VPR jaunumi

Vai zināt, kur var redzēt, kā Vidzemes augstiene pāriet Austrumlatvijas līdzenumā? Vai esat ko dzirdējuši par Biksēres muižu? Dodamies uz Madonas pusi – ir vērts to redzēt un uzzināt visu pašiem!

Biksēres muiža, agrāk saukta arī par Libes muižu, atrodas Kāzu kalnā pie Libes upītes gravas. Muižu ieskauj 13 ha plašs parks ar simtgadīgām liepām un ozoliem. Muižas ēkas saglabājušās no muižnieka Johana Eduarda Magnusa laikiem. Baronu ļaudis raksturojuši kā ļoti nežēlīgu cilvēku. Varbūt tāpēc muižas parkā ir “Vaimanu vārti”, “Nāves ieleja” un akmens, uz kura vēl tagad saskatāmi muižā pērtu zemnieku asins lāsojumi.

Biksēres muiža. Foto no Madonas novada TIC arhīva

No muižas pagalma, kas atrodas kalna galā, paveras brīnišķīgs, plašs skats un var redzēt, kā Vidzemes augstiene pakāpeniski pāriet Austrumlatvijas līdzenumā. Muižas kungu mājā atrodas Sarkaņu pagasta pārvalde, klētī ir iekārtots senlietu muzejs, parkā ir lielas šūpoles un atpūtas vietas, "geokešinga" jeb slēpņošanas cienītāji var doties 15 slēpņu meklējumos (karte ar uzdevumiem  atrodama vietējā veikaliņā “Libe”).

  

  

Muižas parka skulptūru dārzs. Foto no Madonas novada TIC arhīva

Noteikti izstaigājiet muižas parku un ļaujiet iztēlei vaļu, apskatot tēlniecības simpozijos tapušas 20 lielformāta skulptūras. Tām ir piešķirti daiļskanīgi un tēlaini nosaukumi – “Peldēt saulē”, “Degošie koki”, “Spīguļo, saulīt’”, “Rīts”, “Ilūzija”, “Lidonis” un citi.

 

Ko vēl apskatīt šajā pusē?

  • aušanas un rokdarbu darbnīca “Ozolkalna klēts”
  • Biksēres avots
  • Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja filiāle – muzejs “Jaundilmaņi”
  • Īvānu velnakmens
  • Rēķu kalns
  • Sarkaņu amatu skola
  • Madonas muzeja krātuve
  • dabas velšu mājražošanas uzņēmums “Meistars Sarkaņos”

 

Zāļu deķis no Ozolkalna klēts. Foto: ozolkalnaklets.lv

Uzziniet, kā tiek darināti brunči, dvieļi  un citas tekstīlijas Ozolkalna klētī, kurai piešķirta “Latviskā mantojuma” zīme.

 

Biksēres avots. Foto: visitmadona.lv

Pa ceļam apstājieties pie Biksēres avota, padzerieties gardo ūdeni un paņemiet arī līdzi – būs veldze visai dienai!

Vai zinājāt, ka netālu no Biksēres muižas atrodas Rīgas Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja filiāle? Tas ir muzejs “Jaundilmaņi”, kas iekārtots Latvijas bērnu ķirurģijas pamatlicēja Aleksandra Bieziņa (1897–1975) dzimtajās mājas.

 

Īvānu velnakmens. Foto: senvietas.lv

Pa ceļam varat apmeklēt seno kulta vietu un mēģināt saskatīt velna pēdu uz Īvānu velnakmens.

Maršruts ved pa Vidzemes augstieni, tādēļ kāpšana kalnos un pakalnos šoreiz būs goda lieta. Uzkāpiet arī 260 m virs jūras līmeņa augstajā Rēķu kalnā (kāpšana pa dabisku pļavu blakus slēpotāju pacēlājiem). Blakus ir atpūtas komplekss Rēķu kalns.

 

Sarkaņu amatu skola. Foto: visit.madona.lv

Iepriekš piesakot savu apmeklējumu, paviesojieties Sarkaņu amatu skolā, kā arī Madonas muzeja krātuvē.

 

“Meistars Sarkaņos”. Foto: facebook.com/meistars.sarkanos

Bet dabas veltes veselībai un uzturam iespējams baudīt Māra Dolbes ģimenes uzņēmumā – Meistars Sarkaņos.

 

Tūrisma informācija Madonas novadā: http://www.visitmadona.lv/lv/
+371 29130437


Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka".

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 30. novembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas.

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”.

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI

01.07.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930