VPR jaunumi

Līdz 1920. gada 1. jūlijam bija viena pilsēta Valka. Robežas jautājums starp Vidzemes un Igaunijas guberņu kļuva aktuāls 1917. gadā, bet notikumi mainījās tik strauji, ka robeža netika nosprausta šajā laikā. Pēc dažiem gadiem jau vajadzēja novilkt robežu starp divām valstīm, un tad Valka kļuva par strīdus objektu.

Foto: visit.valka.lv 

Bija izveidota komisija robežas noteikšanai, bet tai neizdevās vienoties par abām pusēm pieņemamu lēmumu, robežu noteica šķīrējtiesā. Pilsētas sadalīšanai bija trīs varianti. Tiesa izvēlējās variantu, kurā gandrīz visu Valku, izņemot Lugažu laukumu un Putraskalnu, vajadzēja atdot Igaunijai. Tā igauņu pusē nonāca vēsturiskais un saimnieciskais centrs – rātsnams, ģimnāzija, dzelzceļa stacija un citas sabiedriski nozīmīgas ēkas. Valkai palika dienvidu daļa, kurā bija Lugažu draudzes baznīca ar draudzes skolu, bijušo skolotāju semināru – Cimzes un Tērauda – ēkas un šaursliežu dzelzceļa stacija, pārsvarā vienstāva dzīvojamās ēkas. Varžupīte, kas atdalīja Latvijas Valku no Igaunijas Valgas, atradās robežpilsētas sirdī gan no 1920. līdz 1940. gadam, gan pašreiz.

Latvijas un Igaunijas pierobežas pilsētās Valkā un Valgā reiz valstu robežu ir bijis sarežģītāk šķērsot, bet šobrīd par to liecina tikai uzraksti un robežstabiņi. Pavisam nesen ir atklāts Valkas - Valgas Dvīņu pilsētas centrs. Apciemo to!

Valgas – Valkas Dvīņu pilsētas centrs. Foto: visit.valka.lv

Uzzini, kādas šodien ir vēsturiskās Valkas vietas! Apskati Valkas – Lugažu Ev. luterisko baznīcu! Uzkāp tornī un paveries uz dvīņu pilsētām no augšas, iegriezies Valkas novadpētniecības muzejā, kas atrodas ēkā, kura 1850.- 1853. gadā celta speciāli Vidzemes draudžu skolu skolotāju semināram. Izstaigā Pedeles dabas taku un Putraskalnu, pabrauc ar sliežu velosipēdu vecajā dzelzceļa stacijā Valka II! 

    

 Valkas novadpētniecības muzejs. Foto: L. Drubiņa  /  Pedeles dabas taka un Putraskalns. Foto: J.Simonovs

Iespējams, ka savu braucienu ieplānosi kopā ar kāda pasākuma apmeklēšanu skaistajā Valkas brīvdabas estrādē. Ja nē, tāpat aizbrauc un apskati arī monumentālo skulptūru Koklētājs, kas veidota par godu latviešu dziedāšanas svētku simtgadei!

Koklētājs. Foto: R. Johansons

Iepazīsti arī Valkas apkārtni - Lugažu muižu un parku, aizbrauc uz Ērģemi, par kuras varenību viduslaikos liecina Ērģemes pilsdrupas! 2021. gadā atjaunots pils Ziemeļu tornis.

Ērģemes pilsdrupas. Foto: E. Sulainis

No pils dienvidu stūra redzama pastaigu taka, kas aizved līdz Ērģemes baznīcas drupām. Pēdējais dievkalpojums Ērģemes baznīcā notika 1944. gada 17. septembrī. Pēc 2 dienām, 19. septembra vakarā, baznīca tika nodedzināta un vairs nav atjaunota. No degošās baznīcas izglābtā altāra glezna šobrīd atrodas Rīgas Vecā Sv. Ģertrūdes luterāņu baznīcā. Arī baznīcas zvans tika izglābts un šobrīd atrodas pie Valkas novadpētniecības muzeja.

    

Ērģemes baznīca agrāk un tagad. Foto: visit.valka.lv 

Pasmelt un padzerties valcēniešu iecīnīto ūdeni vari Zāģavotā, bet peldēties Zāģezerā. 

     

Zāģavots. Foto: visit.valka.lv  /  Zāģezers. Foto: visit.valka.lv 

Apciemot zirgus, doties izjādēs un atpūsties labiekārtotā piknika vietā varēsiet saimniecībā Kalnbundas un lauku sētā Kurģi, kur iespējams doties arī izbraucienā pajūgā, apskatīt pašas saimnieces gatavotās zirglietas.

    

Kalnbundas. Foto: visit.valka.lv  /  Kurģi. Foto: visit.valka.lv 

Aizbraucot uz Kārķiem, dodies uz dabas taku Lustiņdruva, tā ierīkota atbilstoši nosaukumam un piedāvā izbaudīt visādas lustes.

Lustiņdruva. Foto: visit.valka.lv 

Ko vēl piedzīvot Valkā, Valgā un tās apkārtnē uzzināsi:
http://visit.valka.lv/
https://visitvalgavalka.com/lv/

 

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 30. novembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI 

---

20.08.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930