VPR jaunumi

Mēneša noslēgumā, 29. janvārī tiešsaistē tika sasaukta Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde. Tās ietvaros padomes locekļi iepazinās ar VPR Attīstības programmas 2021.-2027. gadam stratēģiskā ietvara 1. redakcijas projektu, lemjot par dokumenta nodošanu publiskajai apspriešanai. Dokumentā izvirzīti 4 stratēģiskie attīstības mērķi un 15 prioritātes.

Ņemot vērā, ka saskaņā ar Reģionālās politikas pamatnostādnēm 2021.-2027. gadam reģionālās attīstības atšķirību mazināšanas nolūkos atbalsts paredzēts arī reģionāla mēroga projektu ieviešanai, VPR Attīstības padome tika informēta par plānotajām tematiskajām darba grupām, kas tiks organizētas, lai kopā ar pašvaldību pārstāvjiem vienotos par projektu idejām, kas iekļaujams topošajā VPR Attīstības programmā.

VPR Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa norādīja, ka “reģionāla mēroga projekts ir tāds, kas tiek izstrādāts un ieviests vairāku pašvaldību teritorijā, iesaistot arī citus nozīmīgus partnerus, kā arī tas sniedz būtisku ieguldījumu ne tikai šo pašvaldību teritorijas attīstībā, bet ir saskaņā ar reģiona stratēģiskajiem mērķiem ,t.i. – VPR Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju 2030 un VPR Attīstības programmu 2021.-2027. gadam.”

Tematiskās sanāksmes ar pašvaldībām par reģionālā mēroga projektiem tiks organizētas pēc sekojoša plāna:

  • 5. februārī – energoefektivitāte,
  • 11. februārī – publiskā ārtelpa tūrisma attīstībai,
  • 16. februārī – klimata pārmaiņas,
  • 18. februārī – uzņēmējdarbība, t.sk. Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālais plāns.

Attīstības programmas pilnveidoto redakciju publiskajai apspriešanai plānots nodot aprīlī – tad sabiedrības vērtējums tiks sagaidīts par plānošanas dokumenta gala redakciju. Pēc tam, kad gala redakcija tiks izskatīta  VPR Attīstības padomē un tiks saņemts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinums, Attīstības programma tiks apstiprināta un stāsies spēkā. Plānošanas dokumenta izstrādi plānots pabeigt līdz š.g. jūnija beigām, lai pēc jauno novadu izveidošanas to varētu jau ņemt vērā, izstrādājot novadu attīstības plānošanas dokumentus.

Sēdes laikā tika skatīts arī jautājums par prioritāri sakārtojamiem ceļiem Vidzemes reģionā, lai saskaņā ar VARAM lūgumu precizētu  2020. gadā VPR attīstības padomes apstiprināto ceļu sarakstu. Izmaiņas sarakstā bija jāveic, lai samazinātu remontdarbu izmaksu summu un tā atbilstu VARAM definētajai reģiona kvotai. Attīstības padomes locekļi pauda atbalstu VPR sagatavotajam priekšlikumam un akceptēja piedāvātās izmaiņas atsevišķu remontējamo ceļa posmu garumos. Attiecīgais saraksts nosūtīts VARAM turpmākā procesa koordinēšanai.

Tāpat pašvaldību vadītāji sēdē vienojās lūgt VARAM piešķirt Eiropas Savienības (ES) fondu tehniskās palīdzības finansējumu, ņemot vērā plānošanas reģioniem uzticēto darba apjomu ES fondu plānošanas un jaunā plānošanas perioda fondu projektu izvērtēšanas un ieviešanas uzraudzības procesā. Priekšlikumu izteica Kocēnu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle, ko vienbalsīgi atbalstīja visi klātesošie padomes locekļi.

 

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, VPR sabiedrisko attiecību vadītāja, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv.

02.02.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031