VPR jaunumi

Laika posmā no 29. maija līdz 1. jūnijam Milānā, Itālijā, norisinājās Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) organizētā EUROPE DIRECT centru lielā tikšanās, pulcējot vienuviet vairāk nekā 400 EUROPE DIRECT centru vadītājus no visas Eiropas. Sanāksmē piedalījās arī visu astoņu Latvijas EUROPE DIRECT centru vadītāji, tai skaitā arī EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta. Kopīgās sanāksmes mērķis bija pārrunāt, analizēt un rast risinājumus šī brīža izaicinājumiem, komunicējot par Eiropas Savienības (turpmāk – ES) aktualitātēm, veidot jaunas sadarbības, kā arī stiprināt centru saikni ar EK un tās pārstāvniecībām.

Pasākumā ar atklāšanas runu uzstājās ES Ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni, jo īpaši uzsverot ekonomikās izaugsmes un noturības tēmu ikdienas komunikācijā par ES šī brīža Ukrainas kara un ar to saistīto sankciju pret Krieviju ietekmi uz Eiropas ekonomiku. Nenoliedzami, ka šī kara ietekme uz ekonomiskajiem, politiskajiem un sabiedriskajiem procesiem ES dalībvalstīs caurvija visas sanāksmes diskusijas, izgaismojot arī to, kuriem no centriem un dalībvalstīm savā ikdienas komunikācijā tieši ar karu saistītie jautājumi ir pārņēmuši ikdienu.

Latvijas EUROPE DIRECT centru vadītāji un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā pārstāve Dagnija Mediņa (ceturtā no kreisās). Otrā no labās - Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja

Ņemot vērā, ka viens no būtiskākajiem EUROPE DIRECT centru uzdevumiem ir sabiedrības informēšana un iesaiste, tad šim uzdevumam tika veltīta lielākā sanāksmes daļa. Darba grupās EUROPE DIRECT centru vadītāji diskutēja par lielākajiem izaicinājumiem, labajiem piemēriem un rekomendācijām sabiedrības informēšanai tādos tematos kā Eiropas Zaļais kurss, Eiropas Jaunatnes gads un ES skolās. Diskusijās piefiksētais tika apkopots un prezentēts, kā arī nodots tālākajam darbam EK, tādējādi nodrošinot, ka EUROPE DIRECT centru viedokļi, novērojumi un ieteikumi tiek sadzirdēti.

Sesijā par EUROPE DIRECT centru sadarbību ar vietējiem medijiem kā viena no runātājām bija uzaicināta arī Latvijas pārstāve – EUROPE DIRECT Kuldīga vadītāja Maija Jankovska. Viņa dalījās savā pieredzē par mediju iesaisti un par mediju lomu dažādu informatīvo pasākumu organizēšanā. Sesijas laikā atklājās kopīga iezīme daudzām dalībvalstīm, proti, ka mediji ir mazapmaksāti, tiem interesē galvenokārt maksas saturs un tiem nav īsti lielas intereses vietējā līmenī runāt par ES aktualitātēm. Kā risinājumu un vienlaikus arī rekomendāciju EK dalībnieki izvirzīja nepieciešamību komunicēt par ES jautājumiem vieglajā valodā un tieši lokālajā griezumā, atspoguļojot to, kā konkrētā ES aktualitāte ietekmē sabiedrību reģionos. ES jautājumiem ir jākļūst vieglāk saprotamiem, ar redzamāku sasaisti ar ikdienas situācijām, tādējādi veicinot sabiedrības uzticību ES.

Itālijas, Francijas un Latvijas EUROPE DIRECT centru vadītāji darba grupā. Otrā no labās - Maija Rieksta, EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja

Darba grupās, diskusijās un prezentācijas dzirdētais apliecināja, cik liela nozīme ir informētai un iesaistītai sabiedrībai attālākajos, mazāk apdzīvotos reģionos, par kādu arī Eiropas griezumā var uzskatīt Vidzemes reģionu. ES dienaskārtībā esošie aktuālie jautājumi – klimata krīze, ekonomiskā izaugsme un noturība, drošība un tml. viennozīmīgi ir arī Latvijas un Vidzemes aktualitāšu dienaskārtībā. Aktualizēt šos jautājumus reģionālā līmenī palīdz EUROPE DIRECT centri visā Latvijā, un kopīgā tikšanās ar visas Eiropas EUROPE DIRECT centriem ļāva arī Latvijas centriem saskatīt jaunas sadarbības iespējas gan savā starpā, gan arī ar kolēģiem citviet Eiropā.

 

EUROPE DIRECT Vidzeme, ar filiālēm Cēsīs un Valmierā, galvenais uzdevums ir sniegt iedzīvotājiem Vidzemē savlaicīgu un objektīvu informāciju par nozīmīgākajām aktualitātēm Eiropā, kā arī rosināt iedzīvotāju diskusijas par Eiropas nākotni. Tā darbības ilgums plānots līdz 2025. gadam.

Kontaktinformācija saziņai:

EUROPE DIRECT Vidzeme vadītāja Maija Rieksta, e-pasts: maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv vai eiropassavieniba PIE vidzeme PUNKTS lv

Mājas lapa: http://www.vidzeme.lv/lv/europe_direct_vidzeme

Facebook konts: https://www.facebook.com/EuropeDirectVidzeme

Bezmaksas tālrunis saziņai ar EUROPE DIRECT centru (Briselē): 00800 67891011 (tikai no fiksētās tālruņa līnijas).

EUROPE DIRECT Vidzeme darbību finansiāli atbalsta Eiropas Komisija.

EUROPE DIRECT aktualitātes


20.06.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930