Koreņkova (AKCMV, sk. I.Mazkalne)
                          Anna Sāre (Juglas MS, sk. G. Čerņavska)
B grupa:
1. vieta - Melissa Takanbekova (AKCMV, sk. I.Mazkalne)
              Gļebs Jevsejenkovs (Rīgas 3. MS, sk. N. Hozjainova)
2. vieta - Ruslans Andrejevs (Staiceles MM, sk. A. Rulle)
3. vieta - Georgs Maķis (Rīgas 3. MS, sk. N. Hozjainova)
Atzinības raksts - Laura Barkovska (Limbažu MMS, sk. I. Javiča)
                          Egle Buinevičiūte (NM. K. Čiurlionis MMS, sk. V. Geležiūte)
                          Elīza Peļņa (Emīla Dārziņa MV, sk. I. Pinkule)
C grupa:
1. vieta - Aleksandrs Komka (Salaspils MM, sk. N. Karpova)
2. vieta - Raivo Groza (AKCMV, sk. I.Mazkalne)
              Eva Blumberga (Tukuma MS, sk. M. Zute)
3. vieta - Laura Reķe (A. Dombrovska MS, sk. I. Sāre)
Atzinības raksts - Vitālija Koļasa (Juglas MS, sk. I. Švāne)
                         Kristiāna Bērziņa (Ulbrokas MMS, sk. L. Mazurova)

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai!

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola pateicas visiem dalībniekiem, skolotājiem un žūrijai par ieguldīto darbu un gaida uz 10. Alfrēda Kalniņa starptautisko Jauno pianistu konkursu 2020. gadā.

 

Elīna Eglīte

Alfrēda Kalniņa

Cēsu Mūzikas vidusskolas

Projektu vadītāja

03.12.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930