VPR jaunumi

Lubānieši lepojas ar saviem novadniekiem – dzejnieci Broņislavu Martuževu, operdziedātāju Jāni Zāberu, mākslinieku Rūdolfu Pinni, Latvijas armijas pirmo virspavēlnieku pulkvedi Oskaru Kalpaku un vēl citiem ievērojamiem cilvēkiem. Cik daudz jūs zināt par dzejnieci un disidenti Broņislavu Martuževu? Aicinām doties uz "Dārziņu" mājām Indrānu pagastā, kur Broņislavas Martuževas dzejas klētī var iepazīt tuvāk gan pašu Broņislavu, gan rakstnieces dzeju.

Broņislava Martuževa visu savu mūžu dzīvoja saskaņā ar sirdsapziņu un dēvējama par Latvijas nacionālo tīrradni. Pēc Otrā pasaules kara Broņislava Martuževa iesaistījās nacionālās pretošanās kustībā un, kad viņu sāka tvarstīt čeka, piecus gadus (1946. gada oktobris – 1951. gada 14. februāris) slēpās savās “Lazdiņu” mājās brāļa ierīkotā slēptuvē zem grīdas. Bet viņu atrada, apcietināja, tiesāja un izsūtīja. Ieslodzījumā Broņislava atradās līdz 1956. gada 26. jūlijam.

Spoguļvirsmas "Slēptuve". Foto: Lubānas TIC

Dzejnieces pēdējā dzīvesvietā (1974-2012) – „Dārziņu" mājās Indrānu pagastā – Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA rosina apmeklētājus paviesoties Broņislavas Martuževas dzejas klētī un iejusties bunkura gaisotnē, kādu brīdi pasēžot scenogrāfa Ivara Novika veidotajā tērauda spoguļvirsmas “Slēptuvē”, kas ierīkota pie klēts. Tur ikviens var mēģināt iztēloties, ko nozīmē piecus gadus slēpties slēptuvē. Pasēdēt pilnīgā tumsā un mazas lampiņas gaismā lasīt dzeju, kuru Martuževa rakstījusi tai laikā.

 

Ko vēl apskatīt šajā pusē?

 

Iesakām doties uz operdziedātāja Jāņa Zābera memoriālo muzeju - Vecais ceplis , kas ierīkots senā no laukakmeņiem celtā namā Aiviekstes krastā.

Lubānas amatnieku centrā labprāt uzņem ciemiņus, dalās amatnieku prasmēs un piedāvā iegādāties amata meistaru darinājumus.

Akmeņu parkā "Vaidavas" aplūkojama viena no Latvijas lielākajām akmeņu kolekcijām (ap 5000 akmeņu), kas izvietota apmēram 2 ha platībā.

Aiviekstes upes krastā ierīkota dabas taka Aiviekstes ozoli ,kur, iepriekš piesakoties, iespējams izmēģināt loka šaušanu, šķēpa mešanu un citas aktivitātes. Tur ir izveidota arī akmens laikmeta apmetne. Apmeklētājiem ir iespēja atgriezties daudzu gadu tūkstošu senā pagātnē un iejusties kādreizējā Aboras apmetnes cilvēka ādā. Apmetnē atrodas ar ādām aplikts slietenis, kurā aplūkojami akmens laikmeta māla trauki, kaula, akmens, koka un krama darbarīki un ieroči, daži tā laika mūzikas instrumenti. Tur arī var mēģināt iegūt uguni, berzējot divus koka gabalus vai šķiļot divus kramus.

Viesojoties piemājas saimniecībā Rozas, iespējams iepazīt dažādus putnus, iegādāties olas un putnu spalvas. Apskatāmi gan mājputni (vistas, zosis un pīles), gan eksotiskie putni  (strausi, fazāni un citi).

Lubānas vīnotavā  vīndaris Oskars Žvagins piedāvā apskatīt vīnotavu, pastāstīt par tās darbību, degustēt vīnus un destilātus un iegādāties produkciju.

Aktīvās atpūtas centrs Lubānas mototrase piedāvā ne tikai motobraukšanu dažādās trasēs, bet arī izbraucienu pa Aiviekstes upi ar kuģīti, zvejas laivas īri un izbraucienus ar motorlaivu, kā arī baudīt apkārtnes ainavas, braucot a motociklu un kvadraciklu, kā arī citas atpūtas iespējas.

Bet varbūt Lubānas apkārtni izvēlēsieties iepazīt pavisam citā veidā – meklējot slēpņus. Tie aizvedīs pie baznīcas, ģimnāzijas, tiltiem, uz “Vārnu perēkli”, ievedīs “24 pēdas purvā”…

Ainavisko apkārtni var arī iepazīt, dodoties laivojumā pa Aivieksti

 

   

Akmeņu parks “Vaidavas”. Foto: lubanaspuse.lv           |        Lubānas amatnieku centrs. Foto: lubanaspuse.lv

 

   

Loku šaušana Aiviekstes ozolu takā. Foto: lubana.lv    |   Saimniecība “Rozas”. Foto: lubana.lv

 

Tūrisma informācija Lubānā:

http://www.lubana.lv/index.php/lv/homepage-4/lubanas-novada-turisma-un-kulturvesturiska-mantojuma-centrs

https://www.lubanaspuse.lv/

+371 26374962

 

 

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 30. novembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI

 

---

29.07.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930