VPR jaunumi

Strenči (Gaujas plostnieku galvaspilsēta) veidojušies kā mežcirtēju un plostnieku apmetnes vieta. Apkārtne bagāta ar lieliem, skaistiem mežiem, kuros aug ne vien lietaskoki, bet arī atrodamas vietas ar īpašu stāstu.

Izsenis Strenču apkaimes meži bijuši slaveni ar meža dzīvnieku bagātību, tāpēc turp medīt braucis pat Krievijas lielkņazs Vladimirs Aleksandrovičs. Par godu 1882. gada decembra veiksmīgajām medībām toreizējais meža īpašnieks un Valmiermuižas saimnieks fon  Lēvenšterns uzstādīja akmens obelisku ar tekstu: ”Viņa Imperatora Augstībai valdniekam lielkņazam Vladimiram Aleksandrovičam šeit labpatikās medīt 1882. gada 16. un 17. decembrī”. Obelisks Krievijas lielkņazam atrodas autoceļa Strenči–Valka (A3) labajā pusē, mežā aiz pagrieziena uz Oliņām (GPS koordinātas: 57.6348, 25.8415). Turpat netālu atrodama arī piemiņas plāksne operdziedātājam Rihardam Veidem, kurš arī medījis šajā pusē.

Obelisks Krievijas lielkņazam. Foto no Strenču TIC arhīva

Tā paša ceļa labajā pusē, netālu no pagrieziena uz Sedu, izejot cauri kupli sazēlušām papardēm, kas Saulgriežu laikā ļauj notvert noslēpumaino sajūtu, meža noslēpumu izzinātāji var sameklēt Kauču priedi jeb Vēstuli priedē. Koka raupjajai mizai izplēsts gabals un stumbrā ar nazi latviešu vecajā drukā iegrebti dziesmas vārdi, kas tagad salasāmi daļēji –

˝ …c mīļotā / …ten līdzi cīn… / … nāvīgo as… / …ņa mēs a… / …dz cietuši / … strādniek…˝

("Nāc, mīļotā meiten, līdz cīniņā, ņem nāvīgo asmeni rociņā. Mēs daudz cietuši strādnieki.").

Kad tas noticis un kāpēc? Ko jutis cilvēks, kam šī dziesma bija nozīmīga? Tas joprojām ir līdz galam neatklāts noslēpums. Pētnieki izteikuši versiju, ka šis dzejolis priedē ierakstīts laikā no 1905. līdz 1918. gadam, kad Latviju skāra revolūcijas un Pirmais pasaules karš.

GPS koordinātas: 57.63225, 25.737194

Kauču priede jeb Vēstule priedē. Foto no Strenču TIC arhīva

Atrast Kauču priedi un vēl citas interesantas vietas Strenču apkārtnes mežos vislabāk varēsiet, dodoties kājām pa Mežtaku no Strenčiem uz Spicu tiltu https://baltictrails.eu/lv/forest/day/73 vai arī plānojot 2 dienu pārgājienu jau no Valmieras vai Brenguļiem https://baltictrails.eu/lv/forest/day/72.

Mazliet īsāka pastaiga gar Gauju un tās attekām pie Strenčiem sanāks, ejot pa Gaujas dabas taku. 

https://www.visitstrenci.lv/dabas-objekti/gaujas-dabas-taka

 

Ko vēl aplūkot Strenču apkārtnē?

Ejot cauri Strenčiem, noteikti apskatiet Koka skulptūru parku, kur par godu plostniekiem un to aroda prasmēm izvietoti kokgrebumi.

Koka skulptūru parks Strenčos. Foto no Strenču TIC arhīva

Redzēt Strenčus šodien un arī pilsētas vēsturiskos fotoattēlus varēsiet, dodoties interesantā pastaigā, kuras maršrutā iekļauta brīvdabas fotoizstāde “Divi gadsimti vienā rakursā”. Tajā izmantoti 20. gadsimta Strenču fotogrāfa Dāvja Spundes fotouzņēmumi, kuros notvertie mirkļi stāsta par pilsētu starpkaru periodā.

Pastaigas karte skatāma ŠEIT

Ventera viesnīca Strenčos. Foto: Dāvis Spunde

Daudziem cilvēkiem Strenču vārds saistās ar Psihoneiroloģisko slimnīcu, kas tur darbojas kopš 1907. gada. Tai garām ejot, iesakām pievērst uzmanību arhitekta Augusta Reinberga (viņš arī Latvijas Nacionālā teātra ēkas autors) projektētajam ēku kompleksam un īpaši skurstenim – ūdenstornim –,kas ir viena no neparastākajām inženiertehniskajām būvēm Baltijā.

Slimnīcas ūdenstornis-skurstenis. Foto: Uģis Brālēns

Bet dažu kilometru attālumā no Strenčiem atrodas 20. gadsimta 50. gados būvētā Sedas pilsēta. Kā apgalvo zinātāji, šāda Staļina laika apbūve tik koncentrētā veidā nekur citur Latvijā nav redzama.

Sedas kultūras nams. Foto: Uģis Brālēns

Apciemojiet arī Strenču kokaudzētavu! Tā ir viena no modernākajām pasaulē stādu audzēšanas tehnoloģijas ziņā. Tur redzēsiet gan meža stādus, gan daudzveidīgus dekoratīvos stādījumus. Ja kas iepatiksies, to varēsiet iegādāties savam pagalmam vai dārzam.

https://www.facebook.com/LVMStrenci/

https://www.lvm.lv/sabiedribai/atputa/mammadaba/ekskursijas-kokaudzetavas

 

Strenču kokaudzētava. Foto (no kreisās): www.lvm.lv, Facebook/LVMStrenci/

Strenči ir arī lielisks sākums vai nobeigums laivošanas maršrutam pa Gauju.

Strenči–Valmiera: https://upesoga.lv/lv/marsruti/river/2-gauja/route/685-streni-valmiera

Spicrāmis–Strenči: https://upesoga.lv/lv/marsruti/river/2-gauja/route/639-spicrmis-streni

 

Tūrisma informācija Strenču novadā:  https://www.visitstrenci.lv/
+ 371 64 715 667

 

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka".

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 30. novembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas.

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”.

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI

17.06.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930