VPR jaunumi

Saistībā ar vīrusa COVID-19 izplatību pasaulē un Latvijā 2020. gada 12. martā tika pieņemts lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Latvijā līdz š.g. 14. aprīlim, nosakot virkni stingru ierobežojošu pasākumu, kas tiešā veidā ietekmē arī uzņēmējdarbību. Valdība, valsts iestādes un pašvaldības strādā kopā, lai palīdzētu krīzē nonākušiem uzņēmējiem un darba ņēmējiem. Vidzemes plānošanas reģions aicina iepazīties ar apkopoto informāciju par pieejamiem valsts un pašvaldību atbalsta instrumentiem un sekot līdzi jaunākajai informācijai par papildu atbalsta veidiem.

>> Kur vērsties jautājumu gadījumos par atbalsta iespējām privātā sektora darba devējiem? 

>> Kur vērsties jautājumu gadījumos par atbalsta iespējām darba ņēmējiem? 

 

Apkopojums par valsts sniegto atbalstu, saskaroties ar COVID-19 izraisītām grūtībām uzņēmējiem

1. Atbalsts pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumiem

Dīkstāves atbalstam var pieteikties pašnodarbinātas personas, autoratlīdzības saņēmēji un mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji, kas veikušas VSAOI un dīkstāves periodā nav guvuši ienākumus no saimnieciskās darbības. Informācija par to, kā pieteikties atbalstam Valsts ieņēmumu dienestā pieejama šeit.

Informatīvs attēls

2. Pabalsti uzņēmumu darbiniekiem dīkstāvē

No valsts budžeta līdzekļiem tiks kompensēta darba devēju atlīdzības izmaksa darbiniekiem (75% no Darba likumā noteiktās atlīdzības, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi). Lai pieteiktos atbalstam, darba devējam ir jāatbilst MK noteikumos definētajiem kritērijiem. Informācija par to kā pieteikties atbalstam Valsts ieņēmumu dienestā pieejama šeit.

Informatīvs attēls

3. Valsts atbalsts uzņēmumiem nodokļu jomā

Nodokļu maksātāji var lūgt sadalīt vai atlikt nodokļu maksājumus uz laiku līdz trim gadiem, skaitot no iesnieguma iesniegšanas dienas, kā arī piešķirt termiņa pagarinājumu tiem nokavētajiem nodokļu maksājumiem, kuru samaksas termiņš jau ir pagarināts saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām”, ja termiņa kavējums radies COVID-19 rezultātā. Informācija par nodokļu atbalsta piešķiršanu ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Informatīvs attēls Nr.1

Informatīvs attēls Nr.2

4. Citi atbalsta veidi (Valsts ieņēmumu dienests)

Vairāk informācijas Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

  UZMANĪBU!
Ministru kabineta 2. aprīļa sēdē apstiprināti grozījumi, atbilstoši kuriem plašāks krīzes skarto uzņēmēju loks varēs pieteikties dīkstāves pabalstam un nodokļu brīvdienām.



 

 

Finanšu atbalsta instrumenti (ALTUM)

Konsultācijas par ALTUM atbalsta iespējām
Saziņai:  +371 26655309, info PIE altum PUNKTS lv, P.-Pk.: 9.00-18.00
Konsultācijas Valmierā: +371 25903119, vidzeme PIE altum PUNKTS lv, P.-Pk.: 8.30-17.00

1. Kredītu brīvdienu garantija

Uzņēmumiem, kuriem Covid-19 izplatības dēļ radušās objektīvas grūtības veikt aizdevumu maksājumus bankās, tiek piedāvāta kredīta garantija, kas ļaus bankai atlikt pamatsummas maksājumu. Kopējais garantijām pieejamais finansējums 25 M EUR.  Vairāk informācijas >>ŠEIT<<.

2. Apgrozāmo līdzekļu aizdevums Apgrozāmo līdzekļu aizdevums ir likviditātes atbalsts saimnieciskās darbības veicējiem – komersantiem, lauksaimniekiem un zivsaimniekiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19. Vairāk informācijas >>ŠEIT<<.

 



Bankas atbalsts Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmējiem un klientiem

Kredītņēmējs var vienoties ar savu kredītiestādi par izmaiņām maksājumu grafikā. Krīzes seku mazināšanai bankas piedāvā risinājumus gan kredīta brīvdienu noteikšanai un pamatsummas atlikšanai, gan citu saistību atlikšanai uz laiku. Rūpējoties par klientu un banku sektora darbinieku drošību, liela daļa banku pakalpojumu šobrīd pieejami attālināti.

Informatīvs attēls

 

SEKO LĪDZI JAUNUMIEM!

>> Visa aktuālā un operatīvā informācija par valstī ārkārtējās situācijas laikā pieņemtajiem lēmumiem, t.sk. valsts atbalstu darba devējiem un ņēmējiem pieejama Finanšu ministrijas mājaslapā

>> Informācija krievu valodā 

>> ! << Atgādinām, ka nosacījumi par atbalsta saņemšanu ik dienas tiek papildināti, tāpēc sekojiet līdzi jaunākajai informācijai Valsts ieņēmuma dienesta un LR Finanšu ministrijas mājaslapās.

 

Šobrīd pašvaldības uz noteiktu laiku atbrīvo krīzes skarto nozaru komersantus no nomas maksas vai lemj par nomas maksas samazinājumu. Tāpat pašvaldības ir tiesīgas noteikt atšķirīgus nekustamā īpašuma nodokļa nomaksas termiņus, tos pārceļot uz vēlāku laiku 2020. gada ietvaros. Apkopojums par Vidzemes pašvaldību atbalsta pasākumiem COVID-19 ārkārtas situācijā, tiks publicēts tuvākajā laikā.

Atgādinām, ka krīzes situācijā uzņēmēji vēl joprojām var izmantot visus līdz šim pieejamos valsts un ES atbalsta veidus. Neskaidrību gadījumā aicinām uzņēmējus pieteikties konsultācijām ar Vidzemes uzņēmējdarbības centra speciālistiem, rakstot uz e-pastu uznemejdarbiba PIE vidzeme PUNKTS lv.

 

Informāciju apkopoja: 

Laima Engere-Levina

Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja

laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

03.04.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930