VPR jaunumi

No 25.februāra līdz 1.martam pirmo reizi norisinājās Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā Vidzemes Inovāciju nedēļa, kurā par centrālo notikumu varēja uzskatīt konferenci “Inovācija attīstībai”, bet arī pārējā nedēļa bija inovatīviem pasākumiem piepildīta. Teju divdesmit dažāda formāta pasākumi notika vairākos Vidzemes novados.

Nedēļa aizsākās ar Vidzemes Uzņēmējdarbības centra (VUC) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) kopīgi organizēto semināru un meistarklasi “Kā piesaistīt investorus un attīstīt uzņēmējdarbības vidi Vidzemes plānošanas reģionā”. Kopā ar pašvaldību vadītājiem, nozares profesionāļiem un atbildīgajiem cilvēkiem par novadu attīstības plānošanu seminārā tika diskutēts par jautājumiem, kas ir būtiski gan ārvalstu, gan Latvijas uzņēmējiem brīdī, kad jāpieņem lēmumi  par sava biznesa attīstīšanu un investīciju piesaisti. Tika meklēti risinājumi, ko pašvaldības var darīt labāk un savādāk, lai uzrunātu potenciālos uzņēmējus – investorus.


Nedēļa turpinājās ar vidzemnieku plaši apmeklēto “Radošo NEdarbnīcu” Skujenē, kurā bija pulcējušies gan Amatas novada pašvaldības domes deputāti, gan Skujenes iedzīvotāji un uzņēmēji, gan arī dalībnieki no citiem Vidzemes novadiem. “Radošā NEdarbnīca” bija viena no aktivitātēm vairāku pasākumu ciklā, vēršot iedzīvotāju uzmanību un cenšoties iedzīvināt ideju par viedo Skujeni. Pasākumā tika minētas un izanalizētas idejas un resursi, lai atrastu turpmāko vietas attīstības potenciālu.

Pasākuma dalībnieki īpaši akcentēja Skujenes mieru un klusumu, kas mūsdienās ir liela vērtība, turklāt – ar biznesa potenciālu. Atbalstu guva arī ideja par uzņēmējdarbību, kuras galvenais resurss varētu būt skujas – produkts, kas saistīts ar vietvārdu. Jāpiebilst, ka ideja par efektīvu koksnes atlikumu izmantošanu, tajā skaitā skuju, tika iztirzāta arī konferences “Inovācija attīstībai” laikā.

Tāpat arī Vidzemes uzņēmēji Inovāciju nedēļas ietvaros aktīvi izmantoja iespēju apmeklēt Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), lai iepazītos ar universitātes piedāvātajām iespējām augstas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu izveidei. Universitāti apmeklēja vairāk nekā 30 pārstāvji no 17 Vidzemes uzņēmumiem. Uzņēmuma pārstāvjiem bija iespēja uzzināt par zinātnieku un industrijas sadarbības iespējām un pieredzi, kā arī sadarbībai pieejamo finansiālo atbalstu.

Savukārt RTU Cēsu filiālē Vidzemes skolēniem bija iespēja apmeklēt atvērtā tipa prototipēšanas darbnīcu «theLAB Cēsis». Kopumā gandrīz 90 Vidzemes vispārējo izglītības iestāžu un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi iepazinās ar atvērtās prototipēšanas darbnīcas konceptu, kādēļ ir svarīgi apgūt prototipēšanu un «theLAB Cēsis» piedāvātajiem pakalpojumiem – apgūt un lietot 3D skeneri, 3D printerus, ploteri, CNC kokapstrādes iekārtu, slīpmašīnas un putuplasta griezēju, urbjmašīnas un dažādas rokas instrumentus un elektroiekārtas.

Nedēļas noslēgumā neformālā gaisotnē Cēsīs tikās aptuveni 40 IT jomas profesionāļi, lai uzzinātu par jaunumiem tehnoloģiju pasaulē, vienlaikus izmantojot iespēju klātienē tikties ar savas nozares pārstāvjiem.

Veiksmīgi aizvadot pirmo Vidzemes inovāciju nedēļu, pasākumu organizatori pašvaldībās norādīja, ka šāda iniciatīva ir ļoti noderīga un vērtīga reģionam, jo tikai apvienojot resursus, sadarbojoties pāri novadu robežām un kopīgi rīkojot pasākumus Vidzemes mērogā, var  sasniegt labākos rezultātus, tāpēc noteikti ir organizējama arī nākotnē. Organizatori un vairāki pasākumu apmeklētāji minēja, ka nedēļas ietvaros aizsāktais koncepts varētu kļūt par jauno Vidzemes reģiona vizītkarti – Inovatīvā Vidzeme.

Bez jau iepriekš minētajiem pasākumiem, savas durvis vēra arī tādi uzņēmumi kā “Wunder” un “Valmieras stikla šķiedra”. Beverīnas novada bibliotēkās notika iepazīšanās ar e-grāmatu sniegtajām iespējām, Vidzemes Augstskola uzņēma apkārtējo novadu skolu audzēkņus, kurus iepazīstināja ar vienu no šobrīd modernākajiem tehniskajiem aprīkojumiem virtuālās un paplašinātās realitātes laboratorijās.

Paralēli, visas nedēļas garumā nerima sarunas dažādos semināros, tika radītas jaunas, inovatīvas idejas, kas potenciāli varētu kļūt par pelnošu biznesu, kā arī tika saņemti pieteikumi no uzņēmumiem atbalstam pašvaldību izsludinātajos grantu konkursos.

No 25. februāra līdz 1. martam pirmo reizi Vidzemē, pēc VPR iniciatīvas, norisinājās “Vidzemes Inovāciju nedēļa 2019”, kuras ietvaros notika virkne pasākumu ar mērķi rosināt esošos un topošos uzņēmējus, darbiniekus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā. Vairāk par pasākumu kopumu varat uzzināt mājas lapā http://innovation.vidzeme.lv/lv/.

Vidzemes plānošanas reģions izsaka pateicību visiem pasākumu organizatoriem un organizēto pasākumu apmeklētājiem. Uz tikšanos citos radošos pasākumos!

Informāciju sagatavoja: Ģirts Broks, uzņēmējdarbības speciālists, Vidzemes plānošanas reģions, mob.t. 26943163, girts.broks PIE vidzeme PUNKTS lv

08.03.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031