VPR jaunumi

Dabas skati, vēstures liecības un vietējie gardumi ir tā bagātība, kas aicina iepazīt skaisto Raunas novadu. Auniet kājas un dodieties vienas dienas #AtklājVidzemiDroši piedzīvojumā Raunas pusē!

Pašā ciemata centrā, kas vairāk līdzinās mazai pilsētai, ir Raunas pilsdrupas un Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Uzkāpjot pilsdrupu skatu tornī, iespējams vērties uz apkārtnes krāšņo ainavu.

  

No kreisās: Raunas pilsdrupas, Raunas Evaņģēliski luteriskā baznīca. Foto: U. Brālēns.

Turpinot pastaigu pa Raunu, tās viesus neatstās vienaldzīgus tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais Brīvības piemineklis, kas veltīts Pirmajā pasaules karā un Brīvības cīņās kritušo Raunas draudzes locekļu piemiņai.

  

Brīvības piemineklis “Koklētāja”. Foto: U. Brālēns.

Parkā blakus pilsdrupām ierīkota Taka ar tūrisma elementiem, kur bērni varēs iztērēt enerģiju fiziskās izturības vingrinājumos, bet vecāki atpūsties. Parkā izveidota arī Interaktīvā izziņas un dabas taka. Tās noslēgumā noteikti jāapskata sena Koka ūdens caurule, ko atrada rekonstruējot Raunas parku.

  

No kreisās: interaktīva izziņas taka, koka ūdens caurule. Foto: visit.rauna.lv.

Aptuveni 2 km garā Veselības taka Raunas upes krastos ved gar baltiem smilšakmens atsegumiem, Velnalu un Tanīsa kalnu, kas ir viens no augstākajiem Latvijas pilskalniem, aptuveni 24 m augsts.

  

No kreisās: Veselības taka, Velnala. Foto: U. Brālēns.

Nu jau gana staigāts, jāsāk meklēt Raunas gardumi! Ko var izgatavot no ķiplokiem, uzzināsiet mazajā, omulīgajā Latvijas ķiploka veikaliņā. Šeit iespējams baudīt ķiploku zupu, ķiploku saldo kūku un saldējumu, kā arī citus gardumus no veselīgā auga. Veikaliņā nopērkami arī citi vietējie labumi.

"Latvijas ķiploks" veikaliņā. Foto: latvijaskiploks.lv

Kas tā par ekskursiju bez čipsiem? Noskaidrot, kā top dārzeņu čipsi, un tos nobaudīt jādodas uz Latnature dabīgo čipsu ražotni. Čipsi šeit tiek gatavoti no selerijām, burkāniem un bietēm.

"Latnature" našķi. Foto: Facebook/Latnature.

Bet pašiem pagatavot makaronus un uzzināt, kas ir Zaļais siers, iespējams Siera ražotnē, kur saimnieko viesmīlīgā Ceriņu ģimene.

"Siera ražotne" makaroni. Foto: SIA "Siera ražotne" arhīvs.

Saimniecībās un ražotnēs apmeklējums ir iepriekš jāpiesaka!

Nu jau diena sliecas uz vakara pusi, bet no Raunas nedrīkst aizbraukt, neapmeklējot novada lepnumu - Raunas Staburagu!

Raunas Staburags. Foto: U. Brālēns. 

Lai jaukas brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

 

 

 


16.07.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930