VPR jaunumi

#AtklājVidzemiDroši brīvdienās aicina doties baudīt dabas jaukumus rudenī un izzināt kādu vēl neredzētu vietu Kocēnu novadā. Tur var kāpt uz velosipēda un izbraukt 3 dažāda garuma velomaršrutus.

 

 

 

Foto: U. Brālēns.

43 km garais Valmieras - Sietiņieža – Vaidavas loks vedīs pie lielākā baltā smilšakmens atseguma Baltijā – Sietiņieža. Braucot tālāk, ceļš aizvīsies caur mežu, gar Vaidavas ezera krastu un Zviedru priedi, līdz pat Rubenes baznīcai. Rubenes baznīcai ir sena vēsture. 13. gadsimtā Latviešu Indriķis jeb Indriķis no Rubenes (Indriķa Livonijas hronikas autors) bija Imeras latviešu katoļu draudzes priesteris, kurš uzcēla baznīcu tagadējā Rubenē. Maršrutā varēsiet apskatīt arī tādas vēstures liecības kā Mujānu viduslaiku pilsdrupas un Balto torni.

Sietiņiezis. Foto: visit.koceni.lv.

Vaidavas ezers. Foto: U. Brālēns. 

Rubenes baznīca. Foto: visit.koceni.lv.

Mujānu viduslaiku pilsdrupas un Baltais tornis. Foto: visit.koceni.lv.

Velomaršruta Valmiera - Augstroze – Zilaiskalns loks (~ 83 km garš) aizvedīs caur Kocēniem, Mujāniem un Rubeni, līdz Augstrozes ezeram, tad atpakaļceļā - uz Dikļiem un Zilokalnu. Brauciena laikā apskatīsiet Kokmuižas pili ar saimniecības ēkām, kas meistarīgi pielāgotas izmantošanai mūsdienās, un skaisti sakopto muižas parku. Ierodoties Dikļos, iesakām doties uz Pirmo latviešu Dziesmusvētku norises vietu - Neikenkalniņu. Tam blakus uzbūvēta Dabas koncertzāle. Savukārt spēkus jādodas atjaunot uz teikām un nostāstiem apvīto Zilokalnu. Tā jau kopš sendienām bijusi īpaši svēta vieta. Zilākalna pakājē ieraudzīsiet veco ūdenstorni, kur varēsiet apmeklēt Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centru. Dodieties raudzīt!

Kokmuižas pils. Foto: visit.valmiera.lv.

Neikenkalna dabas koncertzāle. Foto: U. Brālēns.

Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs. Foto: visit.valmiera.lv.

Bet varbūt jūsu brīvdienu izvēle būs pārgājienu un velobraucēju maršruta "Zaļais Dzelzceļš" posms, kas ved cauri Kocēnu novadam?

Foto: U. Brālēns. 

Par skaistu rudens piedzīvojumu izvērtīsies pastaiga Mežtakas posmā no Valmieras līdz Sietiņiezim vai nedaudz tālāk. Dodoties tālāk, paviesojieties krēslinieku sētā un keramikas darbnīcā Lejasbregži.

Lejasbregži. Foto: visit.koceni.lv.

Kocēnu novadu var iepazīt arī slēpņojot. Kā to darīt, un 16 Kocēnu novada slēpņu vietas uzzināsiet šeit. 

Lai skaistas rudens brīvdienas!

Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

01.10.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031