VPR jaunumi

Rudens ekskursijā jābrauc uz Jaunpiebalgu un Ranku! #AtklājVidzemiDroši aicina doties baudīt rudeni, priecāties par skaistajām vietām un skatiem.

Ceļš uz burvīgo Jaunpiebalgu būs īsts rudens ainavu baudījums. Gleznainā un līkumotā Vecpiebalgas – Jaunpiebalgas ceļa malā iesakām apmeklēt Jāņaskolu - komponista Emīla Dārziņa muzeju. Tur pārņem īpašas sajūtas. Muzejā var nedaudz atpūsties un pirms tālākā ceļa noklausīties nemirstīgo skaņdarbu - “Melanholisko valsi”. 

     

Jāņaskola. Foto: piebalgasmuzeji.lv.

Sajust, ieraudzīt un izsmaržot Jaunpiebalgas apkārtni iespējams, dodoties 17 km garajā velo maršrutā Jaunpiebalga - Viņķu kalns. Ja jums pašiem nav līdzi savs velosipēds, to var iznomāt velo nomā “Zauska”, kas atrodas pašā Jaunpiebalgas centrā.

Maršruts ved gar Garo krogu. Tā ir lielākā šāda tipa ēka Latvijā, un tās garums ir 110,94 metri. Tālāk ceļš vijas gar 2013. gadā atjaunoto Jaunpiebalgas Svēta Toma evaņģēliski luterisko baznīcu. Maršruts šķērso arī Zaļā dzelzceļa maršrutu Ieriķi – Gulbene. Ja vēlaties, varat arī pa to pabraukt kādu gabaliņu.

Jaunpiebalgas Svētā Toma evanģēliski luteriskā baznīca. Foto: A. Liepa.

Pa ceļam iesakām iegriezties arī Kupolmājās un baltā māla darbnīcā. Tur iespējams dzirdēt stāstus par to, kā daba iedvesmo radīt skaistus māla izstrādājumus, tos apskatīt un arī iegādāties.

     

Kupolmājas baltā māla darbnīca. Foto: visit.jaunpiebalga.lv

Pēc garā brauciena patīkama būs kāju izkustināšana, uzkāpjot Viņku kalna skatu tornī. Viņķu kalns ir augstākā un gleznainākā vieta Jaunpiebalgā.

Viņķu kalna skatu tornis. Foto: jaunpiebalga.lv.

Mākslas baudītājiem iesakām Jaunpiebalgas centrā apmeklēt izstāžu zāli “Velves” (kultūras nama ēkā), kas iekārtota muižas klēts pagrabā. Tur aplūkojami Piebalgas mājamatnieku un profesionālu mākslinieku darbi. Zosēnos apskatāma Piebalgas mākslas darbu krātuve ar Jāņa Vantera, Jāņa Jaunsudrabiņa, Jāņa Titāna un citu mākslinieku darbiem.

     

No kreisās: izstāžu zāle “Velves”, Piebalgas mākslas darbu krātuve. Foto: visit.jaunpiebalga.lv.

Savukārt Čikāgā dzimusī māksliniece Inese Īris Liepiņa, iedvesmojoties no dabas krāsu daudzveidības, rada oriģinālus adījumus un tamborējumus. Viņas Adīšanas darbnīcā iespējam apskatīt, iegādāties vai pasūtīt savu oriģinālo adījumu tuvojošās ziemas gaidās.

Kad Jaunpiebalga izzināta, tālāk iesakām doties uz Rankas pusi.

Pa ceļam varat iegriezties un apskatīt interesantu objektu - Strūves meridiāna loka punktu "Ramkau". 2005. gadā Strūves loks tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kā unikāla, sava laika garākā un precīzākā ģeodēzisko uzmērījumu sistēma, un izcila sava laika zinātnes vēstures un tehnikas attīstības liecība.

Tikai līdz 1. novembrim ir iespējams apskatīt Rankas muižu ar tās ēkām, bagātīgi rotāto Jaunās pils Lurdas Dievmātes un Sv. Bernadetes Romas katoļu kapelu, plašo parku, veselības taku, kā arī antīkos automobiļus.

Rankas muiža. Foto: visitgulbene.lv

 *Neaizmirstiet, ka viesošanos tūrisma objektos vēlams iepriekš pieteikt!

Lai skaistas rudens brīvdienas!
Informāciju sagatavojusi
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   
08.10.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031