Arhīva kalendārs

« July 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Līdz 15. jūlijam ikviens vidzemnieks aicināts pieteikt ainavas, kuras ne tikai raksturo Vidzemi, bet ir arī atzīstamas par kultūrvēsturiski nozīmīgām dabas vērtībām, ar kurām lepojušies jau mūsu senči un kuru liecību saglabāšana nākošajām paaudzēm ir mūsu atbildībā. Nav noslēpums, ka ainavas ar gadiem mainās, tāpēc jo īpaši svarīgi fiksēt katra reģiona ainavu dārgumus, kādi tie ir šobrīd, veidojot Latvijas ainavu dārgumu krātuvi.

Uz 10.jūliju iedzīvotāji kopumā pieteikuši 200 Latviju raksturojošas ainavas, no kurām 45 ainavas pieteiktas Vidzemē.

Līdz šim saņemtie pieteikumi apkopoti un šobrīd pieteiktas šādas Vidzemes ainavas – Viktora Ķirpa Ates muzejs, Alūksnes ezers ar cepurītes salu un Tempļa kalns Alūksnē, Zaubes Augšezers Amatas novadā,  Ķiruma ezers, Vecates parks un Salaca, Rencēnu muiža Burtnieku novadā, Cēsu pils parks, Bākūža kalns, Jumurdas ezers un Rūdolfa Blaumaņa muzejs Ērgļu novadā, Dižakmens un Gauja Jaunpiebalgā, Spriņģu iezis Līgatnē, Lubānas evanģēliski luteriskā baznīca, tilts pār Aivieksti, Bezdelīgu klintis Mazsalacā, Raunas Evanģēliski luteriskā baznīca, Tanīskalns un Brīvības piemineklis Raunā, Launkalnes muiža Smiltenes novadā, Ķoņu kalns un Naukšēni, Kaņepju dižozols Strenču novadā, Celīškalns, Lugažu muižas parks Valkas novadā, Zāģezers, Putraskalns un estrāde Valkā, stāvie krasti Valmierā, Lejas Kaibēni un Kalna Kaibēni, Alauksta ezers Vecpiebalgā. 

Projekta koordinatore Vidzemē Dace Laiva norāda: “Esam priecīgi, ka salīdzinoši vidzemnieki ir visaktīvākie, pieteikumu skaita ziņā esam pagaidām pirmajā vietā, tomēr bažīgu rada tas, kas pieteikto ainavu sarakstā neredzam nevienu Vidzemē līdz šim jau zināmu kultūrvēsturiski nozīmīgu dabas objektu/ainavu. Gribu aicināt vidzemniekus sarosīties, jo neesam pieteikuši ne Zvārtes iezi, ne Gaiziņkalnu, ne Cēsu pili, ne Burtnieku ezeru, ne Āraišu pili – šie ir tikai daži no mums visiem jau zināmajiem Vidzemes lielākajiem ainavu dārgumiem. Varbūt esam pieņēmusi pašu par sevi saprotamu, ka šādi objekti nav jāpiesaka, vai ka kāds tos jau pieteicis – esiet aktīvi un piesakiet jūsuprāt skaistākās ainavas. Dubults neplīst.”

Atgādinām, ka ekspertu komisija un iedzīvotāji varēs balsot tikai par tām ainavām, kuras būs pieteiktas līdz 15.jūlijam – tikai 10 no katra reģiona tiks iekļautas Latvijas ainavu dārgumu krātuvē. Visērtāk ainavu dārgumus pieteikt tiešsaistē http://www.ainavudargumi.lv (fotogrāfija nav obligāta).

Jau stāstījām, ka Latvijas simtgades svinību ietvaros, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, pašvaldību publiskajām bibliotēkām un  plānošanas reģioniem organizē aktivitāti “Dāvana Latvijai - elektroniska ainavu dārgumu krātuve “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt””.

Tās mērķis - sekmēt kvalitatīvu un daudzfunkcionālu ainavu saglabāšanu, kas visā Latvijā uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti, veicina vietu, reģionu un valsts ekonomisko aktivitāti un atpazīstamību.

Aktivitātes gaitā, iesaistot visas Latvijas iedzīvotājus, tiks apzināti Latvijas ainavu dārgumi - vietas un teritorijas laukos, ciemos un pilsētās, kuras tiek identificētas kā īpašas Latvijas un tās reģionu vērtības, neatkarīgi no to pašreizējā aizsardzības statusa un saglabātības pakāpes. Apzinot skaistākās un latvietim vērtīgākās ainavas, notiks arī to izvērtēšana iekļaušanai Latvijas Kultūras kanonā – ikvienam no reģioniem un novadiem tas būs liels pagodinājums.

* Ainavu dārgumi ir vietas un teritorijas Latvijas laukos, ciemos un pilsētās, ko uzskatām par īpašām Latvijas vērtībām, neatkarīgi no to pašreizējā aizsardzības statusa un diženuma. Tās ir ainavas, kuras vēlamies ierakstīt Latvijas vēsturē un nodot bērniem un mazbērniem. Apzinot skaistākās un latvietim vērtīgākās ainavas, notiks arī to izvērtēšana iekļaušanai Latvijas Kultūras kanonā – ikvienam no reģioniem un novadiem tas būs liels pagodinājums.

 

Vairāk informācijas: Dace Laiva, aktivitātes koordinatore Vidzemes plānošanas reģionā, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv; mob.t. +371 26566680

Jūnija beigās Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību par energopārvaldību atbildīgie speciālisti devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Kurzemi, lai iepazītos ar Liepājas pilsētas pašvaldības pieredzi energopārvaldības sistēmas ISO 50001 ieviešanā, t.sk. par energopārvaldības plāna izstrādi un ieviešanas gaitu, kā arī citiem jautājumiem, kas saistīti ar energoefektivitāti. Tika iepazīta Liepājas pilsētas pašvaldības pieeja un uzkrātās zināšanas par daudzdzīvokļu ēku renovāciju, enerģijas patēriņa uzskaiti, telpu mikroklimata nodrošināšanu un darbinieku motivācijas sistēmas izveidi.

 

Raunas novada pašvaldības izpilddirektore Linda Zūdiņa-Sivko, vērtējot projekta “PANEL2050” uzstādītos mērķus un dalību pieredzes apmaiņas braucienā: “Darbojoties, Raunā allaž esam centušies pieņemt ekonomiskus lēmumus, taču līdz šim neesam domājuši par energoefektīvu saimniekošanu, kas faktiski ir nepārdomāti iztērēti finanšu līdzekļi. Protams, esam siltinājuši ēkas, ierīkojuši ventilācijas sistēmas, taču, piemēram, no darbinieku puses nav bijusi pārliecinoša izpratne par to, kam tas īsti nepieciešams un ko tas maina. Projektā PANEL2050 iesaistījāmies, jo vispirms gribam samazināt izdevumus, un te liela interese ir arī par sabiedrības izglītošanas jautājumiem, kā lietderīgi izmantot enerģiju, samazinot patēriņu, kur tas iespējams un līdz ar to arī izdevumus. Pieredzes apmaiņas brauciens uz Liepāju deva skaidru redzējumu, kā motivēt darbiniekus taupīt to, kas netiek apmaksāts no pašu kabatas. Tajā pašā laikā, vērtējot  Liepājas pilsētas pašvaldības un mūsu pašu pieredzi saistībā ar energoefektivitātes projektu ieviešanu daudzdzīvokļu namos, redzams, ka iedzīvotāji redz nepieciešamību sakārtot  savu vidi tad, kad saņemto pakalpojumu izmaksas kļūst milzīgas. Diemžēl mūsu pašvaldība piedāvā salīdzinoši lētus pakalpojumus, tādējādi nespējam motivēt iedzīvotājus savus ieradumus mainīt, sākot taupīt resursus. Šobrīd strādājam pie detalizētas tarifu aprēķinu sistēmas izveides, kas ļaus uzskaitīt un pievienot aprēķiniem līdz šim pat neuzskaitītus izdevumus, līdz ar ko var prognozēt izmaksu paaugstinājumu – varbūt tad būs pienācis brīdis, kad sabiedrība  saredzēs nepieciešamību kaut ko mainīt. Jāmācās dzīvot pārdomāti!”

Projekta eksperts Dzintars Jaunzems novērtē redzēto Liepājā, sakot: “Brauciens uz Liepāju bija iespēja uzzināt un arī praktiskā veidā redzēt, kā tiek organizēta energopārvaldība pašvaldībā, kur energoefektivitātes jautājumi, ēku iekštelpu mikroklimats un saprātīga ēku ekspluatēšana ir prioritāte. Gribas atzīmēt arī to, ka energoefektivitātes paaugstināšana šeit tiek kombinēta ar atbalstu atjaunoto ēku tuvumā esošās infrastruktūras sakārtošanai, piemēram, ēku iekšpagalmi un ceļi, bērnu rotaļu laukumi.”


Atceļā brauciena dalībnieki piestāja Jelgavā, lai tiktos ar Zemgales reģionālās enerģētikas aģentūras direktori Ingu Kreicmani, kura klātesošos iepazīstināja ar biedrības centieniem paaugstināt energoefektivitāti reģionā, īstenojot ne tikai dažādus Eiropas Savienības finansētus projektus, bet arī uzturot enerģētikas datu bāzi, izstrādājot plānošanas dokumentus pašvaldībām, veicinot sadarbību un piesaistot investīcijas, un īstenojot vēl citas līdzīgas aktivitātes. Kā zināms, biedrība tika savulaik dibināta apvienojoties četrām pašvaldībām pēc Jelgavas domes iniciatīvas un, iespējams, arī Vidzemē ir laiks veidot no jauna šādu organizāciju.

Vienlaikus brauciena laikā ar lekciju par enerģētikas sektora līderu nozīmi uzstājās Mareks Muiste (Marek Muiste) no Tartu reģionālās enerģētikas aģentūras Igaunijā, stāstot, cik svarīgi ir aktīvi līdzdarboties un atrast īstos cilvēkus, kas ir ieinteresēti mūsdienīgu enerģijas risinājumu īstenošanā,  lai  ar tiem kopā uzlabotu energopārvaldību reģionā, t.sk. katrā no pašvaldībām.

Brauciena laikā turpinājās arī projektā PANEL2050 iesāktās mācību lekcijas.  Šoreiz VPR energoefektivitātes eksperts un Rīgas Tehniskās universitātes docents Dr.sc.ing Dzintars Jaunzems stāstīja par to, ko darīt ar enerģijas datiem, cik detalizēti  un kādā griezumā tie analizējami, lai šie dati sniegtu visu nepieciešamo informāciju iecerēto energoefektivitātes pasākumu īstenošanai.

Par projektu PANEL2050

2017. gada aprīlī Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajā projektā “PANEL2050” uzsākās nodarbības Vidzemes pašvaldību energopārvaldniekiem par efektīvas energopārvaldības ieviešanu pašvaldībās. Ik mēnesi pašvaldību speciālisti nāk kopā, lai gūtu jaunas zināšanas gan par datu nozīmi, to ievākšanas un analizēšanas metodēm, gan arī, lai iepazītu jaunus tehnoloģiskos risinājumus un apzinātu dažādus finansēšanas mehānismus energoefektīvu aktivitāšu īstenošanai. Līdz ar 18 pašvaldībām mācībās piedalās arī pārstāvji no Vidzemes reģionālās slimnīcas.