Arhīva kalendārs

« September 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Pateicoties fonda “Iespēju tilts” aktīvai darbībai, paplašināts sociālo pakalpojumu klāsts Valmierā,   un vidzemniekiem tuvākajā laikā būs pieejams jauns īslaicīgās sociālās aprūpes pakalpojums – atelpas brīdis. Atelpas brīdis ir pakalpojums, kura mērķis ir bērniem ar invaliditāti un smagiem funkcionāliem traucējumiem nodrošināt īslaicīgu sociālās aprūpes pakalpojumu, piedāvājot bērniem draudzīgu, pieejamu un patīkamu vidi, vienlaikus atslogojot ģimenes locekļus no rūpju pilnās ikdienas, jo šādus bērnus ne mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

 

Tādējādi atelpas brīdis ir lieliska iespēja vecākiem nedaudz atpūsties un veltīt laiku arī sev, zinot, ka viņu bērns tikmēr tiks ne tikai aprūpēts un pieskatīts, bet profesionālu speciālistu uzraudzībā tiks nodrošinātas arī bērna attīstību veicinošas aktivitātes.

Deinstitucionalizācijas projekta ietvaros, pakalpojumu bez maksas līdz 30 diennaktīm gadā varēs saņemt tie bērni ar funkcionāliem traucējumiem līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot), kuri piedalījušies deinstitucionalizācijas projekta ietvaros organizētajā individuālo vajadzību izvērtēšanas procesā, kā arī bērni, kuriem izvērtēšana nav veikta, taču kuriem ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību. Jāpiezīmē, ka projekta ietvaros, iespējams saņemt arī kompensāciju par transporta izdevumiem bērna nogādāšanai uz atelpas brīža pakalpojuma sniegšanas vietu un atpakaļ uz mājām. Atelpas brīža pakalpojumu un transporta izdevumus apmaksās no deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” budžeta tā īstenošanas periodā.

Atelpas brīža pakalpojumu sniedz zinoši speciālisti (sociālais darbinieks, sociālais pedagogs, aprūpētājs, medicīnas māsa – palīgs), nodrošinot nepārtrauktu bērna uzraudzību, pašaprūpi, ēdināšanu 4 reizes dienā, pastaigas, saturīgu brīvā laika pavadīšanu un konsultācijas, kā arī uzraudzību nakts stundās.

Jāpiebilst, ka līdz šim tuvākais šāda veida pakalpojums ir tikai Rīgas plānošanas reģiona teritorijā, Siguldā – tāpēc šī ir patiesi priecīga un nozīmīga ziņa vidzemniekiem.

Fonda “Iespēju tilts” valdes locekle Zita Gustavsone stāsta: “Deinstitucionalizācijas projekts, kas šobrīd notiek visā Latvijā un arī Vidzemē, mudināja spert šo drosmīgo soli un izveidot pakalpojumu, kas ir tik ļoti svarīgs daudziem vecākiem ne tikai Valmierā, bet arī tuvākajā apkārtnē. Mēs noliecam galvas to vecāku priekšā, kuri savus bērnus ar funkcionāliem vai garīga rakstura traucējumiem neievietoja institūcijās un rūpējas par viņiem paši, apzinoties, cik grūta būs viņu turpmākā ikdiena. Šis pakalpojums izveidots pateicībā par viņu pašaizliedzīgo rīcību, sniedzot iespēju bez raizēm uzticēt savu bērnu speciālistiem, lai paši kaut brīdi pabūtu vieni un parūpētos beidzot arī par sevi. Citiem svarīgi aiziet uz koncertu vai apmeklēt ārstu, citi vienkārši izvēlas palikt mājās , lai beidzot izgulētos – tieši tik vienkārši. No personīgās pieredzes zinu, ko rūpes par šādu bērnu prasa no vecākiem un pārējiem ģimenes locekļiem. Pati par tādu pakalpojumu esmu klusībā sapņojusi 25 gadus, līdz izlēmām tādu veidot paši.”

Lai pakalpojumam pieteiktos, bērna vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem būs jādodas uz savas pašvaldības sociālo dienestu ar iesniegumu, lūdzot iespēju nodrošināt atelpas brīža pakalpojumu. Kopā ar iesniegumu nepieciešams iesniegt arī komisijas atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību bērnam sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, ģimenes ārsta izsniegtu izraksta kopiju no medicīniskās ambulatorās kartes par bērna veselības stāvokli.

Z.Gustavsone papildina: “Mēs redzam, kā šie bērni atveras – cik ļoti viņiem patīk, ja kāds painteresējas, kas viņiem padodas, interesē. Viņi sāk komunicēt ar citiem, aizraujas ar jauniem hobijiem un nevar vien sagaidīt, kad brīvdienas beigsies, lai atkal nāktu tikties ar saviem jaunajiem draugiem un kopīgi padarbotos. Ir vecāki, kuri saprotamu iemeslu dēļ mēģina pasargāt gan savu bērnu, gan arī sevi no apkārtējās vides, taču nevajag liegt bērniem iespēju būt sabiedrībā, atmest rutīnu un piedzīvot ko jaunu, vienlaikus sniedzot iespēju arī ģimenes locekļiem uzelpot un atrodot kādu brītiņu tikai pašiem sev!”

Pakalpojums būs pieejams fonda “Iespēju tilts” telpās (Garā ielā 10, Valmierā) katru darba dienu, un to izmantot varēs jebkura vecuma personas ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī personas ar invaliditāti, kurām ir fiziska rakstura traucējumi.

Jāpiebilst, ka jau šobrīd “Iespēju tiltā” tiek piedāvāts dienas aprūpes centra “Stropiņš” pakalpojumi personām ar garīga rakstura traucējumiem. Centru ik dienas apmeklē ap 20 personām, kuras piedalās dažādās aktivitātēs, piepildot savu ikdienu ar interesantām nodarbēm un satiekot jaunus draugus, kamēr viņu ģimenes locekļi var doties darba gaitās vai arī vienkārši veltīt laiku sev.

Papildu informācija par plānoto atelpas brīža pakalpojumu un dienas centra pakalpojumiem Valmierā: Zita Gustavsone, fonda “Iespēju tilts” valdes priekšsēdētāja, mob.t. 29904159, iespejutilts PIE gmail PUNKTS com

Papildu informācija par deinstitucionalizācijas projektu Vidzemē: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja, mob.t. 26382820, ineta.purina PIE vidzeme PUNKTS lv