VPR jaunumi

Piektdien, 31. janvārī, pl.10:00 Cēsīs, Bērzaines ielā 5 notiks Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) kopsapulce un 2020. gada pirmā VPR Attīstības padomes sēde.

Kopsapulce sasaukta, lai pārvēlētu Smiltenes novada, Beverīnas novada un Raunas novada domes pārstāvjus darbam VPR Attīstības padomes sēdē, savukārt padomes sēdē notiks kandidātu izvirzīšana un VPR Attīstības padomes priekšsēdētāja vietnieka vēlēšanas.

Sēdē tiks skatīts arī jautājums par Latvijas valsts ceļu tīkla attīstību periodā no 2020. gada līdz 2040. gadam, un plānots, ka ar ilgtermiņa attīstības vīziju iepazīstinās Satiksmes ministrs Tālis Linkaits un VAS “Latvijas Valsts ceļi” Attīstības pārvaldes direktors Gundars Kains.

Jautājums pieteikts kā saruna, kuras laikā klātesošie tiks iepazīstināti ar iecerēto ilgtermiņa stratēģiju, tomēr VPR ir gatavs diskusijām, lai nepieciešamības gadījumā atgādinātu par Vidzemei būtiskām prioritātēm attiecībā uz ceļu infrastruktūru un tās ietekmi uz reģiona ekonomiku un mobilitātes veicināšanu, vai vismaz saglabāšanu esošajā līmenī. Ceļu infrastruktūras un ekonomiskās attīstības mijiedarbības nozīme norādīta arī Vidzemes Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2030 vienā no ilgtermiņa prioritātēm – “Pieejams reģions”.

“Ceļu tīkls ir pamatā visam. Patiesībā tieši sakārtota ceļu infrastruktūra organizē pasažieru un kravu plūsmu. Kur nav ceļa, tur nav satiksmes un pēc kāda laika – nav arī cilvēku,” norāda Hardijs Vents, VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs.

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka būtiski nodrošināt savienojumu nepārtrauktību ne tikai starp reģiona maģistrālajiem transporta koridoriem, bet arī pārējā reģiona teritorijā, ņemot vērā nacionālās, reģionālās un arī lokālās vajadzības. Īpaši būtiski tas ir Vidzemei, kas ir Latvijas lielākais reģions platības ziņā.

Satiksmes ministrs tiks informēts arī par Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā pilotprojekta “transports pēc pieprasījuma” ieviešanas progresu divos novados Vidzemē – Mazsalacas novadā un Alūksnes novadā. Projekta vadītāja Līga Puriņa-Purīte aicinās ministru pievērst uzmanību pakalpojuma elastībai, jo tā priekšrocība ir spēja ātri reaģēt uz iedzīvotāju mobilitātes vajadzībām, kā arī augstajam pakalpojuma izmantošanas īpatsvaram. Apkopotie statistikas dati uz 27.01.2020. liecina, ka Mazsalacas novadā jau apkalpoti 505 pasažieri, savukārt Alūksnes novadā, kur “transports pēc pieprasījuma” tiek īstenots atsevišķās teritorijās – 233 pasažieri.

Sēdē tiks skatīti arī citi jautājumi, piemēram, aktualitātes remigrācijas jomā, kā arī padomei tiks ziņots par VPR deinstitucionalizācijas plāna progresa izvērtējumu.

Klātesošajiem tiks pastāstīts arī par projekta “EFFECT4buildings” organizēto sacensību, kurā iesaistījusies 21 Vidzemes skola, lai samazinātu skolas enerģijas patēriņu, mainītu paradumus un daļu no izmaksu ietaupījuma izlietotu skolas vajadzībām pēc pašu ieskatiem.

Tiks apstiprināts arī rīcības plāns Vidzemes reģiona viedo specializāciju tālākai ilgtspējīgai attīstībai 2020.-2022. gadam, kā arī tiks apstiprināts VPR darba plāns un budžets 2020. gadam.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29477997

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752

 

28.01.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930