Arhīva kalendārs

« September 2017 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

2017. gada 29. augustā Alūksnē notika Vidzemes plānošanas reģiona īstenotā projekta SWARE darba grupas sanāksme. Šoreiz tās dalībnieki iepazinās ar Alūksnes novada veiksmīgo piemēru, kā dabas un kultūrvēsturisko mantojumu sasaistīt vienotā tūrisma piedāvājumā.

Sanāksmes ievaddaļā Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis iepazīstināja ar paveikto pašvaldības administratīvajā teritorijā esošo publisko ūdeņu apsaimniekošanas jomā. Aģentūras galvenie uzdevumi ir pašvaldības pārraudzībā esošo 8 publisko ūdenstilpju aizsardzība, zivju resursu saglabāšana un atjaunošana, rūpnieciskās zvejas organizēšana, kā arī zinošas un atbildīgas sabiedrības veidošana, kas ir īpaši būtiski saistībā ar pēdējos gados pieaugošo makšķernieku skaitu. Dalībnieki atzinīgi novērtēja Alūksnes pašvaldības plānu sadalīt Pilssalu tematiskajās zonās (rekreācijas, sporta, parka un aktīvā zona), kā arī veidot izmantošanas zonējumu Alūksnes ezeram.

Sanāksmes turpinājumā Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere iepazīstināja ar pašvaldības pieredzi tūrisma jomā. Par galvenajiem novada trumpjiem ir noteikta ekoloģiski tīrā daba un kultūrvēsturiskais mantojums, jo Alūksne lepojas ar 28 valsts nozīmes kultūras pieminekļiem. Tas ir viens no būtiskākajiem iemesliem,  kāpēc pašvaldība izvirzījusi tūrismu par attīstības prioritāti. Sanāksmes dalībnieki dalījās pieredzē, ka šobrīd tūrisma tirgū vērojams pieprasījums pēc gatava produkta – izstrādāta kompleksa tūrisma maršruta ar skaidrām norādēm. Alūksnes pieredze arī liecina, ka, sakārtojot piekļuves infrastruktūru objektiem un piešķirot pievienoto vērtību, var panākt būtisku tūristu plūsmas pieaugumu. Alūksnes gadījumā ievērojams devums ir muzikālais un vakaros izgaismotais gājēju tilts uz Pilssalu. Turpmāk pašvaldība plāno vēl citu objektu izveidi un sakārtošanu, kas tiks īstenots darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" specifiskā atbalsta mērķa (SAM) 5.5.1. "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" ietvaros. Cita starpā tiks atjaunots Livonijas ordeņa pilsdrupu Dienvidu tornis un izveidota vēstures ekspozīcija, tiks atjaunots Mauzolejs Muižas parkā un izveidota interaktīva skaņas un gaismas izrāde, kā arī tiks restaurēts šaursliežu dzelzceļa stacijas kompleksa bagāžas šķūnis un izveidota ekspozīcija “10 staciju stāsti”.

Sanāksmes dalībnieki diskutēja par to, ka līdztekus tūrisma veicināšanai jādomā par vietējo iedzīvotāju interesēm un iesaistīšanu pilsētas attīstībā, veidojot vidi, kur patīkami atpūsties ir gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem. Par svarīgu veiksmīgas attīstības priekšnoteikumu tika atzīta arī starpnozaru sadarbība un ideju apmaiņa pašvaldības iekšienē un starp ieinteresētajām pusēm.

Sanāksmes noslēgumā dalībniekiem bija iespēja klātienē apskatīt daļu no Alūksnes kultūrvēsturiskā mantojuma un iepazīties ar Alūksnes ezera stāstu. Dalībnieki atzina, ka šādas pieredzes vizītes veicina diskusijas un iegūtā informācija palīdzēs izstrādāt reģionālo rīcības plānu politikas instrumentu uzlabošanai pie iekšzemes ūdensceļiem esošā dabas un kultūras mantojuma pārvaldības jomā.

 

 

Par SWARE projektu:

Eiropas Reģionālās attīstības fonda starpreģionu sadarbības programmas “Interreg Europe 2014.–2020. gadam” finansētais projekts “Mantojuma ilgtspējīga apsaimniekošana ūdensceļu reģionos” (SWARE) tiek īstenots no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada septembrim. Projekta mērķis ir veicināt iekšzemes ūdensceļu reģionu dabas un kultūras mantojuma integrētu pārvaldību. Plašāk par SWARE projektu lasiet attiecīgajā sadaļā VPR mājaslapā (šeit) un SWARE oficiālajā mājaslapā angļu valodā (šeit).

Šī publikācija atspoguļo vienīgi tās autora viedokli, un Interreg Europe programmas vadības organizācijas nevar būt atbildīgas par jebkādu tās satura izmantošanu.

Papildu informācija:

Lelde Ābele

Projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā

Tālrunis: +371 29266757

lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv