VPR jaunumi

Piektdien, 27. maijā VPR Attīstības padomes sēdē tās locekļi un VPR administrācija apņēmās virzīt priekšlikumu iedzīvināt reģionālu tūrisma pārvaldības modeli Latvijā ilgstpējīga un koordinēta tūrisma piedāvājuma veidošanai. VPR tūrisma eksperte Lienīte Priedāja-Klepere, iepazīstinot padomes locekļus ar tūrisma pārvaldības modeli Latvijā, vērsa klātesošo uzmanību par pārvaldības nepilnībām, t.sk. par vienotas stratēģijas, skaidru prioritāšu un koordinētas rīcības trūkumu, lai virzītu reģionus kā vienotu tūrisma galamērķi, vienlaikus uzturot iespēju skaidri prognozēt tūrisma attīstības gaitu. Sēdes laikā tika secināts, ka nav arī skaidrības par plānošanas reģionu un reģionālo tūrisma asociāciju funkcijām un atbildību.

Ņemot vērā, ka ilgtspējīgs tūrisms ir viena no Vidzemes plānošanas reģiona viedās specializācijas jomām, šis jautājums ir īpaši aktuāls.

Lienīte Priedāja-Klepere:Lai arī reģionu mērogā tūrisma attīstības funkcijas skaidri iezīmējas, tomēr stabila finansējumu šo funkciju īstenošanai nav. Sarežģīts ir pārvaldības jautājums. Starp vairākām iesaistītajām pusēm trūkst labas savstarpējās koordinācijas, lai mērķtiecīgi īstenotu vienotu stratēģiju. Tikai uz dažādu tematisku attīstības projektu bāzes visaptveroša reģiona tūrisma tirgvedība nav īstenojama. Risinājumi jāaktualizē!

Sēdes dalībnieku vidū raisījās diskusijas par dažādiem jautājumiem – piemēram, par nepieciešamību pašvaldībām mērķtiecīgi strādāt ne tikai ārvalstu, bet arī vietējo tūristu piesaistes palielināšanai. Pašvaldību pārstāvji bija vienisprātis, ka nepieciešams īstenot lielākus un ambiciozākus projektus kopīga mērķa sasniegšanai.

Jau iepriekš VPR uz tikšanos aicināja Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvjus, sniedzot priekšlikumu ieviest Latvijā reģionālo tūrisma pārvaldības līmeni, piedāvājot līdzdarboties konkrētu funkciju un atbildību noteikšanai. Tāpat sniegti arī priekšlikumi Tūrisma likuma grozījumiem, aicinot papildināt likuma 8. pantu – nosakot plānošanas reģionu kompetenci tūrisma jomā. Līdz šim priekšlikumi nav ņemti vērā.

Papildus šim jautājumam, sēdes dalībnieki apstiprināja arī VPR 2021. gada finanšu pārskatu, kā arī lēma par citiem jautājumiem sekmīgai ikdienas darba turpināšanai.

Attīstības padome ir reģionā ietilpstošo pašvaldību priekšsēdētāju kopsapulcē ievēlēta koleģiāla institūcija, kuru no attiecīgo pašvaldību deputātiem ievēlē uz vietējo pašvaldību pilnvaru laiku. No katras pašvaldības Attīstības padomē tiek izvirzīts viens pārstāvis.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 29477997

Informāciju sagatavojusi: Marta Riekstiņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, marta.riekstina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

01.06.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930