Arhīva kalendārs

« June 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

Jau šīs nedēļas izskaņā,  2. un 3. jūnijā,  Venstspils Olimpiskajā centrā norisināsies “Uzņēmēju dienas Kurzemē 2017”, kur apmeklētājus ar Vidzemes tūrisma piedāvājumu iepazīstinās Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs.  Plānots, ka pasākumā kopumā piedalīsies  vairāk kā 130 dalībnieku  no visas Latvijas.

Vidzemes uzņēmējdarbības centra vadītāja Ina Miķelsone stāsta: “Aizvadītajā izstādē Zemgalē pulcējās vairāk kā desmit tūkstošu apmeklētāju, kur interesentu netrūka arī Vidzemes stendā. Šoreiz izstādes apmeklētājiem Kurzemē stāstīsim par populārākajām tūrisma un atpūtas iespējam Vidzemes pusē, īpašu uzsvaru liekot uz tūrisma un kultūras baudīšanas iespēju dažādību. ”

Vidzemē šajā vasarā būs iespēja sajust un izbaudīt neaizmirstamu pasākumu buķeti - gan vasaras saulgriežu svinības dažādās Vidzemes vietās, gan sarunu festivālu “Lampa”, gan Zaubes savvaļas kulināro festivālu. Vidzemnieki šogad piedāvās arī saullēkta sagaidīšanas festivālu “Ezera skaņas” Madonā, orientēšanās sacensības Līgatnē “Alu gājējs 2017” un citus saistošus notikumus.  

Sajūti, sadzirdi, izgaršo Vidzemi! 

 

Ieva Circene

praktikante Vidzemes plānošanas reģionā

Ilgi gaidītais brīdis ir klāt, un projektā “Vidzeme iekļauj” uzsākts darbs pie deinstitucionalizācijas (DI) plāna 2017.-2020. gadam izstrādes. Līgums par plāna izstrādi noslēgts ar SIA “Dynamics University”. Komandā apvienojušies zinoši speciālisti un eksperti, lai sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām, bērnu sociālās aprūpes un valsts sociālās aprūpes iestāžu pārstāvjiem izveidotu pārdomātu un ilgtspējīgu plānu deinstitucionalizācijas procesa ieviešanai Vidzemē. 

DI plāna izstrādes pirmais posms, pie kā šobrīd strādā ekspertu komanda, paredz esošās situācijas izpēti Vidzemes reģionā, kā arī reorganizācijas plānu izstrādi bērnu sociālās aprūpes iestādēm.

Jāpiebilst, ka sabiedrībā bieži tiek pārprasta reorganizācijas būtība. Kā norāda projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ineta Puriņa: “Ar vārdu reorganizācija šī projekta kontekstā nekādā gadījumā nav jāsaprot, ka iestādes, kurām šie plāni tiks izstrādāti, tiks slēgtas. Tas nozīmē,  ka tiks izvērtēta to līdzšinējā darbība, iespējas un vajadzības, galveno  uzsvaru liekot uz ģimeniskai videi tuvinātu pakalpojumu nodrošināšanu. Šādi pakalpojumi  vai nu iestādēs tiek jau piedāvāti un tos nepieciešams tikai pilnveidot, vai arī tie jārada no jauna. Ļoti ceru, ka projekta sadarbības partneri jutīsies kā šo plānu pasūtītāji un tikšanās reizēs ar plāna izstrādātājiem izteiks savas vēlmes un redzējumu, ko paši no šiem plāniem sagaida. ”

DI plāns tiek izstrādāts, lai nodrošinātu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu pieejamību, ņemot vērā projekta mērķa grupu personu vajadzības katrā no pašvaldībām. Tās savukārt tika apzinātas dažus mēnešus atpakaļ, kad kopumā 660 personām no Vidzemes tika izstrādāti individuālie atbalsta plāni sociālo pakalpojumu saņemšanai. Tagad pakalpojumi jāsaplāno pašvaldībās, ņemot vērā vispārējo pakalpojumu pieejamību un pašvaldību vēlmi veidot sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus.

Deinstitucionalizācijas plānu Vidzemē paredzēts izstrādāt līdz 2017. gada 31.oktobrim. Līdzīgus plānus izstrādā arī citviet Latvijā, procesu koordinē plānošanas reģioni.

Vairāk par deinstitucionalizācijas projekta ieviešanu gaitu Vidzemē lasīt Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā un arī Labklājības ministrijas mājaslapā.

 

Papildu informācija: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” projekta vadītāja, mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv

Vidzemes reģions tradicionāli tiek uzskatīts par vienu no ainaviskākajām Latvijas teritorijām. Turklāt katrai pašvaldībai ir savi ainavu dārgumi,  ar kuriem lepojamies. Dažas ainavas ir atsevišķu novadu iedzīvotāju pamanītas, citas jau labu laiku novērtētas kā izcilas dabas vērtības, dažas no tām, diemžēl, jau cilvēka acij zudušas.

Latvijas simtgades svinību ietvaros, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, pašvaldību publiskajām bibliotēkām un  plānošanas reģioniem organizē aktivitāti “Dāvana Latvijai - elektroniska ainavu dārgumu krātuve “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt””.

Tās mērķis - sekmēt kvalitatīvu un daudzfunkcionālu ainavu saglabāšanu, kas visā Latvijā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti, veicina vietu, reģionu un valsts ekonomisko aktivitāti un atpazīstamību.

Aktivitātes gaitā, iesaistot visas Latvijas iedzīvotājus, tiks apzināti Latvijas ainavu dārgumi - vietas un teritorijas laukos, ciemos un pilsētās, kuras tiek identificētas kā īpašas Latvijas un tās reģionu vērtības, neatkarīgi no to pašreizējā aizsardzības statusa un saglabātības pakāpes. Apzinot skaistākās un latvietim vērtīgākās ainavas, notiks arī to izvērtēšana iekļaušanai Latvijas Kultūras kanonā – ikvienam no reģioniem un novadiem tas būs liels pagodinājums.

Aktivitātes pirmais posms sāksies ar ainavu dārgumu pieteikšanu, kas izsludināta līdz š.g. 15.jūlijam. Pieteikumus var iesniegt gan fiziska persona, gan arī personu grupa, piemēram, ģimene, klases kolektīvs, nevalstiskās organizācijas pārstāvji u.c., turklāt pieteikumu skaits ir neierobežots. Ainavas iespējams pieteikt elektroniski tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv vai arī dodoties uz vietējo publisko bibliotēku savā pašvaldībā, kur bibliotekārs konsultēs, palīdzēs aizpildīt un nosūtīt pieteikuma veidlapu. Papīra formātā iesniegtais pieteikums jānosūta uz e-pasta adresi: ainavudargumi PIE varam.gov PUNKTS lv.          

Pieteikumu izvērtēšanai tiks izveidota īpaša Ainavu ekspertu padome, kuras sastāvā būs pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Zemkopības ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielo pilsētu apvienības, Reģionālo attīstības centru apvienības, Latvijas Universitātes, Latvijas Arhitektu biedrības, Latvijas Ainavu arhitektūras biedrības. 

Padomes uzdevums būs līdz 2017. gada 14. augustam sastādīt katram no reģioniem ainavu dārgumu sarakstu, vēlāk aicinot iedzīvotājus balsot par sarakstā iekļautajām ainavām. Tādējādi katrā no reģioniem tiks noteiktas desmit ainavu dārgumu vienības, kas tiks iekļautas LNB dārgumu krātuvē. Lai nodrošinātu pilnīgu informāciju par izvēlētajiem Latvijas ainavu dārgumiem, iedzīvotāju sniegtā informācija tiks papildināta ar pētnieku iegūtajiem faktiem, vēsturiskajiem attēliem un stāstiem. Aktivitātes noslēgumā tiks veidota īpaša izstāde, kas būs skatāma visā Latvijā.  Paralēli tiks organizētas arī diskusijas, galvenos uzsvarus liekot uz  reģiona vērtībām un  attīstību, un ainavu saglabāšanu, aicinot sniegt priekšlikumus par ainavu dārgumu iekļaušanu Latvijas Kultūras kanonā.

Noslēguma pasākums – 2018. gada oktobrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kurā piedalīties tiks aicināti arī aktīvākie ainavu dārgumu pieteicēji.

  

Šī ir lieliska iespēja ikvienam no mums piedalīties dāvanas sagatavošanā Latvijai, pamanot skaistumu un vērtības šķietami ikdienišķās lietās. Izcel sava novada dārgumu un parādi citiem!

 

Vairāk informācijas: Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26566680

Maija pēdējās dienās Interreg Europe RATIO projekta partneri viesojās Viterbo, Itālijā, lai iepazītu Anci Lazio reģiona pieredzi mazo un vidējo uzņēmumu(MVU) inovāciju atbalstam. Lazio reģions ir viens no ekonomiski spēcīgākajiem Itālijā ar ļoti lielu MVU īpatsvaru.Lai  uzņēmumi izdzīvotu mūsdienu tirgus apstākļos, izšķiroša loma ir inovācijām.

 

Lazio reģionā ir izveidotas speciālas programmas MVU inovētspējas stiprināšanai. Itālijas eksperts Andrea Vignoli savā prezentācijā nosauca vairākas ļoti būtiskas lietas: inovācijām atvērtu vidi rada cilvēki nevis ierīces vai tehnoloģijas; radošums un radoši darbinieki virza inovāciju procesu; svarīgi attīstīt jaunas, netradicionālās mārketinga formas; uzņēmuma īpašniekam, pirmkārt,  jākļūst par inovāciju procesa virzītāju – komandas līderi, kas motivē darbiniekus veikt uzlabojumus, jauninājumus biznesā. Unikāli, vienreizēji atklājumi notiek varbūt reizi divdesmit gados. Šodienas tirgus situācijā inovācijas vairāk vērstas uz esošo produktu funkcionalitātes un dizaina uzlabošanu. Lazio reģiona pieeja inovāciju atbalstam izriet no uzņēmumu reāļām vajadzībām, inovāciju procesu piepildot ar augstu zinātnisko un tehnoloģisko saturu. Finansiālais atbalsts projektiem ir 50-70 % apmērā atkarībā no projekta apjoma un darbības mērķa.

Itālijas partneri iepazīstināja arī ar Inovāciju vaučera kā atbalsta instrumenta izmantošanu mikro un mazajiem uzņēmumiem neliela apjoma projektiem: pētījumiem par jaunu tirgu, tehnoloģiskiem pakalpojumiem, dizaina inovācijām, uzņēmuma vadības pilnveidošanai, patenta iegūšanai u.c. Finansiālais  atbalsts ir līdz EUR 29000 jeb 70%  no izdevumiem.  RATIO projekta partnervalstīs Inovāciju vaučeri tiek plaši izmantoti, taču nosacījumi un finansējuma apmērs ir atšķirīgi. Vidzemes plānošanas reģiona eksperts Kristaps Ročāns pastāstīja par šo programmu Latvijā. Brauciena ietvaros iepazinām arī nelielu ģimenes uzņēmumu -Sergio Matturas vīna darītavu, kas savu biznesu sācis pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados. Soli pa solim attīstoties, papildinot produktu klāstu, uzlabojot kvalitāti, piedāvājot arī tūrisma pakalpojumu – vīna degustāciju, ekskursijas, Matturas ģimene kaldinājusi savus panākumus. Senču iesākto veiksmīgi turpina ģimenes jaunā paaudze, kas galvenokārt nodarbojas ar mārketinga jautājumiem un jauniem noieta tirgus meklējumiem. Uzņēmums arī piedalījies radošuma apmācības kursos, kā rezultātā blakus vīna ražošanai  attīstījis  jaunu biznesa produktu  – alus darīšanu.

No pieredzes apmaiņas brauciena Vidzemes plānošanas reģiona RATIO projekta komanda atvedusi līdz daudz jaunu ideju, ko  piedāvāt uzņēmējiem. Augusta nogalē kopā pulcēsies uzņēmēji un eksperti, lai iepazītos tuvāk ar Inovāciju vaučeru iespējām Latvijā un labajiem prakses piemēriem no Īrijas un Itālijas. 

RATIO projekts tiek īstenots Interreg Europe 2014-2020 gadam programmas ietvaros no 2016. gada 1.aprīļa līdz 2020.g. 31.martam.

Vairāk informācijas par projektu šeit.

 

Papildu informācija: Laima Engere, RATIO projekta vadītāja, tel. +371 28376912, laima.engere PIE vidzeme PUNKTS lv

13. jūnijā Vācijas galvaspilsētā Berlīnē notika ikgadējais Baltijas Attīstības forums, kas jau 19. reizi pulcēja Baltijas jūras reģiona vadošos uzņēmējus, politiķus, zinātniekus un mediju darbiniekus. Forumā tika pārstāvēts arī Vidzemes plānošanas reģions – Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne piedalījās paneļdiskusijā par Baltijas jūras reģionā esošo digitālo “start-up” uzņēmumu sadarbības veicināšanu un potenciālajiem ieguvumiem.

 

Baltijas jūras reģiona valstis pasaules līmenī izceļas ar labām digitālajām prasmēm, interneta pārklājumu un lietojumu, e-pakalpojumu pieejamību. Vairākās pilsētās ir labvēlīgi apstākļi plaukstošu digitālo “start-up” uzņēmumu darbībai, kas veido radošu vidi un augstu potenciālu inovācijām. Tajā pašā laikā nereti šādi digitālie centri meklē sadarbības partnerus ārpus reģiona, globālajos centros, lai gan potenciāls sadarbībai ir arī pašā reģionā. Paneļdiskusijas laikā VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja ar kolēģiem no Zviedrijas un Vācijas meklēja atbildes uz jautājumiem, kā jāorganizē sadarbība starp dažādu valstu digitālajiem “start-up” uzņēmumiem un kādi ir sagaidāmie ieguvumi.

Šogad Baltijas Attīstības forumā eksperti no reģiona valstīm diskutēja arī par jaunu, ilgtspējīgu biznesa modeļu veidošanu un globālo politisko procesu (Rietumvalstu-Krievijas attiecības, “Brexit” un ASV prezidenta Donalda Trampa ievēlēšana, militārie konflikti Ukrainā un Sīrijā) ietekmi uz Baltijas jūras reģionu. Šī gada foruma vadmotīvs bija “Jaunas perspektīvas izaugsmei”.

Baltijas Attīstības foruma mērķis ir veicināt sadarbību, pilnveidot reģionālo politiku un sekmēt Baltijas jūras reģiona izaugsmi un konkurētspēju. Baltijas jūras reģionu veido 11 valstis ar vairāk nekā 100 miljoniem iedzīvotāju: Latvija, Igaunija, Lietuva, Dānija, Somija, Islande, Norvēģija, Zviedrija, Vācija, Polija un Krievija (Ziemeļrietumu apgabals, ieskaitot Kaļiņingradu). Pirmais Baltijas Attīstības forums tika organizēts 1999. gadā, radot platformu, kas stiprina ne tikai politiķu, bet arī uzņēmēju, zinātnieku un masu mediju savstarpējos kontaktus.

 

Papildu informācija:

Laila Gercāne

Attīstības un projektu nodaļas vadītāja

Vidzemes plānošanas reģions

E-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv

Tālrunis: +371 64116007

Vasarā tiks īstenota lielākā daļa no 44 atbalstītajiem projektiem Vidzemes kultūras programmas ietvaros, ko arī šogad organizē Vidzemes plānošanas reģions. To vidū ir gan radošas nometnes, gan festivāli, gan koncerti, gan mākslas, mūzikas pasākumi.

Tā visas vasaras garumā Gaujas krastos tiek īstenots Vidzemes kultūras programmas projekts “Klausies Gauju” - ik piektdienas vakaru līdz augusta vidum ikviens ir aicināts doties  klusuma pārgājienos un baudīt akustiskus pūšamo instrumentu solo koncertus uz Gaujas. Savukārt augustā, atzīmējot Eduarda Veidenbauma 120. dzimšanas dienu, dzejnieka memoriālajā muzejā “Kalāči” notiks koncertuzvedums “7,5 dziesmas ar E. Veidenbauma vārdiem”, bet Rāmuļos ar Dziesmu dienu tiks godināta vidzemnieka, diriģenta Daumanta Gaiļa 90. jubileja.

Gulbenē jūlija beigās notiks akadēmiskās un džeza mūzikas koncerts “Klau! Sa – Skan”, kurā tiksies novadnieki – profesionāli mūziķi un komponisti, kori un orķestri. Malienā, Ērmaņu muižā, 31. jūlijā notiks pasākums “Danču Etnonakts” – danču vakarā kopā ar mūziķi Ilgu Reiznieci varēs izlocīt kājas tautas mūzikas ritmos. Savukārt klasiskās mūzikas cienītājus šovasar gaidīs Sēļu muiža, kur notiks koncertuzvedums “Opermūzikas sapņojums”. Tos, kam patīk eksperimentālākas noskaņas, aicinās mākslas telpa MALA Cēsīs -  projekta “Ieelpo/Izelpo” ietvaros tiks rīkotas vairākas koncertpastaigas dabā.

Vidzemes kultūras programmas projektu konkursā finansējumu saņēma arī vairāki festivāli. Viens no tiem – festivāls “Ki-ke-ri-gū!” jau sekmīgi noritējis, Madonas novadā pulcējot vienkopus leļļu teātra dalībniekus - bērnus un jauniešus no visas Latvijas. Limbažos vasaras otrā pusē notiks starptautisks amatieru teātru festivāls “Spēles prieks 2017”, virkni iestudējumu  izrādot arī  kaimiņpagastos un novados. Augustā Alūksnes novada Zeltiņu pagastā notiks trešais jokdaru festivāls “Vajag tik rakt”, kas veltīts novadnieka Edgara Liepiņa piemiņai. Amatas novadā ļaudis pulcēs eksperimentālais mākslas un mūzikas festivāls “Krāmi skan vērtīgi!”, bet Cēsis pieskandinās Zvanu festivāls. Savukārt Valmieras vasaras teātra festivāls šovasar būs veltīts bērniem un tā ietvaros būs skatāmas ne tikai dažādas izrādes bērnu auditorijai, bet arī notiks sētas spēļu čempionāts!

Vidzemes kultūras programmas ietvaros tiek īstenoti arī vairāki zināšanas un radošumu veicinoši pasākumi. Tā Cēsīs no 30. jūnija līdz 1. jūlijam risināsies sarunu festivāls “Lampa”, kurā jauniešiem būs iespēja iesaistīties domāšanas un jaunrades darbnīcās “Iztēlojies 2068. gadu!”. Pēc Jāņiem Kocēnu novada Dikļos notiks pasaules koklētāju nometne, kurā meistarklases vadīs pazīstamā koklētāja Laima Jansone, mūziķi Edgars Lipors, Zane Sniķere un Ilze Ozola. Jūlija beigās mūzikas skolu jaunieši satiksies Gaujienā, nometnē “Vītolēni”, kur pēc vairāku dienu radošām meistarklasēm un mēģinājumiem notiks kopā muzicēšana vairākos koncertos Jāzepa Vītola Mūzikas dienās. Savukārt Madonas novadā notiks vasaras nometne “Daba pilna mūzikas” topošajiem komponistiem un jaunajiem izpildītājiem, tā būs laba iespēja pilnveidot gan profesionālās prasmes un pieredzi, gan piedalīties Latviešu mūzikas svētku koncertā. Savukārt Burtnieku novada bērni un jaunieši kopā ar deju skolu “Dzirnas” meistarklasēs un mēģinājumos sagatavos priekšnesumu “Viena asins tev un man”, uz kuru aicināts ikviens Vidzemes iedzīvotājs.   

Arī mākslas nozarē ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu tiek īstenoti vairāki projekti – Valmierā jūlija beigās norisināsies Valmieras mākslas plenērs, bet Mālpilī starptautiskais simpozijs “Koka dimensijas”. Savukārt vasaras izskaņā biedrība “Art Cēsis” Cēsu Izstāžu namā rīkos gleznotāju plenēru darbu izstādi un izdos mākslas katalogu “Art ist Cēsis”.

Cēsīs vasaras gaitā tiek īstenoti arī vairāki vēstures mantojumu popularizējoši pasākumi –klajā nāks ne tikai vēsturnieka Gundara Kalniņa grāmata “Cēsu pils ilustrētā vēsture”, bet arī tiek sagatavota izzinoša orientēšanās spēle un darbnīcas “Sajūti Cēsu kaujas”, tādejādi veicinot izpratni par Cēsu kauju lomu Latvijas valsts izveidē. Savukārt Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības projekta ietvaros top vēsturiskā ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”, kas vēstīs par Latvijas okupāciju vēsturi un kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju pretošanos okupāciju varām no 1940. Līdz 1957. gadam. Arī Cēsu Vecajā alus brūzī šovasar norisinās aktivitātes ar Vidzemes kultūras programmas atbalstu, lai audiovizuālā ekspozīcijā  saglabātu un popularizētu pilsētas  industriālo un kultūras mantojumu un šīs vietas stāstus.  Vidzemes kultūrvēsturisko un dabas mantojumu varēs iepazīt Ungurmuižā, kur notiks interaktīvs pasākums bērniem “Pa Ungurmuižas atklājumu taku.

Vidzemes kultūras programmas projektu ietvaros īstenotās aktivitātes bagātina Vidzemes kultūras dzīvi un kalendāru – ikviens Vidzemes iedzīvotājs un viesis tiek aicināts to izmantot un izbaudīt! Vairāk informācijas par pasākumu norisi skatīt Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā – www.vidzeme.lv – Kultūras sadaļā.

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Vītola, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, ieva.vitola PIE vidzeme PUNKTS lv

Jūnija sākumā ceļotāji no Vācijas, Nīderlandes un Luksemburgas viesojās piecās HANSA projekta pilsētās, piedaloties otrajā izmēģinājuma braucienā. Četri tūrisma nozares pazinēji apmeklēja Pērnavu (Igaunijā), pēc tam Latvijā ciemojās Valmierā, Straupē un Kuldīgā, bet savu ceļojumu noslēdza Gotlandes lielākajā pilsētā Visbijā (Zviedrija).

Sagatavotajā programmā pilsētas piedāvāja riteņbraukšanas maršrutus, ekskursijas un iepazīšanos ar pilsētu Hanzas mantojumu un apkārtējo dabu. Viesi slavēja sakopto vidi projekta pilsētās un izteikto dabas klātbūtni, piemēram, Valmierā, kur pazīstamais tūrisma objekts “Sajūtu parks” ir tuvu pilsētas centram. Kuldīgā īpašu iespaidu atstāja Riežupes smilšu alas, savukārt Visbijā ceļotājiem bija iespēja apskatīt iespaidīgos piejūras klintsakmeņus, pirms tam baudot autentisku Hanzas laika arhitektūru, kas iekļauta arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Tūrisma zinātāji atzīmēja arī labo servisu un pilsētu centienus saglabāt vēstures objektu autentiskumu, tajā pašā laikā iekļaujot pilsētu aktīvajā dzīvē. Viesi apbrīnoja atjaunoto Straupes Zirgu Pasta kompleksu, tāpat ceļotājiem bija iespēja aplūkot, kā senākas ēkas organiski iekļaujas mūsdienīgas pilsētas uzņēmējdarbībā.

Šis bija jau otrais izmēģinājuma brauciens HANSA projekta ietvaros. Pirmais notika no 8. līdz 13. maijam. Abu braucienu dalībnieku izteiktie ieteikumi tiks apkopoti un palīdzēs uzlabot projekta pilsētu tūrisma piedāvājumu. Pēc uzlabojumu veikšanas HANSA projekta ietvaros tiks organizēti iepazīšanās braucieni nozares mediju pārstāvjiem un tūroperatoriem, lai popularizētu tūrisma piedāvājumu citu valstu tirgos. Ilgtermiņā šie braucieni veicinās tūristu skaita pieaugumu projekta pilsētās.

Par projektu:

Sadarbojoties 11 Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas partneriem, no 2015. gada oktobra līdz 2018. gada decembrim tiek ieviests projekts “Hanzas vērtības ilgtspējīgai sadarbībai”. Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda Centrālās Baltijas programmas 2014-2020. gadam atbalstu, un tā mērķis ir stiprināt vēsturiskās Hanzas savienības vērtības. No Latvijas projektā piedalās Cēsu Kultūras un tūrisma centrs, Kokneses, Limbažu, Pārgaujas un Kuldīgas novadu pašvaldības, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldība un Vidzemes plānošanas reģions, savukārt no Igaunijas projekta partneri ir Pērnavas un Vīlandes pilsētu pašvaldības, bet no Zviedrijas – Gotlandes reģions un Gotlandes tūrisma attīstības aģentūra “Inspiration Gotland”, kas ir arī projekta vadošais partneris.

 

Papildu informācija:

Rūta Vasermane,

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, Tālr.: +371 64116007, E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lv

Meklējam speciālistu, kurš gatavs ieguldīt savas zināšanas un entuziasmu, lai turpinātu mūsu iesāktos darbus starptautisku projektu komunikācijas nodrošināšanā.

 

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) ir viens no pieciem plānošanas reģioniem Latvijā, un kopš 2006. gada valsts un starptautiskā līmenī pārstāv 26 Vidzemes novadus. VPR ir plaša pieredze starptautisku sadarbības projektu ieviešanā, un arī šobrīd kopā ar partneriem citās Eiropas Savienības valstīs strādājam pie vairākiem projektiem, tai skaitā tūrisma galamērķu attīstībā un dabas un kultūras mantojuma saglabāšanā.

 Sagaidām, ka mūsu sabiedrisko attiecību speciālists:

  • spēs koordinēt starptautisku projektu partneru komunikācijas aktivitātes;
  • aktīvi gatavos preses relīzes, stāstus, aprakstus, prezentācijas un citus publicitātes un mārketinga materiālus angļu un latviešu valodās;
  • radīs aizraujošu saturu iestādes un projektu sociālo tīklu kontos, palielinot to sekotāju skaitu, kuriem īpaši interesē konkrētie temati;
  • administrēs un popularizēs iestādes un projektu mājaslapas, paaugstinot to apmeklējumu;
  • pastāvīgi sekos līdzi aktualitātēm un informācijai publiskajā telpā, pratīs atlasīt un izvērtēt informāciju, to pasniedzot lasītājam saistošā veidā;
  • sadarbosies ar masu medijiem un citiem sadarbības partneriem, t.sk. reģiona pašvaldību speciālistiem;
  • spēs prezentēt projektus vietējos un starptautiskos projektu semināros un konferencēs gan latviešu, gan angļu valodā;
  • iesaistīsies izdevuma „VPR Jaunumi” sagatavošanā;
  • būs labs palīgs kolēģiem ideju ģenerēšanā un pasākumu organizēšanā.

 Prasības kandidātam:

  • ir ieguvis augstāko izglītību sabiedrisko attiecību vai sociālo zinību jomā;
  • ir vismaz 3 gadu darba pieredze sabiedrisko attiecību jomā;
  • piemīt analītiska domāšana un prasme pasniegt profesionāļu sniegto informāciju viegli uztveramā veidā;
  • piemīt patstāvība, pašiniciatīva un precizitāte;
  • piemīt teicamas komunikācijas, saskarsmes un prezentācijas prasmes;
  • piemīt organizatora spējas;
  • spēj piedāvāt radošus risinājumus projektu komunikācijas nodrošināšanai;
  • prot uzņemt labi kadrētas, vēstījumu nesošas fotogrāfijas;
  • ir teicamas latviešu valodas un angļu valodas zināšanas (gan rakstiski, gan mutiski);
  • mūsdienām atbilstošas datorprasmes (MS Office);
  • B kategorijas autovadītāja apliecība.

Kā priekšrocība tiks uzskatīta:

  • pieredze vietēju vai starptautisku projektu ieviešanā;
  • pieredze starptautiskā darba vidē (sadarbībā un komunikācijā ar partneru organizācijām ārvalstīs);
  • iepriekšēja pieredze sabiedrisko attiecību speciālista amatā valsts vai pašvaldības iestādē.

 Mēs piedāvājam:

  • Radošu un dinamisku darbu;
  • Iespēju iegūt plašu pieredzi profesionālajai izaugsmei;
  • Iespēju doties komandējumos uz Eiropas Savienības valstīm;
  • Amatam atbilstošu atalgojumu;
  • Darba vietu Valmierā vai Cēsīs;
  • Darba attiecības paredzēts uzsākt ar š.g. 1. augustu. Pilnas slodzes darbs.

 Pretendentus aicinām iesūtīt:

  • dzīves gājuma aprakstu (CV);
  • īsu motivācijas vēstuli (līdz 1 A4 lapai), tai pievienojot arī iepriekš gatavotas preses relīzes tekstu vai saiti uz rakstiem.

 

Informāciju līdz š.g. 3. jūlijam (ieskaitot) lūdzam sūtīt uz e-pasta adresi anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, ar norādi: Sabiedrisko attiecību speciālista vakance.

Sazināsimies tikai ar tiem pretendentiem, kuri tiks izvirzīti atlases 2. kārtai.

 

Ja radušies jautājumi, aicinām sazināties: Anita Āboliņa, Mob.t. 29454752, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

Jūnijā pārstāvji no Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) un Gaujas nacionālā parka tūrisma klastera Enter Gauja devās uz Aostas ielejas reģionu Itālijā, lai iepazītos ar reģiona labākajiem piemēriem tūrisma galamērķu pārvaldībā. Kopā ar projekta “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) partneriem no Francijas, Itālijas, Maltas, Somijas un Slovēnijas iegūta vērtīga pieredze, iepazīstot veiksmīgus dabas un kultūras mantojuma resursu izmantošanas piemērus tūrisma produktu veidošanā, galamērķu pārvaldībā, kā arī reģionālo sadarbības tīklu veidošanā.

Dabas aizsardzība un ilgtspējīgs tūrisms

Aostas ielejas reģions ir iecienīts Itālijas tūrisma galamērķis, kas ir unikāls ar savām kultūras un  dabas  vērtībām, šeit atrodas Eiropas augstākā virsotne Monblāns un senākais Itālijas nacionālais parks Grand Paradis. Nacionālā parka tūrisma galamērķa pārvaldības funkciju veic Fonds Grand Paradis, kas pārstāv 2 reģionu, 7 pašvaldību un Grand Paradis nacionālā parka intereses. Privātā-publiskā partnerība tiek nodrošināta, ieviešot Europarc ilgtspējīga tūrisma attīstības stratēģiju nacionālajā parkā. Parka teritorijai raksturīga ilgtspējīga tūrisma pieeja, nodrošinot dabas vērtību aizsardzību un inovatīvu, videi draudzīgu tehnoloģiju lietošanu tūrisma objektu apsaimniekošanā un transporta pakalpojumu nodrošināšanā. Atšķirībā no daudziem tūrisma galamērķiem Latvijā, Grand Paradis nacionālā parka, kā tūrisma galamērķa pārvaldības funkcija uzticēta vienai organizācijai, nodrošinot stratēģiski vienotu tūrisma jomas attīstību teritorijā, tā stiprinot galamērķa konkurētspēju. Fonds Grand Paradis veiksmīgi īstenojis vairākus ES fondu finansētus ar videi draudzīgas mobilitātes attīstību saistītus projektus. Nacionālā parka teritorijā tūristiem ir pieejami elektro-velosipēdi, ko iespējams iznomāt nacionālā parka apmeklētāju centros vai naktsmītnēs. Nomas maksa par elektro-velosipēdu izmantošanu ir čeks 10 EUR vērtībā par pakalpojumiem, kas izmantoti jebkurā no parka teritorijā esošiem objektiem, piemēram, iztērēti par maltīti restorānā.

Lai velo tūristus nodrošinātu ar ērtiem transporta pakalpojumiem, pārvietojoties starp vairākām kalnu ielejām, fonds Grand Paradis ES fonda finansēta projekta ietvaros, iegādājies elektro-mikroautobusu, kas kursē pēc tūristu  pieprasījuma.  Šie pakalpojumi tiek augstu novērtēti nacionālā parka viesu vidū, tāpēc šobrīd tie kļuvuši par neatņemamu tūristu piesaistes instrumentu.

Sadarbība konkurences apstākļos – sadarbence (no angļu val. co-opetition)

Interesantu pieredzi projekta partneri guva viesojoties vienā no septiņām Aostas ielejas reģiona pašvaldībām  - Introd pilsētā, ko dēvē par Grand Paradis nacionālā parka vārtiem. Kaut arī pilsētas ģeogrāfiskais novietojums ir stratēģiski piemērots tūrisma attīstībai un tuvumā atrodas populārākie Itālijas kalnu slēpošanas kūrorti, tūristu piesaiste līdz šim nav bijusi pilsētas prioritāte. Pateicoties pilsētas aktīvajiem uzņēmējiem, izveidots neformāls sadarbības tīkls starp Introd naktsmītņu īpašniekiem un citiem tūrisma jomas uzņēmējiem, ar mērķi veicināt tūrisma attīstību teritorijā. Uzņēmēji par savas sadarbības galveno vadmotīvu ir izvirzījuši labvēlīgu apstākļu radīšanu tūristu skaita pieaugumam teritorijā, piemēram, mazo viesnīcu īpašnieki savā starpā regulāri sazinās, lai spētu nodrošināt naktsmītnes lielākām tūristu grupām. Tāpat arī viņi strādā pie tūrisma piedāvājuma dažādošanas.

Tūrisma galamērķu pārvaldības izaicinājumi un labā prakse tika apspriesta, apmeklējot veiksmīgus publiskā un privātā sektora partnerības piemērus tūrisma jomā. Interesantu pieredzi partneri guva, apmeklējot Maison Bruil muzeju Introdā, kur publiskā sektora finansējums ieguldīts infrastruktūras un ekspozīcijas izveidē, nododot to pārvaldīt privātajam uzņēmējam. Muzejā izveidota ekspozīcija par Itālijas kalnu reģionu iedzīvotāju dzīves veidu no 17.-19. gadsimtam, galveno uzmanību veltot ēdienu gatavošanas tradīcijām. Līdzās šai ekspozīcijai, muzejā atrodas arī vietējo pārtikas ražotāju un amatnieku veikals, kas produkciju tūristiem piedāvā, izmantojot vienotu preču zīmi – Tascapan.

Vizītes laikā projekta partneri diskutēja par to, kā iepazītos un katram noderīgākos Aostas ielejas reģiona labo prakšu piemērus varētu pārņemt citās partnervalstīs, ar mērķi izstrādāt priekšlikumus tūrisma politikas plānošanas dokumentu uzlabošanai un labākai galamērķu pārvaldības īstenošanai.

Itālijas pieredze ilgtspējīga tūrisma attīstībā un inovatīvu, videi draudzīgu mobilitātes risinājumu ieviešanā ir labs piemērs tūrisma plūsmas veicināšanai Gaujas nacionālajā parkā (GNP). Vienotas ieejas biļetes izveide vairākiem GNP tūristu piesaistes objektiem stiprinātu galamērķa konkurētspēju un ciešāku iesaistīto uzņēmēju sadarbību. Fonds Grand Paradis kā vienota institūcija demonstrē veiksmīgu piemēru tūrisma galamērķu pārvaldībā. Šāda pieeja Vidzemē tiek īstenota GNP teritorijā, kur Enter Gauja klasteris veic līdzīgas funkcijas, tomēr ir vairāki citi Vidzemes tūrisma galamērķi, kur šī pieredze tūrisma pārvaldības funkciju nodošanai publiskās-privātās partnerības pārziņā būtu veicināma. Itālijas labo prakšu piemēri gastronomiskā tūrisma piedāvājumu veidošanā, kas balstās uz autentiska pieredzējuma sniegšanu, izmantojot reģiona tradicionālās ēdienu gatavošanas receptes, ir vērtīga pieredze, kas būtu pārņemama arī Vidzemes reģionā.

Projekts “Uzņēmējdarbības veicināšana tūrisma galamērķos” (Destination SMEs) tiek īstenots Eiropas Reģionālā attīstības fonda “Interreg Europe 2014.-2020. gadam” programmas ietvaros. Projekta Destination SMEs galvenais mērķis ir uzlabot tūrisma sektora mazo un vidējo komersantu konkurētspēju, attīstot tūrisma galamērķu pārvaldību. Lai to risinātu, projekta ietvaros tiek identificēti labās prakses piemēri tūrisma galamērķos Eiropā, īstenojot starpreģionu pieredzes un zināšanu apmaiņas pasākumus. Tiek analizēti valsts līmeņa politikas plānošanas dokumenti, kā arī veicināta starpinstitucionālā un starpnozaru sadarbība.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Projekta mājaslapa: http://www.interregeurope.eu/destinationsmes/

Rūta Vasermane, Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, Tel.: +371 64116007, E-pasts: ruta.vasermane PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

13. - 14. jūnijā Berlīnē norisinājās 8. ikgadējais Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona stratēģijas forums, kura galvenā tēma bija reģiona savienojamība. Forums tika organizēts, lai stiprinātu kontaktus visā Baltijas jūras reģionā, tostarp tās kaimiņu reģionos. Tikpat nozīmīgi starp kaimiņiem ir attīstīt labāku savstarpēju izpratni un veidot sinerģiju dažādās sadarbības jomās.

Šī foruma ietvaros Vidzemes plānošanas reģions uzsāka starptautisku diskusiju par mūžizglītības sasaisti ar viedās specializācijas jomām Baltijas jūras reģionā. Šobrīd jārunā par mūžizglītības izmantošanu kā instrumentu sabiedrības un valsts, tai skaitā reģionu, attīstībai. Cilvēku iegūtajai izglītībai jebkurā vecumā jābūt jēgpilnai, ar garantiju, ka zināšanas kādam būs nepieciešamas un būs noderīgas reģiona ekonomiskajai attīstībai, turklāt nebūs pretrunā arī ar paša cilvēka interesēm.

Respektīvi, mērķtiecīgi plānot un atbalstīt iespējas katram cilvēkam izglītoties atbilstoši viņa vēlmēm un vajadzībām visa mūža garumā. Īpaši pārdomājot vēstījuma nozīmi un saturisko vērtību, aicinājām seminārā ar pieredzi dalīties ekspertiem no  Lietuvas, Somijas, Vācijas un Latvijas. 

Olli-Pekka Hantanpā (Olli-Pekka Hatanpää), plānotājs no Somijas, kurš šobrīd strādā Helsinki-Ūsimā reģiona pārvaldē, klātesošos iepazīstināja ar sava reģiona attīstības plānu un viedās specializācijas stratēģijas izstrādes gaitu, uzsverot, ka mūžizglītība ir būtisks elements reģiona ilgtspējīgai attīstībai.

Maija Kāle, padomniece Ziemeļvalstu Ministru padomes birojam Latvijā norādīja uz mūžizglītības nozīmi digitalizācijas laikmetā, īpaši izceļot sievietes lomu šajā procesā.

Savukārt eksperts no Vācijas -  Daniels Poreps (Daniel Porep) klātesošajiem prezentēja nodarbinātības tendences Eiropā. Dati rāda, ka Rietumeiropā un Austrumeiropā darbaspēks samazinās un turpmākajos gados nodarbinātības līmenis ievērojami kritīsies. Samazinājumu ietekmē gan kopējā iedzīvotāju skaita samazināšanās un sabiedrības novecošanās, gan arī darba spēka zināšanu un prasmju neatbilstība darba tirgus prasībām, kas viss kopumā kavē veiksmīgu iekļaušanos darba tirgū.

Ugnius Savickas (Ugnius Savickas), eksperts no Lietuvas, savā prezentācijā nosauca prasmes, kuras darba ņēmējiem būs nepieciešamas tuvākajā nākotnē. Eksperts norādīja, ka darba tirgus dalībniekiem jātiek galā ar jaunu izaicinājumu – trūkst savstarpējās saziņas prasmes starp darba devējiem un ņēmējiem, un ja tās arī ir, tad nepietiekošas. Tieši uzņēmumu un organizāciju vadītājiem ir jābūt tiem, kuriem darbiniekus jāmotivē attīstīties un paplašināt savas kompetences.

Diskusiju vadīt aicinājām Lilitu Sparāni, Kultūras ministrijas  Kultūrpolitikas departamenta Radošo industriju nodaļas vadītāju.

Pēdējo gadu laikā darba tirgus ir strauji mainījies un arvien biežāk no darba devējiem parādās signāli, ka darbaspēka piedāvājums nemainās atbilstoši uzņēmēju mainīgajām vajadzībām. Atsevišķas profesijas kļūst arvien mazāk pieprasītas, bet citās trūkst kompetentu darbinieku. Lai mūžizglītība būtu iekļaujoša un atbilstu mūsdienu tendencēm, ir jāstrādā pie efektīvākām pieaugušo izglītības programmām, kas veidotas atbilstoši darba tirgus vajadzībām un uzņēmumu darba stilam, biznesa videi un kultūrai.

Būtisks ir visu iesaistīto pušu (tādu kā vietējā, reģionālā un nacionāla līmeņa pārvaldes institūciju, privātā sektora organizāciju, kā arī institūciju, kas piedāvā izglītības pakalpojumus), dialogs, kas vērsts uz efektīvu un ilgtermiņa sadarbību. Tāpat klātesošie bija vienisprātis, ka lielāka uzmanība jāpievērš mūžizglītības procesam darba vidē. Uzņēmumu un organizāciju vadītāji spēj  motivēt darbiniekus attīstīties un paplašināt savas kompetences gan tiešā veidā, piedāvājot apmācības, gan netieši - izmantojot iestādes iekšējo kultūru un vērtības, novērtējot tos darbiniekus, kas gatavi attīstīt savas zināšanas un prasmes.

Arī pašiem darba tirgus dalībniekiem šobrīd ir jābalstās uz mūsdienās nepieciešamu prasmju apgūšanu, lai tuvākajā nākotnē būtu konkurētspējīgāki par pārējiem darba tirgū. Ļoti būtiskas ir spējas pielāgoties dažādām situācijām, kā arī jaunu prasmju apguve. Būtiskākās no mūsdienu prasmēm ir efektīvas komunikācijas prasmes, sadarbības prasmes, elastīgums, patstāvība, spēja plānot un organizēt, spēja atrast un pārvaldīt informāciju, radošums u.tml.

Vidzemes plānošanas reģions turpinās aizsāktās diskusijas mūžizglītības jomā. Iepriekš jau ziņots, ka VPR 2016. gadā uzsāka Eiropas Savienības Baltijas jūras stratēģijas (EUSBSR) mūžizglītības jomas parauginiciatīvu (flagship initiative) "BSR Smart life”. Šajā iniciatīvā aktīvi sadarbojas partneri no Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas un Vācijas, lai kopīgi identificētu nepieciešamos uzlabojumus mūžizglītības jomā un strādātu pie to ieviešanas Baltijas jūras reģionā. Darbs mūžizglītības jomas attīstībā turpināsies – plānots ieviest Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūras reģionam (ESSBJR) Seed Money Facility projektu “BSR Smart Life”, kā arī  iesaistīt citas dažādu līmeņu ieinteresētās puses – vietējā un nacionālā līmenī, publiskajā un privātajā sektorā no dažādām Baltijas jūras reģiona valstīm.

Vairāk informācijas: Lelde Ābele, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 29266757

13. jūnijā Berlīnē notika ikgadējais Baltijas Attīstības forums, kas pulcēja Baltijas jūras reģiona vadošos uzņēmējus, politiķus, zinātniekus un mediju darbiniekus. Forumā Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne, pārstāvot Vidzemes intereses un rosinot intensīvāku sadarbību, kopā ar Berlīnes un Stokholmas pārstāvjiem diskutēja par Baltijas jūras reģiona inovāciju vidi un digitālās sadarbības attīstību starp reģioniem un pilsētām.

Foto: Baltijas Attīstības forums

“Teritoriju konkurētspējas pamatā ir spēja sadarboties un rīkoties saskaņoti, dalīties ar zināšanām, domāt elastīgi un kritiski analizēt situāciju. Šis forums apliecināja to, ka mūsu izvēlētā Vidzemes reģiona attīstības stratēģija ir bijusi atbilstoša nākotnes tendencēm. Jau šobrīd reģions spēj piedāvāt tādas kvalitātes, ko nespēj metropoles – drošību, kvalitatīvu pārtiku, tīru vidi, laiku un telpu, tajā pat laikā nodrošinot interneta vidē globālo saziņu un piekļuvi informācijai un zināšanām,” norādīja L. Gercāne.

“Reģionu sabalansētu un ilgtspējīgu attīstību iespējams panākt vienīgi ar mērķtiecīgu un stratēģiski pamatotu rīcību. Piemēri no citām Eiropas Savienības valstīm skaidri parāda, ka vislabākos rezultātus uzrāda tie reģioni, kuros visaptveroši veidotas stratēģijas tiek īstenotas ar spēcīgu reģionālo finanšu instrumentu palīdzību, kas diemžēl mūsu valstī joprojām iztrūkst”, piebilda VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja. VPR Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju un citus attīstības plānošanas dokumentus iespējams aplūkot VPR mājaslapā: http://www.vidzeme.lv/lv/regiona_attistibas_planosanas_dokumenti

Baltijas Attīstības foruma mērķis ir veicināt sadarbību, pilnveidot reģionālo politiku un sekmēt Baltijas jūras reģiona izaugsmi un konkurētspēju. Baltijas jūras reģionu veido 11 valstis ar vairāk nekā 100 miljoniem iedzīvotāju: Latvija, Igaunija, Lietuva, Dānija, Somija, Islande, Norvēģija, Zviedrija, Vācija, Polija un Krievija (Ziemeļrietumu apgabals, ieskaitot Kaļiņingradu). Pirmais Baltijas Attīstības forums tika organizēts 1999. gadā, radot platformu, kas stiprina ne tikai politiķu, bet arī uzņēmēju, zinātnieku un masu mediju savstarpējos kontaktus.

Vairāk informācijas par forumu var aplūkot šeit (angļu valodā): http://www.bdforum.org/19bdfsummit2017

 

Papildu informācija:

Laila Gercāne

VPR Attīstības un projektu nodaļas vadītāja

E-pasts: laila.gercane PIE vidzeme PUNKTS lv

14. jūnijā Berlīnē 8. ikgadējā Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona stratēģijas foruma ietvaros trīs transporta vadošie projekti TENTacle, NSB CoRe un Scandria®2Act sadarbībā ar  prioritārās jomas koordinatoru Tomasu Erlandsonu (Thomas Erlandson) seminārā pulcēja reģionālās attīstības politikas veidotājus un transporta ekspertus, lai diskutētu par  starpreģionu sadarbību, teritoriju labāku sasaisti ar TEN-T koridoriem, daudzlīmeņa pārvaldību, telpisko plānošanu Eiropas transporta politikas kontekstā. 

 

Seminārā izskanēja daudz labu ideju un priekšlikumu. Izteikties varēja ikviens dalībnieks. Viktors Šidarovskis (Wiktor Szydarowski), TENTacle projekta vadītājs no Blekinges  reģiona Zviedrijā, uzsvēra reģionālo iniciatīvu nozīmi un pievienoto vērtību TEN-T koridora attīstībā, kā arī uzņēmēju lomu un iesaisti transporta plānošanas procesos. Malla Pajanena (Malla Paajanen) no Somijas izteica nepieciešamību veidot kopīgu transnacionālo vīziju reģionu attīstībai transporta koridoru tuvumā. Savukārt, Vācijas pārstāvja Horta Sauera (Horst Sauer) skatījums ir izmantot vairāk funkcionālu nevis administratīvu pieeju pilsētu transporta mezglu attīstībā.

Diskusijā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģions kā TENTacle projekta partneris,  paužot  viedokli par reģiona ekonomiskajiem ieguvumiem, uzlabojot piekļuvi TEN-T koridoram no attālākiem Vidzemes novadiem un reģiona attīstības centriem. Ļoti svarīgi ir ņemt vērā pašvaldību un uzņēmēju intereses, lai attīstītu ne tikai pašu TEN-T koridoru, bet arī sekundāros savienojumus un pierobežas infrastruktūru.

Semināra vadītāja Silke Broksa (Silke Brocks), Baltijas-Adrijas pamattīkla koridora Eiropas koordinatora padomniece, noslēgumā teica, ka Eiropas Komisija ļoti nopietni un pozitīvi uztver  reģionu vajadzības, nepieciešama labāka finansēšanas instrumentu saskaņotība, nākotnē liela uzmanība tiks pievērsta pilsētu transporta mezglu risinājumiem  un ,protams, videi draudzīgas degvielas izmantošanai.  Aizsākto domu apmaiņu ar visām iesaistītajām pusēm jāturpina.

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvju dalība Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona stratēģijas forumā notika Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014-2020 TENTacle projekta (TEN-T pamattīkla koridoru kapitalizācija labklājībai, izaugsmei un kohēzijai) ietvaros.

 

Papildu informācija:

Rita Merca, projekta vadītāja, tālr. +371 29476373, rita.merca PIE vidzeme PUNKTS lv

Andžejs Stepančuks, telpiskās plānošanas eksperts, andzejs.stepancuks PIE vidzeme PUNKTS lv

MedicinaVidzemes Augstskolas pētnieku grupa aicina Vidzemes iedzīvotājus piedalīties aptaujā par pacientu apmierinātību un cilvēku rīcību ar veselību un slimībām saistītās situācijās.
Pētījuma rezultāti tiks izmantoti, lai uzlabotu pacientu aprūpi Vidzemes reģionā.
Pētījums tiek veikts ar Valmieras pilsētas pašvaldības atbalstu (zinātniskais grants "Pacientu apmierinātības izpēte un apmierinātības pārraudzības sistēmas modeļa izveide Vidzemes slimnīcā").

Pateicoties par Jūsu veltīto laiku, Jums ir iespēja aptaujas noslēgumā piedalīties loterijā un laimēt grāmatnīcas "Jānis Roze" dāvanu karti.

Saite uz aptaujas anketu: http://ej.uz/trn9

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) Sabiedriskā transporta nodaļa ir apkopojusi datus par pašvaldību organizētajiem skolēnu un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu pārvadājumiem 2016./2017. mācību gadā. Šobrīd skolēnu pārvadājumi ar pašvaldības īpašumā esošu transportu vai uz līguma pamata tiek veikti 23 VPR pašvaldībās, savukārt Valmieras pilsētā un Cēsu un Ērgļu novados tos nodrošina regulārā sabiedriskā transporta reisi.

Skolēnu pārvadājumi Vidzemes reģionā tiek veikti ar 97 autobusiem, atsevišķās pašvaldībās to skaitam svārstoties no 1 līdz pat 19. VPR pašvaldībās ir izveidoti 148 maršruti ar 289 reisiem, kas ir mazāk nekā 2014./15. mācību gadā, kad bija 212 maršruti un 291 reiss.

“Maršrutu skaita samazinājums saistīts ar sabiedriskā transporta un skolēnu pārvadājumu reisu dublēšanās pakāpenisku novēršanu. Te gan jāpiebilst, ka ir vietas, kur maršrutu pārklāšanās ir palikusi. Pašvaldību organizētie reisi brauc tuvāk katra skolēna dzīves vietai, savukārt pārējiem pasažieriem kopīga reisa gadījumā tad nāktos pavadīt autobusā nesamērīgi ilgu laiku,” norāda VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Inita Ozoliņa. “Otrs iemesls maršrutu skaita samazināšanai ir skolu reorganizācija, kas liek pārkārtot gan pašvaldību organizētos, gan pasažieru pārvadātāju veiktos reisus,” piebilst I. Ozoliņa.

“Kā zināms, VSIA “Autotransporta direkcija” tiek strādāts pie jaunas sabiedriskā transporta koncepcijas 2021. – 2030. gadam. Kā tā ietekmēs pašvaldību organizētos skolēnu pārvadājumus, grūti teikt, bet visās pašvaldībās pasažieru pārvadātāji nevarēs pārņemt šo funkciju jau iepriekš minētā iemesla dēļ – sabiedriskā transporta reisi kļūtu pārāk ilgi, ja dotos pēc iespējas tuvāk katra skolēna dzīves vietai,” saka VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja.

Ar pašvaldību nodrošinātajiem pakalpojumiem dienā tiek pārvadāti aptuveni 3 tūkstoši skolēnu, nobraucot 11 746 kilometrus. Ar pašvaldību organizētajiem autobusiem skolēniem un pirmskolas vecuma bērniem tiek nodrošināta nokļūšana gan uz mācību un pirmskolas izglītības iestādēm, gan uz vietām, kas piedāvā interešu izglītību. Daļa pašvaldību labprāt nodotu skolēnu pārvadājumu organizēšanu vietējiem pārvadātājiem, jo pašvaldību īpašumā esošie t.s. “Šveices programmas autobusi” noveco, tiek lietoti jau ilgus gadus, un to uzturēšana prasa lielus līdzekļus.

VPR skatījumā būtiskākais ir tas, lai skolēniem no attālākām vietām tiktu saglabāta iespēja nokļūt mācību iestādēs. VPR izsaka pateicību visām pašvaldībām par atsaucību un ieguldīto darbu datu sagatavošanā.

 

Papildu informācija:

Inita Ozoliņa

VPR Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja

E-pasts: inita.ozolina PIE vidzeme PUNKTS lv

No 28. līdz 30. jūnijam Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību speciālisti dosies pieredzes apmaiņas braucienā uz Kurzemi, lai iepazītos ar Liepājas pilsētas pašvaldības pieredzi energopārvaldības sistēmas ISO 50001 ieviešanā, t.sk. par energopārvaldības plāna izstrādi un ieviešanas gaitu, kā arī citiem jautājumiem, kas saistīti ar energoefektivitāti. Tiks iepazīta Liepājas pilsētas pašvaldības pieeja un uzkrātās zināšanas par daudzdzīvokļu ēku renovāciju, enerģijas patēriņa uzskaiti, telpu mikroklimata nodrošināšanu un darbinieku motivācijas sistēmas izveidi.

Tāpat pašvaldību speciālisti atceļā tiksies ar Zemgales reģionālās enerģētikas aģentūras pārstāvjiem, lai iepazītu biedrības centienus paaugstināt energoefektivitāti reģionā, īstenojot ne tikai dažādus Eiropas Savienības finansētus projektus, bet arī uzturot enerģētikas datu bāzi, izstrādājot plānošanas dokumentus pašvaldībām, veicinot sadarbību un piesaistot investīcijas, īstenojot vēl citas līdzīgas aktivitātes. Kā zināms, biedrība tika savulaik dibināta apvienojoties četrām pašvaldībām pēc Jelgavas domes iniciatīvas.

Vienlaikus brauciena laikā ar lekciju par enerģētikas sektora līderiem un to nozīmi uzstāsies Mareks Muiste (Marek Muiste) no Tartu reģionālās enerģētikas aģentūras Igaunijā, lai pastāstītu, cik svarīgi ir aktīvi līdzdarboties, lai uzlabotu energopārvaldību reģionā, t.sk. katrā no pašvaldībām. Brauciena laikā turpināsies arī projektā PANEL2050 iesāktā aktivitāšu kopuma “Energopārvaldība Vidzemē” mācību lekcijas.  Šoreiz par to, ko darīt ar enerģijas datiem stāstīs projekta PANEL2050 eksperts no Rīgas Tehniskās universitātes - Dzintars Jaunzems.

2017. gada aprīlī Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajā projektā “PANEL2050” uzsākās nodarbības Vidzemes pašvaldību energopārvaldniekiem par efektīvas energopārvaldības ieviešanu pašvaldībās. Ik mēnesi pašvaldību speciālisti nāk kopā, lai gūtu jaunas zināšanas gan par datu nozīmi, to ievākšanas un analizēšanas metodēm, gan arī, lai iepazītu jaunus tehnoloģiskos risinājumus un apzinātu dažādus finansēšanas mehānismus energoefektīvu aktivitāšu īstenošanai. Līdz ar 18 pašvaldībām mācībās piedalās arī pārstāvji no Vidzemes reģionālās slimnīcas.

Tā kā mācību dalībnieki jau uzsākuši  energodatu apkopošanu savās pašvaldībās, pieredzes apmaiņas brauciens uz Liepāju un Jelgavu ļaus šo procesu organizēt sekmīgāk, saņemot pieredzējušu kolēģu atbildes un ieteikumus uz neskaidriem jautājumiem un iepazīstot veiksmīgus piemērus, kā pašvaldībā iespējams sekmīgi plānot ar energopārvaldību saistītas aktivitātes, vēlāk kļūstot par vienu no energoefektīvākajām pašvaldībām Latvijā. 

Par projektu PANEL2050 lasiet šeit.

Vairāk informācijas: Aija Rūse, projekta PANEL2050 vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26400288

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs” un partneriem Igaunijā ir uzsācis darbu pie jauna kulinārā tūrisma piedāvājuma “Livonijas kulinārais ceļš” izveides un apzina pārtikas ražotāju un ēdināšanas uzņēmēju interesi iesaistīties "Livonijas kulinārā ceļa" tūrisma maršrutos.

Balstoties uz vēsturisko mantojumu un tradīcijām Livonijas teritorijā, projekta “Livonijas kulinārais ceļš” ietvaros tiks stiprināta  vienota kulinārā mantojuma identitāte un attīstīts kulinārā tūrisma piedāvājums Latvijas un Igaunija teritorijā, radot priekšnosacījumus teritorijai kļūt par pievilcīgu kulinārā tūrisma galamērķi ārvalstu un vietējiem apmeklētājiem. “Livonijas kulinārais ceļš” turpinās iesākto tūrisma maršruta “ViaHanseatica” zīmola attīstības ceļu, papildinot to ar “Taste Hanseatica” piedāvājumu.

Esam izveidojuši anketu, ar kuras palīdzību veidosim „Livonijas kulinārā ceļa” tūrisma maršrutu potenciālo dalībnieku sarakstu. Tāpēc aicinām pārtikas ražotājus un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus izvērtēt savu interesi un iespējas iesaistīties projektā, aizpildot anketu līdz 3. jūlijam.

PIETEIKUMA ANKETA ATRODAMA ŠEIT

Projekts “Livonijas kulinārais ceļš” īstenots "Interreg Estonia - Latvia Programme​" ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda. Projekta mērķis ir popularizēt nacionālo virtuvi, iepazīt tās izcelsmi, veicināt sadarbību starp vietējiem pārtikas ražotājiem un ēdinātājiem.

Papildu informācija par projektu: šeit.

Lienīte Priedāja-Klepere, Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, Tel.: +371 64116007, E-pasts: lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv 

Augstākminētā informācija, šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Lai gan darbīgākais laiks projektā “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” jeb “SEC” gaidāms tikai rudenī, projekta komanda jau aktīvi gatavojas nākamajam mācību gadam. Līdz ar 2017./2018. mācību gada sākumu projekts “SEC” aizvien redzamāk uzsāks arī savas skolas gaitas. Lai rūpīgi sagatavotos Enerģijas pulciņiem, aprīkojuma iegādei, kā arī padarītu projektā iesaistīto skolu ikdienu vēl energoefektīvāku, priekšdarbi tiek veikti jau no agra pavasara. Tiekoties ar potenciālajiem sadarbības partneriem, skolu pārstāvjiem, kā arī projekta komandu no Latvijas un Igaunijas, rasti vairāki risinājumi, kā pierādīt, ka vārdi “energoefektīvs”, “enerģija”, un “ilgtspējīgs” ir radošuma un aizraujošu mirkļu pilni kā skolēniem tā arī viņu vecākiem.

Enerģijas pulciņu aprīkojums un metodika

No 2017. gada rudens trīs Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) skolās – Lizuma vidusskolā un Valmieras Viestura vidusskolā (VPR), kā arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, kas projektā piedalās kā atsevišķs partneris (Alūksnes pašvaldība) – uzsāksies jauni, aizraujoši un praktiski bezmaksas “Enerģijas pulciņi”. Pateicoties neatlaidīgam projekta komandas darbam, iesaistoties “Enerģijas pulciņu” vadītājiem skolās – Valmieras Viestura vidusskolas skolotājai Zigitai Baldonei un Lizuma vidusskolas skolotājam Jurim Ločmelim – kā arī projekta partneriem no Alūksnes un Rouges (Igaunija) pašvaldībām un Tartu Reģionalās enerģijas aģentūras, “Enerģijas pulciņu” metodika un katras skolas vajadzīgais aprīkojums ir apzināts. Ņemot vērā, ka pulciņus aicināti apmeklēt pamatskolēni, taču durvis būs atvērtas arī jaunāko un vecāko klašu skolēniem, svarīgi bija “Enerģijas pulciņu” nodarbības veidot pēc iespējas mūsdienīgākas, radošākas un pārsteigumiem bagātākas. Papildu klasiskajiem energo monitoringa veidiem, skolēniem būs iespēja praktiski dzīvē pārbaudīt, vai tiešām enerģijas patēriņi tik krasi mainās atšķirībā no paradumiem, kā to sludina mediji ik dienas. Pulciņu saturs veidots tā, lai iepriekšējais zināšanu līmenis netraucētu jaunai izziņai.

Tikšanās skolās un Enerģijas nedēļas plānošana

Skolēna apmierinātība iespējama, ja nodrošinām viņam radošu, ērtu un patīkamu apkārtējo vidi. Lai visi trīs faktori veiksmīgi darbotos, maija beigās un jūnija sākumā projekta komanda viesojās abās pilotskolās – Lizuma vidusskolā un Valmieras Viestura vidusskolā. Kopā ar skolas vadību tika pārrunāti projekta mērķi un galvenās aktivitātes, kuras skolā uzsāksies jau vasaras vidū. Projekta ietvaros skolām būs iespējams uzlabot savu energoefektivitāti. Tā kā mācību iestādēs, īpaši tumšajā gada periodā, būtisks ir apgaismojums, ar projekta atbalstu abās pilotskolās tiks nomainīts vecais apgaismojums uz LED spuldzēm. Drīz pēc tam skolās uzsāksies Enerģiju pulciņi, uz kuriem aicinājums izskanēs skolu “Enerģijas nedēļā”, kad ar radošām un praktiskām nodarbībām, kā arī aizraujošiem tehnoloģiskiem risinājumiem skolēni tiks uzrunāti pievērst uzmanību energoefektivitātes jautājumiem, īpaši akcentējot iespēju apmeklēt jaunos pulciņus.

Zili brīnumi: Skolēns ir ieinteresēts visā. Tikai atrast pareizos vārdus!

Skolēns kā mērķauditorija, ko ieinteresēt ik gadu kļūst arvien sarežģītāks, jo informācijas laikmetā, kur ik sekundi parādās jaunumi un mainās tendences, interesantu faktu un nodarbošanos ir atliku likām. Diemžēl, visbiežāk pie elektroierīcēm. Meklējot atslēgu uz veiksmīgu sadarbību ar skolēniem, Vidzemes plānošanas uzsācis apzināt radošās personības, kuras aktīvi darbojas ar pamatskolas vecuma bērniem, lai sarežģītākas lietas izstāstītu interesanti un parādītu radoši. Viens no tādiem Latvijā ir labi zināmais Aldis Kalniņš ar “Zili brīnumi”. Projekta tikšanās laikā kopā ar Kalniņa kungu meklējam atbildes uz jautājumu: “Kas ir enerģija?” Lai labāk saprastu fiziku, jāsaprot, ka tā ir tepat – ik uz soļa. Tāpat arī ir ar enerģiju – to radām mēs paši un, darot to saprātīgi, mēs veidojam vēl lielāku enerģijas “lādiņu”, kas rezultējas priekā. Enerģija esi Tu pats, tie ir Tavi paradumi un Tas ir Tavs prieks. Sarunas nonāca pat pie Latviešu tautas ticējumiem, kas mūsdienās veiksmīgi var tikt attiecināti arī uz energoefektivitāti “Ko sēsi, to pļausi”.

Elektrum energoefektivitātes centrs – iespēja atrast atbildes uz jautājumiem

Savukārt, lai izprastu, kāda loma ir mūsdienu enerģijas ražotājam, lai sabiedrība būtu saprātīga savos paradumos, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji devās uz Elektrum energoefektivitātes centru. Kopā ar Elektrum energoefektivitātes centra pārstāvjiem pārrunāja sabiedrības paradumus, iespējas pārmaiņām, kā arī iespējamos sadarbības ceļus starp Elektrum un projektu “SEC”.  Tā kā Elektrum ir ievērojams tirgus spēlētājs enerģētikas jomā, būtiski ir meklēt kopīgus ceļus, lai sabiedrība, tai skaitā skolēni, izprastu energoefektivitātes nozīmi, ieguvumus sev un arī apkārtējai videi.

Ceļš uz ilgtspējīgas enerģijas sabiedrību izaicinājumiem pilns, taču aizraujošs.

Lai arī Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam projekts “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” jeb SEC ir tikai savā pašā sākumā, izdarīts daudz un vēl vairāk plānots paveikt. Projekta komandas uzstādījums “Par enerģiju mācīties ar prieku un radoši” Vidzemes plānošanas reģionā būs kā atslēga uz energoefektīvu un ilgtspējīgu reģionu.

Augstākminētā informācija, šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.