Arhīva kalendārs

« May 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

28. aprīlī Auciemā notika Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Attīstības padomes sēde. Pašvaldību vadītāji vienbalsīgi apstiprināja VPR 2016. gada finanšu pārskatu, kā arī deleģēja pārstāvi Lauku attīstības programmai 2014. - 2020. gadam un Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai 2014. - 2020. gadam Uzraudzības komitejā, pārstāvībai izvirzot Teritoriālās plānošanas nodaļas telpiskās plānošanas ekspertu Andžeju Stepančuku. 

Sēdes laikā pašvaldības tika aicinātas aktīvi iesaistīties attīstības plānošanas dokumentu sistēmas pilnveides procesā, kopā ar VPR sniedzot priekšlikumus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) par precizējumiem Attīstības plānošanas likumā, kā arī citiem nepieciešamajiem sistēmas uzlabojumiem. Tā kā tieši pašvaldības ikdienā visvairāk strādā ar attīstības plānošanas jautājumiem, pašvaldību speciālisti visobjektīvāk spēj novērtēt sistēmas efektivitāti, norādot uz nepieciešamajiem uzlabojumiem normatīvās bāzes un metodisko norādījumu pilnveidei. VPR Attīstības padomes locekļi atzina, ka daudzviet neskaidrības rada likumu normu salīdzinoši brīvā interpretācija un neviennozīmīgā izpratne -  arī to būtu nepieciešams risināt.

Sēdes dalībnieki tika informēti arī par sabiedriskā transporta aktualitātēm reģionā. Joprojām neatrisināts ir jautājums par iepirkumu procesu saistībā ar vairāku pasažieru pārvadātāju līgumu termiņiem, kas noslēdzas jau šogad vai 2018. gada sākumā. Jau iepriekš informējām, ka valsts SIA “Autotransporta direkcija” norādījusi, ka esošos līgumus nav iespējams pagarināt līdz 2020. gada 31.decembrim, kad noslēdzas visu pārvadātāju sadarbības līgumi. Uzstādījumu, ka no jauna jārīko iepirkumu process uz 3 gadiem, VPR, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība atzinusi par neefektīvu. Process skars vairākus pasažieru pārvadātājus Vidzemē.

Šobrīd notiek arī aktīvs darbs pie apkopojuma par skolēnu pārvadājumiem Vidzemē. Autotransporta direkcija uzdevusi reģioniem sadarbībā ar pašvaldībām apzināt visus pastāvošos skolēnu pārvadājumu maršrutus, lai izvērtētu, cik lielā mērā tie pārklājas ar reģionālajiem pasažieru pārvadātāju maršrutiem.

Informējot klātesošos par Vidzemes kultūras programmas projektu konkursa rezultātiem, diskusija izvērtās par to, ka Vidzemes kultūras programmas mērķis nav sasniedzams ar projektam piešķirtajiem ierobežotajiem finanšu līdzekļiem.  VPR Vidzemes kultūras programmas koordinatore Ieva Vītola atzīst, ka  nevienlīdzīgā finansējuma pārdale starp reģioniem demotivē projekta potenciālo ideju iesniedzējus, tāpēc Vidzemes plānošanas reģions rosinās Latvijas Kultūrkapitāla fondam rast iespēju nākošgad paaugstināt Vidzemes kultūras programmas kopējo budžeta apmēru. Kopumā šogad tika iesniegti 145 projektu pieteikumi, no kuriem atbalstīti tika 44 projekti, ar kopējo projektu īstenošanas budžetu – 76 tūkstošiem eiro. Jāatzīmē, ka kopumā projektu pieteikumi bija ļoti kvalitatīvi un nozīmīgi reģiona kultūras attīstībai.

Sēdes laikā pašvaldību vadītājus informēja arī par aktualitātēm energoefektivitātes projektā “PANEL 2050”, ALTUM atbalsta iespējām uzņēmējdarbībai, kā arī citiem jautājumiem.

Plašāka informācija:  Laila Gercāne, Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītājas p.i., laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t.29120536

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste, Vidzemes plānošanas reģions, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752

 

No 28. līdz 29. aprīlim Vidzemes uzņēmējdarbības centrs piedalījās “Uzņēmēju dienās Zemgalē 2017”, stāstot izstādes apmeklētājiem par Vidzemes puses tūrisma objektiem. Kopumā izstādi apmeklēja vairāk kā desmit tūkstoši apmeklētāju un arī Vidzemes stendā interesentu netrūka.

Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītāja Ina Miķelsone stāsta: “Braucām zemgaliešiem stāstīt par atpūtas iespējām Vidzemes pusē. Stendā bija pieejama gan tūrisma informācija, gan klātienē ļāvām izstādes apmeklētājiem sajust Vidzemes garšu. Pārstāvji no Līgatnes Padomju slepenā bunkura un Cēsu viduslaiku pils aktīvi iesaistīja apmeklētājus dažādās aktivitātēs. Liela interese bija par brīvdienu galamērķiem ģimenēm ar bērniem, kā arī skolēnu ekskursiju maršrutiem. Tāpat salīdzinoši lielu interesi izrādīja arī tūrisma grupu braucienu organizatori. Novērojām, ka daudz zemgaliešu vēlas apvienot braucienu pie radiem Vidzemē ar kādu interesantu tūrisma objekta apskati, īpaša interese tika izrādīta par Raunu, Alūksni un Ērgļiem. Kompliments Cēsīm un Valmierai – šīs pilsētas un tuvāko apkārtni Zemgales ļaudis jau labi pazīst. Interesanti, bet kāda stenda apmeklētāja atzinās, ka nekad vēl nav bijusi Vidzemē! Stāstījām, rādījām un aicinājām ciemos!”


Foto: Zemgales ziņas, Raitis Puriņš

Pasākumu organizēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Zemgalē uzņēmēju dienas norisinājās jau ceturto reizi, kļūstot par jau gadskārtēju un ilgi gaidīti notikumu Jelgavā.

Jau 2. un 3. jūnijā līdzīgs pasākums notiks Kurzemē. Par Vidzemes tūrisma piedāvājumu stāstīsim arī Ventspilī “Uzņēmēju dienās Kurzemē 2017”. Visi laipni aicināti!

Sajūti, sadzirdi, izgaršo Vidzemi!


Papildu informācija: Ina Miķelsone, Vidzemes Uzņēmējdarbības centra vadītāja, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv.

 Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar personu apvienību SIA “Ardenis”, “Konsorts”, “AC Konsultācijas” un “Reģionālie projekti” ir uzsācis Vidzemes reģiona mobilitātes investīciju plāna 2030 izstrādi. Pirmā diskusija tika organizēta 23. martā, Cēsīs, lai kopā ar pašvaldību speciālistiem, ekspertiem un Vidzemes plānošanas reģiona speciālistiem runātu par galvenajām Vidzemes priekšrocībām, trūkumiem un iespējām transporta infrastruktūras, kravu pārvadājumu, pasažieru pārvadājumu un transporta pārvaldības jomā.

 

Ņemot vērā, ka transporta un ceļu jautājums Latvijā un arī mūsu reģionā vienmēr ir bijis ļoti aktuāls, bija ļoti vērtīgi uzklausīt dalībnieku viedokli par mūsu priekšrocībām jeb stiprajām pusēm, transporta infrastruktūras nākotnes attīstības scenārijiem un iespējām. Ar prieku jāatzīst, ka visas iesaistītās puses aktīvi piedalījās sarunā un iepazīstināja ar saviem priekšlikumiem transporta jomas sakārtošanai, nebaidoties piedāvāt gan nelielus uzlabojumus (piemēram, vienots pieturu, satiksmes sarakstu un maršrutu shēmu noformējums pasažieru pārvadājumiem), gan ambiciozākām idejām, kas saistītas ar mūsu valstī vēl salīdzinoši reti pielietotu tehnisko risinājumu ieviešanu (piemēram, jauni ceļu segumu veidi vai transports pēc pieprasījuma).

Otrs būtisks kvalitatīvo datu iegūšanas stūrakmens esošās situācijas analīzē ir intervijas ar ekspertiem, lēmumu pieņēmējiem, uzņēmējiem, atbildīgo institūciju un organizāciju pārstāvjiem. Kopumā tika veiktas 50 intervijas klātienē, telefoniski un elektroniski. Interviju galvenais mērķis - iegūt padziļinātus SVID (Stiprās puses, Vājās puses, Iespējas un Draudi) analīzes rezultātus. Tika izvēlēts plašs iesaistīto pušu loks no dažādiem līmeņiem (pasažieru pārvadātāji, uzņēmēji, pašvaldību vadītāji un speciālisti, Latvijas valsts ceļu, Autotransporta direkcijas pārstāvji un Satiksmes ministrijas pārstāvji, kā arī Igaunijas eksperti).

Turpmākais Mobilitātes plāna izstrādes darbs būs saistīts ar plāna stratēģiskās daļas izstrādi Vidzemes reģiona transporta ilgtermiņa attīstības vīzijai, stratēģiskajiem mērķiem un attīstības prioritātēm.

Diskusijas un tikšanās ar pašvaldību speciālistiem, uzņēmējiem un citām ieinteresētajām pusēm tiks organizētas arī turpmāk, lai informētu par plāna izstrādes gaitu, analizētu esošos rezultātus, pārrunātu transporta jomas aktualitātes reģionā, kā arī diskutētu par to, kādu mēs redzam Vidzemes reģiona transporta infrastruktūras un transporta sistēmas lomu plašākā Eiropas ceļu tīkla kopainā šobrīd un nākotnē.

Vidzemes reģiona mobilitātes investīciju plāna 2030 izstrāde noris Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 TENTacle projekta (TEN-T pamattīkla koridoru kapitalizācija labklājībai, izaugsmei un kohēzijai) ietvaros.

 

Papildu informācija:

Rita Merca, projekta vadītāja, tālr. +371 29476373, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Andžejs Stepančuks, telpiskās plānošanas eksperts, andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv

 


Aprīļa beigās Smiltenē 18 Vidzemes pašvaldības tikās aktivitāšu kopuma “Energopārvaldība Vidzemē” ietvaros, lai papildinātu zināšanas par energosaimniecības darbību un pārvaldību. Mācību laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta datu apkopošanai un datu bāzes izveidei, iepazīstinot mācību dalībniekus ar datu ievākšanas, apstrādes un analīzes metodēm un iespējām tos pielietot energoefektīvu risinājumu ieviešanā pašvaldībās.

Ir plānots, ka  aktivitāšu kopums “Energopārvaldība Vidzemē”  stiprinās pašvaldību speciālistu kompetenci energopārvaldības jautājumos, padziļinās zināšanas par energoefektivitātes paaugstināšanas risinājumiem un atjaunojamo energoresursu tehnoloģijām, kā arī veicinās sadarbību pašvaldību vidū veiksmīgākai energosaimniecības procesu organizēšanai.

Aktivitāšu kopums paredz ne tikai mācības par dažādām energopārvaldības tēmām, bet arī diskusijas un pieredzes apmaiņas vizītes gan Latvijā, gan ārvalstīs. Liela nozīme apmācībās tiek piešķirta arī gala patērētājam – tā izglītošana par ēkas energoefektīvu ekspluatāciju reizēm ir izšķiroša rezultāta sasniegšanā.

 

Mācības tiek organizētas ar mērķi radīt vienotu izpratni par energosaimniecības darbību un pārvaldību, padarot to vieglāk un efektīvāk administrējamu.

Mācību aktivitāšu īstenošanai tiks piesaistīti gan projekta sadarbības partneri, gan enerģētikas aģentūru, siltuma ražošanas uzņēmumu, dažādu asociāciju, Latvijā realizētu energoefektivitātes projektu un valsts institūciju pārstāvji.

Vienlaicīgi, projekta laikā notiks darbs pie pašvaldību energoplānu izstrādes un to ieviešanas uzsākšanas. Paredzēts, ka pašvaldības, saņemot atbilstošas apmācības un vadlīnijas,  šos plānus izstrādās saviem spēkiem.

Šobrīd projektā iesaistījušās 18 Vidzemes pašvaldības (Alūksnes novads , Amatas novads, Apes novads, Beverīnas novads, Burtnieku novads, Cesvaines novads , Cēsu novads, Gulbenes novads, Jaunpiebalgas novads, Kocēnu novads, Lubānas novads, Pārgaujas novads, Raunas novads, Rūjienas novads, Smiltenes novads, Strenču novads, Valkas novads, Valmiera) un Vidzemes slimnīca, taču dalībnieku loks ir atvērts arī citiem interesentiem. Plānots, ka mācības, diskusijas un pieredzes apmaiņas braucieni notiks reizi mēnesī pusotra gada garumā.

Mācības tiek organizētas projekta “PANEL 2050” ietvaros. Projekta mērķis ir izveidot reprezentatīvu un noturīgu vietēja līmeņa ilgtspējīgas sadarbības un saziņas tīklu ar kura palīdzību vietējas nozīmes ieinteresētās organizācijas kopīgi izstrādātu vietējās enerģētikas vīzijas, stratēģijas un rīcības plānus pārejai uz zema oglekļa emisiju sabiedrību līdz 2050. gadam.

Projekts PANEL2050 tiek īstenots Eiropas Savienības programmas “APVĀRSNIS2020” ietvaros.

Papildu informācija: Aija Rūse, projekta “PANEL 2050” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. 26400288 

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv; , mob.t. 29454752, www.vidzeme.lv