VPR jaunumi

Vidzemes plānošanas reģions jau ilgstoši attīsta stratēģiskas partnerības un sadarbību ar institūcijām un tematiskiem tīklojumiem visā Eiropā, tādējādi stiprinot Vidzemes reģiona interešu pārstāvēšanu pārrobežu kontekstā, kā arī Eiropas zināšanu un tendenču ieviešanu reģionā. 

Divu dienu garas divpusējas tikšanās laikā, 9. un 10. maijā,  Cēsīs, Vidzemes plānošanas reģions (VPR) iepazīstināja organizācijas “Baltijas Jūras valstu starpreģionālā sadarbība” (BSSSC) valdi – pārstāvjus no vairākiem Vācijas, Somijas, Norvēģijas, Polijas un Igaunijas reģioniem – ar Vidzemes attīstības prioritātēm un to ieviešanas iniciatīvām, jau ieviestajiem reģiona attīstības risinājumiem un projektiem. VPR nodrošināja BSSSC valdes sēdes organizēšanu Latvijā, kā arī  pārrunāja tālākās sadarbības iespējas.

BSSSC ir nevalstiska politiskā tīkla organizācija kuras ietvaros jau no 1993. gada savstarpēji sadarbojas vairākas reģionālā līmeņa pārvaldes institūcijas no valstīm kas ietilpst Baltijas jūras makro reģionā. Tie kā politisku organizāciju tīkls un Baltijas jūras valstu padomes reģionālais partneris atbalsta un aizstāv Baltijas jūras valstu reģionu intereses lēmumu pieņēmēju institūcijās – Eiropas valstu valdībās, ES iestādēs un starpvalstu organizācijās.

BSSSC kā asociētais partneris ir iesaistīts divos VPR realizētos projektos un šī ir pirmā reize, kad abas organizācijas tiekas klātienē, tostarp, lai izvērtētu arī VPR pievienošanos BSSSC valdei.

Viens no svarīgākajiem dienas kārtības jautājumiem BSSSC valdes sēdei, tiekoties Vidzemē, bija nodefinēt BSSSC prioritārās darbības jomas nākamajiem 7 gadiem pēc 2020.gada. Kā arī iepazīties ar VPR pieredzi, ieviešot Vidzemes plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģiju. BSSSC valdes pārstāvji uzsvēra, ka VPR veikums dažādu projektu un iniciatīvu īstenošanā reģionā ir ļoti iespaidīgs:

  • BSSSC padomes priekšsēdētājs un Austrumnorvēģijas reģionu tīkla priekšsēdētājs Rodžers Raibergs (Roger Ryberg) bija pārsteigts, cik dažādās jomās un fokusēti VPR spēj darboties, veicinot uzņēmēju, pašvaldības un pētniecisko institūtu sadarbību. Priekšsēdētājs vairākkārt uzsvēra, ka, apzinoties izaicinājumus un arī potenciālu, kāds ir reģioniem, dzirdētais viņu ļoti iedvesmojis un rosinājis jaunām idejām, plānojot organizācijas turpmākā perioda darbības virzienus.
  • Savukārt Sari Rautio (Sari Rautio) no Hāme reģiona Somijā atzinīgi novērtēja reģiona spēju mērķtiecīgi virzīt resursus iniciatīvu īstenošanai, koncentrējoties veicamajiem darbiem un secīgi izvērtējot nākamos soļus.
  • Oslo reģiona Eiropas biroja vadītājs, kas ir arī BSSSC pārstāvis Briselē, Jans Edojs (Jan Edøy) norādīja, ka, viņaprāt, Latvijā esošā sistēma, kad nacionālā līmenī tiek pārvaldīti finanšu līdzekļi, kas vērsti konkrēti uz reģionu un tā attīstību, būtu pārskatāma, stiprinot tieši pašu plānošanas reģionu lomu un iespējas to attīstības stratēģiju īstenošanā un pārrobežu sadarbības veidošanā.

Kā labais piemērs stratēģiskai prioritāšu izvirzīšanai tika atzīta arī VPR īstenotā ‘GoSmart BSR’ projekta ietvaros izstrādātā metodoloģija pārrobežu viedās specializācijas stratēģijas veidošanai:

“‘GoSmart’ projekta mērķis – viedo specializāciju stratēģiju ieviešana, pārvēršot tās savstarpējās praktiskās darbībās, lai veicinātu biznesa, pētniecības sektora un lēmējinstitūciju starpnacionālo sadarbību – ir tieši tas, kas arī mums BSSSC ietvaros ir nepieciešams,” atzina Jans Edojs.

VPR šīs tikšanās laikā iepazīstināja sevi kā spēcīgu sadarbības partneri, apliecinot, ka, esot reģionāla līmeņa spēlētājs, spēj stiprināt arī Baltijas jūras makro reģiona attīstību. Noslēgumā BSSSC valdes priekšsēdētājs Rodžers Raibergs uzaicināja VPR pievienoties BSSSC, paužot pārliecību par iespēju turpināt veiksmīgu sadarbību ar Vidzemes plānošanas reģionu, un atzina, ka priecātos, ja šī sadarbība kalpotu par iedvesmu arī citām organizācijām pievienoties BSSSC organizācijai.

Informāciju sagatavoja:

Liene Leonoviča

Vidzemes plānošanas reģiona

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Liene.leonovica PIE vidzeme PUNKTS lv

13.05.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930